fons degradat blanc
ripollet.cat
Dimarts, 19 de març de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
L'Any del Llibre ja té el seu programa d'activitats -Cultura- 14/03/2018

El Centre Cultural va acollir aquest dilluns, dia 12 de març, la presentació de les activitats de l'Any del Llibre a Ripollet, a càrrec de l'alcalde, José M. Osuna, el regidor de Cultura, Oriol Mor, i representants d'algunes de les entitats culturals que hi col·laboren: Acció Fotogràfica Ripollet, el Grup d'Estudis Ripolletencs (GER), la Societat Coral "El Vallès", La Careta Teatre, l'Associació per a la Criança Compartida Els Solets-Minnilandia i l'Associació Ràdio Ripollet.

L'Any del Llibre, que entén l'accés a la lectura i als llibres com un dret bàsic de les persones, sorgeix amb diversos objectius: promocionar el foment de la lectura, impulsar i millorar la comprensió lectora, enfortir la creació literària i visibilitzar els autors locals. L'alcalde va voler destacar, també, "l'oportunitat que ofereix l'Any del Llibre, al llarg de tot l'any, de fer un treball comunitari, crear xarxa i noves relacions entre els veïns i veïnes de Ripollet, les diferents associacions i l'Ajuntament". Alhora, l'Any del Llibre, segons Osuna, vol fugir d'elitismes i paternalismes i es planteja com a repte en la seva programació "anar més enllà amb la presència de diferents arts i arts artístiques: fotografia, música, dansa, teatre...". L'exposició dels tallers d'art del Centre Cultural serà una bona mostra d'aquesta intenció, ja que les obres realitzades pels alumnes, de qualsevol disciplina, estaran relacionades amb el llibre. Uns altres exemples, podrien ser el cinema a la fresca per a joves, que oferirà una programació basada en adaptacions cinematogràfiques de llibres, o les Nits de Música centrades en els llibres i el cinema. Fins i tot, s'ha buscat connectar l'Any del Llibre amb l'actualitat i les noves tecnologies amb la recuperació del concurs de booktrailers o el taller per crear una aplicació mòbil per escanejar els codis ISBN d'un llibre i obtenir-ne tota la informació, a càrrec de Ripolab Hacklab.

Tot i el gran nombre d'agents socials i culturals que participen en l'organització de l'Any del Llibre, Osuna ha volgut destacar-ne el pes de dos d'ells. D'una banda, les escoles, "des de l'educació infantil fins a l'escola d'adults, perquè l'accés al llibre i la lectura estigui assegurat en totes les etapes formatives"; i, de l'altra, la Biblioteca Municipal, que no només vol ser l'espai d'accés lliure als llibres, sinó "un espai que s'obri a tota la cultura popular i cultural del municipi". De fet, les parets de la Biblioteca s'ensorraran amb una nova iniciativa en què treballa l'Ajuntament: llibres a domicili, gràcies a voluntaris, per a aquelles persones que no puguin desplaçar-se fins a l'equipament.

La celebració de l'Any del Llibre s'aprofitarà per engegar la creació d'un Pla municipal de foment de la lectura, com ha explicat Oriol Mor, regidor de Cultura: "És la primera vegada que, des de l'Ajuntament, ens proposem mirar d'una manera àmplia quina és la vinculació del llibre amb la nostra societat i els nostres veïns i veïnes". A més, en el marc del projecte "Espais educatius oberts", s'elaborarà un diagnòstic de l'estat de les biblioteques escolars, algunes de les quals obriran les seves portes a la ciutadania. És el cas, per exemple, de la biblioteca de l'Institut Lluís Companys o de l'Escola Els Pinetons.

L'Any del Llibre ja té el seu programa d'activitats -Imatge 1-L'Any del Llibre ja té el seu programa d'activitats -Imatge 2-L'Any del Llibre ja té el seu programa d'activitats -Imatge 3-L'Any del Llibre ja té el seu programa d'activitats -Imatge 4-

L'Any del Llibre celebra Sant Jordi del 21 al 23 d'abril
El regidor ha qualificat el programa d'activitats com a "orgànic", ja que s'anirà produint a mesura que passin els mesos, amb la incorporació de noves propostes. La Diada de Sant Jordi es convertirà en la jornada central de l'Any del Llibre, una festa que, enguany, s'allargarà durant tres dies, del 21 al 23 d'abril. La plaça de Pere Quart es convertirà en l'eix vertebrador de totes les activitats: les parades de llibres; la carpa de la Biblioteca amb espai de lectura i activitats infantils; un escenari per a les activitats per a públic adult; la carpa de Ripollet Ràdio, que oferirà cobertura informativa; les instal·lacions al carrer "Titellàrium" i "Micro-Shakespeare"; la mostra de treballs dels alumnes participants en el projecte "Lletra a lletra"; la representació de la llegenda de Sant Jordi, a càrrec d'Amics del Teatre; o l'Scrabble gegant de l'Oficina de Català.

Són moltes les entitats que organitzaran activitats per Sant Jordi. És el cas, per exemple, d'Acció Fotogràfica Ripollet, que presentarà l'exposició fotogràfica "Gent llegint", en col·laboració amb Ripo-lab, que instal·larà un photomaton. L'Associació Cultural i CFA Jaume Tuset prepara un recital de contes curts i poesia, l'Escola Enric tatché i Pol farà una sessió de lectura ininterrompuda durant més de tres hores, l'Escola de Música farà un intercanvi amb l'Escola de Música de Gràcia titulat "Et sona aquest llibre?"...

La Fira d'entitats, organitzada per l'Ajuntament, amb la col·laboració de les entitats, se suma a l'Any del Llibre i tindrà lloc el diumenge 22 d'abril. Totes les entitats instal·laran una carpa per fer difusió de les seves activitats, amb el llibre i la lectura com a protagonistes.


Fomentar el gust i l'accés a la lectura, l'objectiu de moltes activitats
Enguany, l'Ajuntament pren el relleu del Racó de les lletres locals en la creació d'una xarxa d'espais i punts d'intercanvi de llibres. Amb la col·laboració de la Comissió Ripolletenca d'Activitats Culturals (CRAC), el 29 de setembre, s'inaugurarà el pati del darrere de l'Ajuntament com a Espai Ma Aurèlia Capmany, "un espai per a la lectura i l'intercanvi de llibres a l'aire lliure", ha explicat Mor.

Dins el programa "Lletra a lletra", s'organitzaran quatre xerrades obertes a tota la ciutadania titulades "Com fer el teu fill/a lector", amb la participació de l'Oficina de Català i de l'Associació Cultural i el CFA Jaume Tuset (16 i 20 d'abril i 7 i 17 de maig). "L'amor pels llibres a la primera infància" és una altra de les activitats pensades per fomentar el gust de la lectura entre els més petits. Organitzada per l'Associació per a la Criança Compartida El Solets-Minnilandia, tindrà lloc a la Biblioteca, i donarà idees sobre com crear racons de lectura a casa o quins han de ser els criteris per escollir llibres i contes.

Per tal d'arribar a tota la població i que "l'Any del Llibre no sigui qüestió de llengua sinó d'abast cultural", explicava Mor, des de l'Oficina de Català es donarà visibilitat a totes les llengües que es parlen a Ripollet, a través de breus càpsules dels seus alumnes a Ripollet Ràdio i l'enregistrament de vídeos en diferents equipaments. També es treballarà per a la difusió de llibres per a tots els col·lectius, com ara els escrits en Braille o els audiollibres.


Treballant per la promoció d'obres i autors locals
Per tal de complir amb l'objectiu de difusió d'autors locals, l'Ajuntament editarà un llibre de la Societat Coral "El Vallès" que recull com es va viure l'Any Clavé a Ripollet, "no només les activitats de la Coral sinó tot l'Any Clavè", puntualitzava Ramon Martos, representant de l'entitat en la presentació.

El Ripolletres, el cicle de presentacions de llibres d'autors locals, convidarà Tamara Marín i la seva novel·la "No soy una princesa" (16 de març) i Esther Bernal, que ha publicat el llibre infantil "Un autobús bajo el mar" i el presentarà durant la festivitat de Sant Jordi. L'historiador local Ramon Martos també presentarà el seu llibre, editat pel GER, "Ripollet-Cerdanyola, societat i lluita antifranquista".

Des de l'àrea de Patrimoni, es programaran activitats per reflexionar sobre el present i el passat de la lectura al municipi i com ha evolucionat la Biblioteca Municipal des dels seus orígens als Jutjats de Pau. A més, hi ha prevista la producció d'una nova exposició amb els fons particulars de col·leccionistes de llibres.


El llibre, a tots els racons de Ripollet
L'Any del Llibre veurà néixer el Drac dels Llibres, una bestiola que es construirà per convertir-se en el símbol de la commemoració. Es posarà en marxa un procès participatiu per triar el seu nom, amb una primera selecció que sortirà de les escoles de Ripollet.

El Centre Cultural acollirà l'exposició "Pessigolles. Catàleg d'emocions i sentiments", mostra itinerant del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil que analitza com es reflecteixen els sentiments i les emocions en els contes i novel·les.

La regidoria de Joventut preparà amb els joves grafitis de personatges del món literari, que estamparan algunes parets del municipi, mentre que els aparadors dels establiments comercials promocionaran el concurs "A l'abril, cada paraula val per mil".

El regidor de Cultura també va anunciar a la presentació de la programació que, enguany, la Festa Major es tenyiria de l'Any del Llibre. També ho faran les Festes de Maragall, per exemple, perquè La Careta Teatre presentarà l'espectacle infantil de clown "Clowntes".

Pròximament, estarà disponible la programació completa al web municipal.

S.R.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal