fons degradat blanc
ripollet.cat
Dijous, 16 de maig de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Medi Ambient
La Comissió de seguiment de l'Ecoparc 2 demana explicacions sobre si la planta és contaminant -Medi Ambient- 11/06/2014

La Comissió de seguiment de l'Ecoparc 2 va celebrar, dimarts 10 de juny, una reunió extraordinària arran l'estudi, que acaba de publicar la Universitat Rovira i Virgili, on s'adverteix de la presència de contaminants a l'aire al voltant de la planta de tractament de residus Ecoparc 2. A la roda de premsa, convocada després de la trobada, l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, va instar a l'Àrea Metropolitana i a la Direcció General de Medi Ambient de la Generalitat a què "realitzin els estudis i es prenguin les mesures necessàries per tal que no quedi cap dubte sobre l'existència de riscos per a la salut".

La Comissió de seguiment de l'Ecoparc 2 demana explicacions sobre si la planta és contaminant -Imatge 1-La Comissió de seguiment de l'Ecoparc 2 demana explicacions sobre si la planta és contaminant -Imatge 2-La Comissió de seguiment de l'Ecoparc 2 demana explicacions sobre si la planta és contaminant -Imatge 3-La Comissió de seguiment de l'Ecoparc 2 demana explicacions sobre si la planta és contaminant -Imatge 4-

La iniciativa segueix el front obert per l'Ajuntament de Montcada, que té la planta al seu terme municipal. El municipi veí va ser el primer en demanar explicacions a la l'AMB i la Generalitat i que s'adoptessin mesures cautelars, en cas que fossin necessàries. A la tarda, l'Entitat de Medi Ambient de l'AMB es va reunir els alcaldes de la zona -Montcada, Barberà, Santa Perpètua i Ripollet- per discutir la situació.

Preocupació municipal
Parralejo va manifestar la seva inquietud davant l'alarma social que pot generar la informació publicada a La Vanguardia, on s'advertia de la presència de nivells relativament elevats de formaldehid -substància potencialment cancerígena- i compostos orgànics volàtils a les proximitats de la planta. Així mateix, ha expressat la seva sorpresa perquè als controls realitzats fins al moment mai s'havia detectat mesures que sobrepassessin els estàndards europeus. Per Parralejo, l'estudi de la Universitat Rovira i Virgili sobre l'Ecoparc 2 ha sembrat molts dubtes "que ens hauran de contestar".

Arribar al fons
Por la seva part, el gerent de l'Entitat de Medi Ambient, Carles Conill, va afirmar que no estaven d'acord amb les dades de l'estudi de la URV, però que l'Entitat de Medi Ambient vol arribar al fons de la qüestió amb dades rigoroses a la mà i que "es prendran totes les mesures necessàries perquè la població estigui tranquil·la". Segons Conill, "no es té la certesa que l'ecoparc sigui l'únic focus emissor" de la possible contaminació. Al mateix temps, va defensar el model de gestió de residus actual, que "porta molts anys funcionant bé a Europa" i va assegurar que l'Ecoparc 2 compleix amb totes les exigències de la seva llicència ambiental.

Primeres actuacions
Després de la trobada amb els alcaldes, l'AMB va fer públic un comunicat on confirmava que les seves plantes "compleixen estrictament amb el control d'emissions que marca la llicència ambiental, que obliga a exàmens anuals de presència de formaldehid, entre altres compostos". Malgrat això, va anunciar que encarregarà un estudi a la Universitat Politècnica de Catalunya específic sobre la presència de formaldehid. A més, demanarà a l'Agència Catalana de Residus i la Direcció General de Qualitat Ambiental que avaluïn la necessitat de canviar els paràmetres en les llicències ambientals. Així mateix, amb la col·laboració dels municipis, s'impulsarà una investigació per detectar possibles incidències ambientals a empreses de la zona.

Comissió de seguiment
La Comissió de seguiment de l'Ecoparc 2, presidida actualment per la regidora de Medi Ambient, Gemma Edo, es va constituir quan es començava a gestar el projecte de l'Ecoparc 2 per vetllar pel bon funcionament de la planta, donada la proximitat al municipi. Està formada per representants del consistori, entitats, l'Associació Ripollet Natura, l'Entitat de Medi Ambient i la direcció de l'Ecoparc, entre d'altres. Durant els prop de 10 anys de funcionament de la planta, el principal problema han estat els episodis d'olors. De resultes de requeriments de Ripollet, s'han anat fent millores, principalment elevar les xemeneies i aïllar les cintes transportadores i les zones d'emmagatzemament. Malgrat això, les molèsties per mals olors es fan especialment presents quan hi ha baixa pressió atmosfèrica i costen més de dissipar. A més, en diferents estudis realitzats també s'han detectat altres emissors d'olors, com ara Lípidos Santiga, una granja de porcs i la farmacèutica Kao Chemicals.

Fotos:
 - d'esquerra a dreta. Carles Conill (AMB), Juan Parralejo (alcalde de Ripollet) i Gemma Edo (regidora de Medi Ambient i presidenta de la Comissió de seguiment de l'Ecoparc 2).



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal