fons degradat blanc
ripollet.cat
Dimarts, 19 de març de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Plens
El Ple nomena Maria Jesús García Defensora de la Ciutadania i aprova la recuperació del riu Ripoll -Plens- 29/11/2018

Maria Jesús García va ser nomenada nova Defensora de la Ciutadania al Ple Ordinari del mes de novembre, celebrat ahir. La Comissió corresponent, un cop estudiades les tres candidatures presentades, va proposar García de forma majoritària. L'alcalde, José M. Osuna, va exposar algunes de les valoracions que va fer la Comissió: "Va presentar un projecte prou solvent i desenvolupat, en el qual esmentava i detallava accions d'aproximació a la ciutadania de la figura de la Defensora de la Ciutadania, tant a través de l'atenció presencial com d'altres mitjans". També va destacar que García havia presentat propostes interessants pel que fa a les millores d'aquesta figura i de les accions a fer i que tenia un gran bagatge pel que fa a l'associacionisme i als mitjans de comunicació locals. Totes les formacions hi van votar a favor i van coincidir a dir que García era la persona idònia per ocupar aquest càrrec. Ciutadans (C's), tot i confiar en García, va abstenir-se en la votació perquè, explicava el seu regidor, Josep Gabarra, "C's no està convençut de la figura del Defensor de la Ciutadania, perquè és un òrgan merament consultiu i l'administració moltes vegades no li fa ni cas" i "és una institució la utilitat de la qual podria ser qüestionada".

El Ple nomena Maria Jesús García Defensora de la Ciutadania i aprova la recuperació del riu Ripoll -Imatge 1-El Ple nomena Maria Jesús García Defensora de la Ciutadania i aprova la recuperació del riu Ripoll -Imatge 2-El Ple nomena Maria Jesús García Defensora de la Ciutadania i aprova la recuperació del riu Ripoll -Imatge 3-El Ple nomena Maria Jesús García Defensora de la Ciutadania i aprova la recuperació del riu Ripoll -Imatge 4-

Els regidors Xavier Penyarando, del PDECAT, i Santos Gómez no van ser presents en la sessió plenària per motius laborals. De fet, els primers dos punts que es van portar al Ple tenien a veure amb el regidor Santos Gómez que, amb motiu de la seva sortida de Decidim, passa a ser regidor no adscrit de l'Ajuntament. Per substituir-lo com a regidor representant de Decidim en els Patronats d'Esports i Ocupació, Decidim va proposar Pilar Castillejo, pel PAME, i Fran Sánchez, pel PMO. Aquests nomenaments es van aprovar amb els vots a favor de Decidim, la regidora no adscrita Mònica Laborda i ERC i l'abstenció del PP, Ciutadans i PSC.

Un pas més cap a la recuperació de la llera del riu Ripoll
El 2019 es posaran en marxa diversos treballs de millora de la llera del riu Ripoll. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), en col·laboració amb l'Ajuntament, extraurà la canya americana entre la pressa de Barneda i el límit de Barberà. D'altra banda, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb aportació de l'Ajuntament, construirà un pas per travessar el riu també en la zona nord, el maig del 2019. Per fer-ho s'han de netejar uns 70 horts, actuació prevista pel primer trimestre del 2019. Amb l'objectiu de "buscar la màxima continuïtat possible" entre els dos projectes, va explicar el regidor de Medi Ambient, Ramiro Moldes, l'Ajuntament portarà a terme un projecte de recuperació mediambiental de la llera del Riu en la zona nord amb l'objectiu de "de recuperar l'ecosistema de ribera i crear un paisatge per al gaudir de la població", va explicar Moldes. La licitació està prevista per al mes de gener del 2019 i els treballs s'iniciarien durant la primavera.

Aquest projecte municipal va rebre el vot a favor de totes les formacions a excepció de Ciutadans, que s'hi va abstenir, perquè, tot i celebrar que es tirés endavant el projecte, creu que és poc ambiciós.

Aprovada l'amortització de la nau d'URBASER i la creació de la Central de Compres
Un dels punts que va portar més debat, com és habitual, va ser la modificació de crèdits que es presentava en la sessió plenària, d'1.299.272,83 €. Aquesta modificació de crèdits anava lligada a un punt que s'aprovava posteriorment amb el vot a favor de Decidim, l'abstenció de Laborda, ERC, PSC i Ciutadans i el vot en contra del PP. Es tracta de l'acord per amortitzar la nau de propietat municipal ubicada al carrer Molí. Aquesta nau va ser construïda per URBASER i l'empresa la utilitza per guardar els camions de recollida d'escombraries. Pilar Castillejo va explicar que es va amortitzant mensualment amb una part del rebut de les escombraries. El motiu pel qual es presentava aquesta amortització és doble: d'una banda, l'Ajuntament disposa dels diners necessaris per pagar el que manca, uns diners que, segons Castillejo, el Govern de l'Estat només deixa utilitzar per a l'adquisició de patrimoni, i de l'altra, el contracte amb URBASER ha finalitzat i s'ha de procedir a una nova licitació del servei de recollida d'escombraries, liquidar el contracte i començar-ne un altre "sense càrregues impositives". A més, explicava Castillejo, aquesta amortització era un requisit que posava el PDECAT per aprovar els pressupostos municipals del 2019.

La modificació de crèdit també contempla partides per a instal·lar llums en algunes parades d'autobús que ara no en tenen, per a les obres del carril bici, per a la regularització del parc del Molí o 3.000 euros per a Comerç. La modificació de crèdits va quedar aprovada només amb el vot a favor de Decidim i l'abstenció de la resta de formacions. PP i ERC justificaven la seva abstenció, precisament, per l'amortització de la nau, sobre la qual Víctor Diéguez, regidor del PP, deia que els diners "es podrien utilitzar molt millor" i no fer-la "alliberaria més d'un milió d'euros per aplicar-los en millorar, inclús, la neteja de Ripollet". El regidor del PSC, Luís Tirado, acusava el govern municipal de "manca de previsió quan va fer els pressupostos", donat l'import de la modificació de crèdits.

Un altre punt que va ser aprovat amb el vot a favor de tots els partits, a excepció de l'abstenció del PSC, és la creació d'una Central de Compres de l'Ajuntament de Ripollet. Aquesta Central de Compres, com va explicar la regidora d'Hisenda, Pilar Castillejo, té com a objectiu "optimitzar els recursos", ja que les licitacions que es fan alhora pels Patronats i l'Ajuntament serien gestionades per aquesta Central de Compres i no caldria repetir els concursos per separat.

També es va aprovar inicialment una modificació del Reglament del Mercat Municipal, amb els vots a favor de Decidim, ERC i PP i l'abstenció de Laborda i Ciutadans. Aquesta modificació, que explicava Castillejo, pretén actualitzar l'anterior, que és del 2009. Inclou algunes novetats, com ara la cobertura del nou espai de l'equipament, la Cuina del Mercat, o l'ampliació de les parades amb espais d'elaboració o degustació dels seus productes. Es tracta d'una actualització consensuada amb les dues associacions de paradistes, segons explicava Castillejo, que no contempla els horaris del Mercat, tema "que és més complicat". Maria Lladó, regidora del PSC, va aprofitar la seva intervenció per posar sobre la taula el repte del Mercat Municipal, segons els socialistes, que és "fer un Mercat Municipal competitiu" i plantejar que el Reglament "no va enfocat en dir quin model de Mercat volem".

Locals comercials reformats en habitatges i la celebració del 40è aniversari de la Constitució protagonitzen les mocions
La primera moció que es va portar a Ple va ser la que presentava el PP per adaptar locals comercials en habitatges. La moció es va aprovar amb els vots favorables de Laborda, Ciutadans i PSC, que van introduir un canvi en la moció per concretar que aquests locals adaptats en habitatges serien per a ús social i gestionats per l'Ajuntament. Decidim votava en contra i ERC també. Reyes Muñoz, regidora de Serveis Socials, deia que no es podia precaritzar l'habitatge i que aquesta moció no incidia en l'arrel del problema. Un argument similar presentava la regidora d'ERC, Lurdes Serra, qui creia que la moció "semba més una ocurrència que no pas una proposta deliberada".

Es van presentar dues mocions relacionades amb l'àmbit educatiu. La primera demanava que el Departament d'Ensenyament aturi els treballs d'elaboració i aprovació del decret de menjadors, el qual faria que les AMPES perdessin la gestió de l'espai de menjador dels centres educatius. Originàriament el PSC presentava aquesta moció, però es va consensuar amb Decidim i ERC i a la Junta de Portaveus s'hi va sumar Ciutadans. Pel que fa a la segona, aquesta exigia la rebaixa de les taxes universitàries, que originàriament va ser presentada per Decidim, però finalment es va treballar conjuntament amb el PSC i ERC i a la Junta de Portaveu s'hi van sumar Ciutadans i la regidora no adscrita Mònica Laborda. Totes dues mocions van ser aprovades per unanimitat.

Una altra moció aprovada va ser la que presentava Ciutadans, la qual instava el govern municipal a celebrar el 40è aniversari de la Constitució. Totes les formacions hi van votar a favor, excepte ERC i Decidim. David Fontanals, regidor de Memòria Històrica, deia que no podien commemorar una Constitució "que no ens deixa determinar el nostre futur, que enfonsa els serveis públics, que ens expulsa dels nostres habitatges i que no ens deixa arribar a final de mes".

L'última moció la presentava el PSC amb motiu del Dia mundial contra la violència de gènere, la qual demanava es continuï treballant en l'àmbit educatiu, social, jurídica, econòmica, de protecció, conscienciació i sensibilització social per eliminar aquest tipus de violència. Va ser aprovada per unanimitat.

Club de Jubilats i Pensionistes demana la paraula al Ple
El Club de Jubilats i Pensionistes va ser present al ple i el seu president, José Luís Fernández, va intervenir fora de l'ordre del dia per fer un prec i una pregunta. Va demanar que licités la residència aquest 2018 i la raó per la qual no van ser convidats a la reunió que l'Ajuntament va tenir, el mes d'agost, amb el Conseller d'Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani. L'alcalde va respondre que era impossible fer la licitació aquest any i que es va preferir que aquesta primera reunió amb el conseller fos entre administracions.



Continguts relacionats amb aquest:
- Defensora de la Ciutadania [Departaments]
AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal