fons degradat blanc
ripollet.cat
Dimarts, 19 de març de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
Ramon Martos recorre la lluita antifranquista a Ripollet i Cerdanyola a 'Història d'un oblit' -Cultura- 05/12/2018

L'historiador local Ramon Martos va presentar, el passat divendres 30 de novembre, el seu nou llibre La història d'un oblit. Quatre xarnegos i dos desgraciats, acompanyat de l'escriptor i periodista Toni Álvaro. El llibre fa un recorregut per la lluita antifranquista, obrera i clandestina, als municipis de Cerdanyola i Ripollet del 1960 al 1977. "Eren gent modesta i lluitadora", explica Martos en una entrevista a l'Info de Ripollet Ràdio.

Ramon Martos recorre la lluita antifranquista a Ripollet i Cerdanyola a 'Història d'un oblit' -Imatge 1-

El títol de l'obra Quatre xarnegos i dos desgraciats fa referència a la composició de la militància clandestina que, majoritàriament, estava formada per xarnegos, per persones provinents de fora de Catalunya, com ara Andalusia o Extremadura. Els desgraciats eren les persones nascudes al municipi que també hi formaven part. Martos reivindica la lluita clandestina de tots ells i trenca alguns mites explicant, per exemple, que durant aquest període l'Ajuntament de Ripollet, fidel al règim franquista, estava en mans de catalans. Martos també presenta els resultats, per a ell "preocupants", d'una enquesta que va realitzar el 2014 a 280 persones que eren a Cerdanyola o Ripollet abans del 1975 i no militaven en la clandestinitat. Entre ells, a Història d'un oblit s'exposa que gairebé el 45% de les persones enquestades mostraven indiferència respecte de la dictadura o estaven a favor, indiferentment del seu lloc de procedència.

Història d'un oblit descobreix, també, algunes històries desconegudes per a molts. Martos posa com a exemple que el PSUC tenia a Ripollet el centre d'impressió de tota la propaganda clandestina de la zona de Barcelona i part de Catalunya.

A Ripollet, Història d'un oblit es pot adquirir al CIP Molí d'en Rata i a les papereries Quatre i Sol.

S.R.

Foto: Ramon Martos a l'Info de Ripollet Ràdio, el 30 de novembre.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal