fons degradat blanc
ripollet.cat
Dijous, 18 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
Les Jornades de Memòria Històrica homenatgen "la Reyes" i les dones represaliades -Cultura- 06/11/2019

Entre les activitats del programa 'Ripollet, 1939. Un abans i un després' hi ha un reconeixement a la sra. Reyes i a totes les dones represaliades pel franquisme

Les segones Jornades de Memòria Històrica de Ripollet, dins els programes 'Memòria=Dignitat' i sota el nom 'Ripollet, 1939. Un abans i un després', arrenquen aquesta setmana amb l'objectiu de continuar amb el treball de recuperació de la memòria local iniciat l'any passat i amb la voluntat de donar-li més força i contingut. Així, s'ha elaborat un programa més extens, al voltant de la data de finalització de la Guerra Civil, i on el gruix dels actes gira al voltant de 3 grans eixos, que són la dona, els joves i l'Any Scènica. El programa comença avui amb l'exposició Dones Lliures a Ripollet a la Biblioteca i que s'inaugurarà aquest dimecres 6 de novembre, amb un acte públic de reconeixement institucional a la sra. Reyes i a les dones represaliades pel franquisme a Ripollet.

Les Jornades de Memòria Històrica homenatgen "la Reyes" i les dones represaliades -Imatge 1-Les Jornades de Memòria Històrica homenatgen "la Reyes" i les dones represaliades -Imatge 2-Les Jornades de Memòria Històrica homenatgen "la Reyes" i les dones represaliades -Imatge 3-

La mirada de les dones. Lliures, lluitadores i represaliades
"Moltes vegades quan es fa memòria es posa el focus en l'home, en el front, i nosaltres volem posar la mirada en les dones, que també van patir molta repressió i van ser una part molt important d'aquests temps", va explicar el regidor de Memòria Històrica i Joventut, Pablo López, durant la presentació del programa el passat dilluns, 28 d'octubre. En aquest sentit, l'exposició Dones Lliures, promoguda pel Comitè de dones, té la voluntat de recuperar de l'oblit algunes dones vinculades a Ripollet, que com moltes altres, van contribuir a les millores socials i van defensar la llibertat a Ripollet, sent reprimides per això. Aquesta exposició anirà acompanyada de l'acte de reconeixement a la Reyes Jiménez Bigas, com a testimoni viu de totes aquestes dones. També amb la xerrada sobre la història del moviment feminista a Ripollet, a càrrec d'Helena Bea.

I tres dones són les protagonistes de l'obra Et vindré a tapar, sobre la supervivència de totes aquelles dones que esperaven sense esperança el retorn dels seus homes, desapareguts a la Guerra Civil. El programa també compta amb una xerrada sobre la Neus Català, desapareguda aquest 2019, un clar exemple de dona lluitadora antifeixista i supervivent de camps nazis, infermera i dona solidària, que ha esdevingut testimoni imprescindible sobre la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial. Aquesta mirada de dona es completa amb una xerrada sobre la cuina de supervivència en èpoques de gana, a càrrec d'Aina Muñoz, i una visita a la Maternitat d'Elna, on van néixer uns 600 infants, fills de refugiades de la Guerra Civil.

Recuperem la memòria històrica entre els infants i els joves
En paraules del regidor Pablo López, en aquestes jornades "parem atenció en els joves, des de la seva mirada i la dels nens de l'època, fins a l'actualitat i a la mirada que tenen els joves avui dia dels temes de memòria, perquè creiem que és molt important crear consciència de en quin món vivim, de les dictadures i les guerres, que no volem que es repeteixin i per aconseguir-ho, precisament, hem de fer memòria". Així, el programa 'Ripollet, 1939. Un abans i un després', vol posar en valor els joves historiadors que fan recerca, com l'Aina Muñoz i els joves del Grup d'Estudis Ripolletencs (GER), que oferiran una xerrada sobre els proveïments alimentaris en la Guerra Civil. També es vol arribar als més joves a través d'activitats com l'obra de teatre Et vindré a tapar, de la companyia )e( espai en construcció, adreçada a Batxillerats, i l'activitat familiar del Juga amb la història que pretèn, a través d'un tema tan quotidià com els aliments, que els infants prenguin consciència del que comporta una guerra.

A l'exposició de la Diputació '1939. Abans i després', que acollirà el CIP fins al 12 de desembre, Ripollet ha aportat unes redaccions d'entre l'any 1937 i 1939, en que els nens expliquen el seu dia a dia durant la Guerra Civil. Es tracta, com va explicar la responsable de Patrimoni, Elena Vilalta, "d'un material que és una petita joia que forma part de la col·lecció local".

D'altra banda, l'Ajuntament, com va anunciar el regidor Pablo López, està preparant la signatura d'un conveni amb l'Amical de Mathausen que els permetrà col·laborar en projectes pedagògics i treballar amb els joves valors com el respecte i contra l'homofobia o el feixisme.

En el marc de l'Any de les Arts Escèniques, dues propostes, una teatral i una altra musical, completen el programa. Així, a banda de l'esmentat espectacle Et vindré a tapar, de la companyia )e( espai en construcció, inspirada en una història real, el Teatre Auditori del Mercat Vell també acollirà Cants d'exili i esperança, un concert commemoratiu del 80 aniversari del pas pels Pirineus de la retirada republicana, a càrrec de la Societat coral "El Vallès.

Per últim, el regidor de Memòria Històrica, Pablo López, va aprofitar la presentació de les Jornades de Memòria Històrica per anunciar la rebuda d'una donació d'un particular de 180 llibres i DVD de la Guerra Civil, la Dictadura i la transició, que podrà esdevenir un interessant fons de consulta un cop s'hagin classificat. López també va comentar la pròxima signatura d'un conveni amb l'Amical de Mauthausen i de la voluntat de continuar amb la senyalèctica en espais de memòria, igual que l'any passat es va fer amb la Quinta del biberó a la plaça del Molí.

Ripollet, 1939. Un abans i un després
- Del 4 al 30 de novembre, a la Biblioteca Municipal
Dones Lliures a Ripollet
Exposició que rescata de l'oblit a algunes de les moltes dones que van impulsar millores socials i defensar les llibertats a Ripollet en temps de guerra i de dictadura. A càrrec d'Ajuntament de Ripollet, Regidoria de feminismes.

- Dimecres 6 de novembre, a les 18.30 h, a la Biblioteca
Acte institucional de reconeixement a la senyora Reyes i a les dones de Ripollet represaliades pel franquisme
A les 19 h.
Història del moviment feminista a Ripollet. Xerrada amb motiu de la inauguració de l'exposició. Un recorregut pel passat i el present del feminisme al municipi.
A càrrec del Comitè de Dones de Ripollet i conduïda per Helena Bea.

- Del 6 de novembre al 12 de desembre, al CIP Molí d'en Rata
Exposició: 1939. L'abans i el després
Aquesta exposició s'ha produït amb motiu dels 80 anys de la fi de la Guerra Civil, i com una aportació més a la recuperació de la memòria històrica, mostrant la rellevància dels museus com a dipositaris d'un llegat que narra els fets històrics a través de les seves col·leccions.
Organització: Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona
Comissariat i coordinació tècnica: Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona

- 9 de novembre a les 18.30, al Teatre Auditori del Mercat Vell

Cants d'exili i esperança. 80 aniversari del pas dels pirineus de la retirada republicana.
Cantata, amb guió de Ramon Martos, en commemoració del 80è aniversari del pas dels Pirineus de la retirada republicana.
Organitza: Societat coral "El Vallès".

- 14 de novembre al matí (passis a les 10 i a les 12 h), al Teatre Auditori del Mercat Vell
Et vindré a tapar, de la companyia )e( espai en construcció.
Et vindré a tapar ens mostra el viatge que fan tres amigues, l'any 1949, per trobar el marit d'una d'elles que ha desaparegut.
Adreçada a Batxillerats. Amb la col·laboració del Servei Educatiu.

- 13 de novembre a les 19 h, al CIP Molí d'en Rata
'Neus Català: lluitadora antifeixista i supervivent dels camps d'extermini nazis'.
Amb motiu de la seva mort 13 d'abril d'enguany, fem un reconeixement a la figura de Neus Català i per extensió a la de totes les persones que van patir les conseqüències de la guerra i la dictadura franquista i l'internament en camps de presoners i d'extermini.
A càrrec de l'historiador i documentalista Jordi Algué.

- 20 de novembre a les 19 h, al CIP Molí d'en Rata
Xerrada 'Qui controla els aliments, controla la població'.
Els proveïments d'aliments a Ripollet i Cerdanyola entre 1936 i 1950.
Quan sentim parlar sobre la guerra civil, ens ve a l'imaginari una barbàrie violenta i després, la fam. Aquesta fam va marcar sobretot la postguerra, i tenia nom i cognoms: el racionament franquista.
A càrrec de la historiadora Aina Muñoz, en col·laboració amb el Museu ca n'Olivé de Cerdanyola.

- 23 de novembre. Sortida a les 8 h, del CIP Molí d'en Rata
Visita a la Maternitat d'Elna i al Museu Memorial de l'Exili. La Maternitat d'Elna va ser una institució humanitària dedicada a ajudar dones, sobretot exiliades. Va ser fundada el novembre del 1939 per la suïssa Elisabeth Eidenbenz. Situada a 7 quilòmetres del camp de refugiats d'Argelers.
El Museu Memorial de l'Exili (MUME) és un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. És un centre d'interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil i que està situat al mateix pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats.

Inscripcions a molidentrata@ripollet.cat fins al dia 18 de novembre.
Places limitades. La tornada està prevista a primera hora de la tarda.
Activitat gratuïta.

- 24 de novembre, a les 12 h, al CIP Molí d'en Rata
Taller familiar Juga amb la història 'Menús de guerra-cuina de recursos'.
En èpoques de guerra, com la Guerra Civil, la cuina sovint s'ha de reinventar. En aquest taller es donaran a conèixer objectes propis de la cuina d'aquest moment històric i es tastaran algunes de les receptes.
Preu: Majors de 5 anys, 4 €. Fins a 5 anys, 1,5 €.

NdP



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal