fons degradat blanc
ripollet.cat
Divendres, 19 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Plens
El Ple aprova els primers pressupostos unificats, que superen els 36 milions, un 10,77% més -Plens- 20/12/2019

Després d'un any amb els pressupostos de 2018 prorrogats, el Ple Municipal de desembre va donar llum verda al Pressupost Municipal de 2020, que integra les partides dels tres patronats -Cultura, Esports i Ocupació-, que quedaran dissolts el 31 de desembre. Segons la regidora d'Hisenda, Pilar Castillejo, la integració "ha suposat un esforç important, unificant totes les partides en un únic pressupost de la corporació, tot i que l'impacte es veurà el 2021, ja que durant aquest 2020 s'hauran d'anar unificant els contractes vigents dels diferents serveis". El pressupost ascendeix fins als 36.129.074 €. S'ha incrementat un 10,77%, principalment per fer front a l'encariment d'alguns contractes, el nou conveni laboral i perquè es destinaran més recursos al manteniment dels equipaments esportius, les escoles i el Mercat.

El Ple aprova els primers pressupostos unificats, que superen els 36 milions, un 10,77% més -Imatge 1-

El govern ha remarcat que amb aquest pressupost es vol tenir molt en compte els serveis a les persones, la millora d'equipaments i la lluita contra el canvi climàtic, tant pel que fa a les despeses, com a les inversions. D'entrada, el capítol primer de despesa, referent al personal, presenta un augment significatiu, motivat per la voluntat d'aplicar l'increment del 3% en retribucions que es preveu que marqui la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat de 2020, així com, especialment, la integració del personal laboral de Genera Mitjà Propi SL. Pel que fa a les despeses en béns i serveis corrents, l'increment es deurà al reforç de serveis essencials per als drets de les persones, com ara el Servei d'Atenció Domiciliària i la posada en marxa de la Borsa de Lloguer, entre altres.

La crisi climàtica també està contemplada als pressupostos de Ripollet per l'any que ara comença. El capítol de despeses corrents també contempla una partida important per implementar el nou model de recollida de residus, que compta, a més, amb subvencions provinents de diferents administracions supramunicipals. Aquestes mesures pretenen acostar Ripollet a un model de Residu Zero.

També hi haurà actuacions importants en escoles, equipaments esportius i el Mercat Municipal, tot i que durant tot l'any 2020 l'execució pressupostària estarà fortament condicionada pel Pla Econòmic Financer, motiu pel qual Castillejo considera que l'any entrant és "un any per planificar". No obstant això, s'han pressupostat 430.000 € per a inversions a les escoles públiques, 460.000 € per a actuacions a equipaments esportius i 130.000 € en millores al Mercat, obres previstes per a l'estiu.

Per assumir part d'aquest increment pressupostari, Pilar Castillejo va anunciar el creixement d'ingressos, tant pel que fa als d'impostos directes com als provinents de taxes, amb augments del 4,29% i el 6,62% respectivament. Això es deu, en part, a la revisió dels valors cadastrals i a la recaptació prevista per nous serveis. Els ingressos patrimonials es preveu que augmentin vora un 50% respecte als darrers pressupostos, per la posada en funcionament de concessions demanials per l'ús i explotació d'espais de domini públic durant el 2020. D'altra banda, i atenent la tendència decreixent de recaptació, s'estima que la recaptació per impostos indirectes es reduirà a la meitat.

Aprovats gràcies al suport d'ERC
El vot favorable d'Esquerra Republicana va servir al govern per arribar als 11 regidors favorables als nous pressupostos, davant del vot negatiu de la resta de forces. El portaveu dels republicans, Eugeni Montanuy, va fer valdre els acords que la seva formació està assolint amb Decidim, que assegura són "de benefici directe per la ciutat" i que no són puntuals, sinó que "aniran vinculats a una sèrie d'actuacions per a tota la legislatura en benefici dels ripolletencs".

L'oposició als nous pressupostos van verbalitzar-la el grup socialista i Ciutadans. Per part del PSC el seu portaveu, Luís Tirado, va explicar que el seu no era "crític", especialment amb l'increment de les despeses per als treballadors "en proporció a la resta de partides" i la pressió fiscal de Ripollet "enorme", especialment pel que fa a l'IBI. Tirado també va criticar l'estat dels polígons, "no adaptats als nous temps". Castillejo va replicar argumentant un augment en els ingressos pel que fa a l'activitat econòmica "d'uns 90.000 €, només per l'increment de l'activitat, sense modificar l'impost". Per part del grup de Ciutadans, el seu líder, Josep Gabarra, va retreure a l'Ajuntament que no reclami una actualització de la contribució de l'Ecoparc i que el municipi hagi d'assumir les despeses del jutjat de pau, "un fet discriminatori pels municipis petits". També va criticar les futures municipalitzacions, que va assegurar que "no suposaran un estalvi per la població de Ripollet". SOM Ripollet també va votar no als pressupostos.

Aprovats la resta de punts
El Ple també va aprovar de manera definitiva les ordenances fiscals de 2020, després de l'exposició pública en què tan sols ha entrat una al·legació, per part d'un particular. Van votar a favor Decidim i ERC, mentre que C's va estar en contra i PSC i SOM s'hi van abstenir. També es va autoritzar la modificació del PGM del carrer Cot, encallat al passat ple per falta de suports i que en aquesta ocasió sí que va tenir el d'ERC. Igualment, també es va ratificar la taula retributiva de plans i projectes ocupacionals. Finalment, es van aprovar les mocions de C's, per la igualtat de tracte entre parelles de fet i matrimonis per accedir a la viduïtat i la d'ERC, presentada per urgència, en defensa de la llibertat d'Oriol Junqueras.

JPL



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal