fons degradat blanc
ripollet.cat
Dimecres, 8 de maig de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
Ripollet s'adhereix a la celebració de la Setmana i el Dia Internacional dels arxius -Cultura- 09/06/2020

Ripollet s'adhereix a la celebració de la Setmana i el Dia Internacional dels arxius

A l'arxiu municipal podem trobar des de padrons de principis del segle XIX a fons i col·leccions d'entitats i famílies de Ripollet. Actualment, està rebent documentació cedida dins la campanya #ArxivemlaCOVID19.

Ripollet s'adhereix a la celebració de la Setmana i el Dia Internacional dels arxius -Imatge 1-Ripollet s'adhereix a la celebració de la Setmana i el Dia Internacional dels arxius -Imatge 2-Ripollet s'adhereix a la celebració de la Setmana i el Dia Internacional dels arxius -Imatge 3-Ripollet s'adhereix a la celebració de la Setmana i el Dia Internacional dels arxius -Imatge 4-
Amb motiu de la celebració de la setmana internacional i del Dia dels arxius, avui 9 de juny, el Servei d'Arxiu i Gestió documental de l'Ajuntament de Ripollet ha volgut estar present amb l'objectiu de fer palès que es tracta d'un servei públic de suport a la mateixa administració i alhora també té una marcada orientació de servei a la ciutadania.

L'Arxiu municipal, com qualsevol organisme o entitat públic, sorgeix amb la fundació de la mateixa administració a què pertany i gestiona, conserva i aporta quan se li requereix la documentació que genera el mateix ajuntament. Es tracta d'un servei al qual pot accedir qualsevol ciutadà, tot i haver-hi documentació d'accés restringit per motius de protecció de dades.

8.000 capses d'arxiu
Actualment, l'Arxiu municipal s'ubica a la plaça de la Constitució, s/n, ocupant els baixos de la Casa del Comú. Les seves instal·lacions ocupen 193 m² i en elles es conserven més de 8.000 capses d'arxiu, que suposen un total de més de 990 metres lineals de documentació, tot i que alguna d'ella no es conservarà definitivament i serà destruïda, seguint les pautes que determina la llei. Des del govern municipal s'està treballant en el projecte d'un nou arxiu, tal com es recollia en el Pla d'Acció Municipal 2019-2023.

La informació i els tipus de documents o d'expedients són variats, ateses les diferents sèries documentals que conformen el fons. Podem trobar des dels llibres d'actes dels acords que adopta el Ple municipal des de l'any 1844, els expedients d'obres des de l'any 1853, padrons d'habitants des de 1818, passant per l'expedient que parla de l'explosió del polvorí militar o un plànol amb l'alçat del celler cooperatiu modernista de Ripollet que va dissenyar l'arquitecte Cèsar Martinell. També es disposa d'altres tipologies documentals com ara cartells de festa major, fotografies, mapes cartogràfics del terme i del nucli urbà, entre d'altres.

A més de documentació que ha produït o rebut l'Ajuntament, l'Arxiu municipal també conserva fons o col·leccions d'altres organismes, entitats, famílies o persones que han volgut que aquest se'n faci càrrec de la seva custòdia, conservació i difusió històrica. Entre aquests fons externs hi ha la Joventut Catòlica de Ripollet, la Comunitat de Regants del riu Ripoll o els Amics del Teatre, entre d'altres. Així doncs, també s'accepta documentació de la ciutadania i fons d'interès d'empreses i organismes relacionats amb Ripollet. És el cas de la documentació cedida per diversos ciutadans en la campanya actualment activa #ArxivemlaCOVID19.

Divulgació i difusió històrica
Els arxius, a més de la gestió interna i l'atenció a la ciutadania, també realitzen una tasca divulgativa i de difusió històrica. És el cas, fa uns dies, de la documentació recollida entorn el 70 aniversari de l'explosió del polvorí, juntament amb el CIP Molí d'en Rata.

També en aquest sentit, i malgrat la situació sociosanitària actual, els diversos col·lectius professionals han endegat diversos programes per a commemorar el Dia i la Setmana dels Arxius. Des de l'Associació d'Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya han preparat diversos programes consultables des d'aquest enllaç.

La Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona, coordinada per l'Oficina de Patrimoni Cultural, i a la qual està adherit l'arxiu municipal, també ha preparat diverses activitats sobre "els arxius per dins", "exposició virtual sobre l'escola d'abans" o "cada foto al seu lloc", consultable en aquest enllaç.




AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal