fons degradat blanc
ripollet.cat
Divendres, 29 de març de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
S'inicia un estudi sobre l'estat del campanar de l'Església per a la seva rehabilitació -Cultura- 17/11/2020

L'Ajuntament ha encarregat a la Diputació de Barcelona una diagnosi de l'estructura i materials del campanar, per tal de fer una proposta de rehabilitació i conservació d'aquest element arquitectònic protegit.

El passat dijous, 12 de novembre, Toni Barcons, tècnic del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona, i Marta Torras, arquitecta especialista en estructures, van visitar el campanar de l'Església de Sant Esteve per tal de fer una diagnosi del seu estat. Ells són els responsables d'un 'Estudi previ de comportament estructural de l'edifici, així com de materials, causes de la degradació i proposta d'actuació' per a la seva rehabilitació, sol·licitat per l'Ajuntament a la Diputació de Barcelona i cofinançat per ambdues administracions.

Els tècnics, acompanyats del rector Josep Gassó i de la cap d'unitat de Patrimoni de l'Ajuntament, Elena Vilalta, van analitzar algunes cates realitzades per la Brigada municipal, així com l'accés a la part superior del campanar, on es troben les campanes del rellotge i que presenta, d'entrada, els majors problemes estructurals.

Bé Cultural d'Interès Local
L'església de sant Esteve de Ripollet és actualment l'únic element protegit del municipi, ja que va ser declarat per Ple Bé Cultural d'interès local (BCIL) l'any 2010. Es tracta d'una església d'origen romànic, que data com a mínim del segle XI.
El campanar, datat de 1892 i projectat per l'arquitecte Josep Torres Argullol, és un dels elements modernistes més destacats del municipi, construït amb materials com totxo, ceràmica o ferro forjat, típics d'aquest moviment artístic. Durant molts anys, per la Festa Major, es penjava la bandera des del punt més alt del campanar i, actualment, és punt de trobada per la nit de cap d'any. Es tracta d'un element patrimonial que és alhora una icona gràfica del perfil i de la història locals.

Entre els anys 2011 i 2012, sobre la base d'un conveni de voluntats signat entre l'Ajuntament i la Parròquia, la Diputació de Barcelona, a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic (SPAL), va elaborar un "Estudi de l'actuació de Rehabilitació i conservació de l'església de sant Esteve. Fase 1. Campanar nou", iniciant la diagnosi de l'edifici per la part del campanar.

D'aquest primer estudi, se'n desprenia la necessitat de realitzar un altre, sobre l'estructura de l'edifici, materials i causes de la degradació, amb una proposta d'actuació, que és el que s'ha iniciat ara. Aquest treball va ser sol·licitat l'any passat per la Regidoria de Patrimoni, en trobar-se dins del Catàleg de Recursos de la Diputació de Barcelona. El seu cost és de 10.000 € i s'està portant a terme de manera cofinançada, assumint un 65% la Diputació i el 35% restant, l'Ajuntament.

S'inicia un estudi sobre l'estat del campanar de l'Església per a la seva rehabilitació -Imatge 1-S'inicia un estudi sobre l'estat del campanar de l'Església per a la seva rehabilitació -Imatge 2-S'inicia un estudi sobre l'estat del campanar de l'Església per a la seva rehabilitació -Imatge 3-



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal