fons degradat blanc
ripollet.cat
Diumenge, 24 de novembre de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Plens
S'aproven definitivament les Ordenances Fiscals del 2016 -Plens- 18/12/2015

Les Ordenances Fiscals per al 2016 es van aprovar definitivament al Ple del 17 de desembre. El govern de Decidim va comptar amb el suport de Ciutadans, l'abstenció d'Esquerra Republicana-Junts per Ripollet i el contrari de la resta. Després que els grups municipals presentessin les seves al·legacions, l'equip de govern hi ha inclòs la de Ciutadans i, parcialment, una d'ERC-JxR, fet que ha permès tirar endavant les noves taxes. Així doncs, no s'augmentarà l'IBI respecte a l'any passat en els habitatges residencials, ni l'IBI dels aparcaments, excepte el del Baricentro que, a proposta d'ERC, sí que pujarà. Pel que fa a la taxa de recollida d'escombraries, a proposta de Ciutadans, es rebaixarà un 12,5%. Quant a noves taxes, les empreses de serveis hauran de pagar en concepte d'ocupació del sòl i del subsòl. A més, també es proposen descomptes en les taxes dels paradistes del mercat setmanal i bonificacions a comerciants i industrials.

S'aproven definitivament les Ordenances Fiscals del 2016 -Imatge 1-S'aproven definitivament les Ordenances Fiscals del 2016 -Imatge 2-S'aproven definitivament les Ordenances Fiscals del 2016 -Imatge 3-S'aproven definitivament les Ordenances Fiscals del 2016 -Imatge 4-S'aproven definitivament les Ordenances Fiscals del 2016 -Imatge 5-

El Govern ha arribat a un acord amb Ciutadans pel qual es rebaixa el gravamen de l'IBI un 2%, passant del 0,82% al 0,80%, una proposta feta per C's. Durant el Ple, la regidora d'Hisenda i primera tinenta d'alcalde, Pilar Castillejo, va assegurar que amb l'acord amb el partit de l'oposició s'ha trobat "un punt de trobada i equilibri", ja que la situació econòmica actual impedia una rebaixa major, pel que "s'ha realitzat un exercici de responsabilitat". Per la seva banda, Josep Gabarra, de Ciutadans, va defensar que la reducció dels ingressos hagués afectat directament els serveis a la ciutadania. L'acord entre Decidim i Ciutadans preveu una rebaixa progressiva d'aquest coeficient al llarg dels pròxims anys. Segons el portaveu de C's, el seu grup municipal aposta per "rebaixar aquest any un 2% i anar rebaixant aquest 2% en els pròxims anys, és la proposta més coherent per no trastocar les finances i liquiditat de l'Ajuntament".

L'equip de govern també va acceptar parcialment una al·legació d'ERC-JxR, en la qual es demanava uns canvis de l'IBI urbà per a usos comercials i industrials. Segons aquestes variacions, s'aplicarà un gravamen de l'1,1% només als locals amb valor cadastral superior a 200.000 euros. A més, només s'aplicarà a un màxim del 10% dels béns immobles urbans. Segons l'equip de govern i els republicans, amb aquesta mesura es protegeix els comerços més petits. La inclusió d'aquesta al·legació va permetre l'abstenció dels republicans en la votació plenària.

Per contra, la resta de grups de l'oposició va votar-hi negativament. CiU, PP i PSC van recordar l'acord signat l'any 2012 en el qual tots els grups municipals es comprometien a rebaixar el gravamen de l'IBI a un 0,74% i van criticar el canvi de direcció que ha pres l'actual govern respecte a les seves reivindicacions quan era oposició. Xavier Peñarando (CiU) va assegurar que el discurs de la regidora Castillejo havia estat "sense convicció", ja que durant anys el grup del Compromís per Ripollet havia demanat la rebaixa del 10% del coeficient i ara no el feien efectiu. Segons Peñarando, l'equip de govern comet una "injustícia amb els veïns i trenquen un acord de totes les forces polítiques". Víctor Diéguez (PP) va lamentar que no hagués prosperat cap al·legació de les forces de l'oposició, ni les reclamacions d'altres col·lectius, com ara els veïns o el Defensor del Ciutadà. De fet, el debat d'aquest punt de les Ordenances Fiscals del 2016 va començar amb la intervenció de José Luís Suárez, en representació de les Associacions de Veïns, que van demanar una rebaixa més significativa del gravamen de l'IBI. Diéguez va pronosticar que, amb la consolidació d'aquest coeficient, seria "un disbarat, si es produís una nova pujada de l'IBI per un factor extern". Luís Tirado (PSC), per la seva banda, va assegurar que "no és veritat que es posin en perill les finances de l'Ajuntament si es rebaixa l'IBI" i va recordar que altres anys el COP havia demanat més rebaixes en les taxes, malgrat un nombre d'ingressos menors.

Després d'aprovar-se les noves Ordenances, l'alcalde José María Osuna va reiterar que la seva intenció és confeccionar impostos progressius, és a dir, que qui més tingui, pagui més. Va repetir que la intenció del Govern és anar rebaixant l'IBI progressivament en els pròxims anys i que en aquests moments no era possible reduir més les taxes. I, finalment, va defensar de manera vehement que "tot i les crítiques, el nou any el Govern rebaixarà alguns rebuts, com són el de l'IBI i el de les escombraries, com no s'havia fet fins ara".

Fotos: Imatges del Ple i José Luís Suárez, en la seva intervenció durant el debat de les Ordenances.

J.S.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal