fons degradat blanc
ripollet.cat
Dijous, 28 de març de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
El CIP Molí d'en Rata torna a obrir al públic amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni -Cultura- 09/10/2020

L'equipament exhibirà el projecte artístic Stolpersteine, en homenatge a les 4 víctimes del nazisme a Ripollet

Els pròxims dies 9 i 10 d'octubre se celebren les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), considerada l'activitat participativa més important d'Europa en relació amb el patrimoni cultural. A Ripollet, el Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata s'afegeix, un any més, a aquesta celebració reobrint les seves portes i amb un programa d'activitats que enguany compta amb un acte històric per a la nostra població.

El CIP Molí d'en Rata torna a obrir al públic amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni -Imatge 1-El CIP Molí d'en Rata torna a obrir al públic amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni -Imatge 2-

Enguany, el tema proposat pel Consell d'Europa gira entorn del binomi patrimoni i educació en un sentit global que va més enllà del públic escolar. Una visita guiada, un taller o una exposició temporal, entre molts altres, són elements de mediació patrimonial que permeten la transmissió del nostre llegat a la societat, des del present, amb una mirada al futur. Pel CIP, el vessant didàctic és una de les branques fonamentals. Ja des dels seus inicis, s'ha treballat en diferents recursos que facin accessible el patrimoni. Les visites escolars, les visites per a grups, itineraris i tallers han estat les principals accions educatives.

A més, el CIP és un espai de divulgació on tenen cabuda totes aquelles expressions artístiques que són part de la nostra història. En aquest sentit, una de les accions cabdals d'aquest any és la mostra del projecte de l'alemany Gunter Demnig "Stolpersteine", 'pedres de topada'. El CIP exposarà durant tot el mes d'octubre les quatre llambordes que es col·locaran en el marc de les futures Jornades de Memòria Històrica, el mes de novembre, i que són un homenatge de l'artista als quatre ripolletencs víctimes del nazisme. Val a dir que la cinquena víctima ja té la seva stopelsteine a Sabadell.

El marc de les JEP servirà de presentació d'aquest memorial, compost per més de 70.000 petits monuments distribuïts en més d'una vintena de països europeus, i del qual Ripollet en formarà part a partir del mes de novembre. Cadascuna de les peces té una forma quadrada de 10 cm x 10 cm fetes de formigó i cobertes d'una fulla de llautó on es graven les dades de persones empresonades i deportades.

El patrimoni i l'educació van de la mà i és per aquest motiu que aquestes peces, que passaran a esdevenir part del patrimoni urbà de la ciutat, aniran acompanyades d'un projecte educatiu que fomenti el coneixement de la memòria col·lectiva i els seus valors.

D'altra banda, el CIP Molí d'en Rata reobrirà al públic amb quatre visites guiades, amb la voluntat d'afavorir l'experiència sensitiva que aporta la visita presencial al museu. Dues de les visites seran al Molí d'en Rata (a les 16 i a les 18 h) i dues a l'exposició "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya modernista" (a les 17 i a les 19 h). L'aforament serà de sis persones per a cada visita i caldrà cita prèvia (molidenrata@ripollet.cat, Tel. 935 946 057). Un cop passades les jornades, el CIP tornarà al seu horari habitual, amb cita prèvia i obert només dels dimarts al matí.

Finalment, i seguint amb l'impuls de les activitats en línia que es va iniciar amb motiu del Dia Internacional dels Museus, en ple confinament, a partir del 10 d'octubre es podrà visualitzar al Bloc del Molí d'en Rata un nou vídeo realitzat per una de les artistes més reconegudes fora de l'àmbit local, Lluïsa Sallent, escultora i pintora autodidacta. Sallent va enregistrar el procés de construcció d'una escultura en marbre, ubicada actualment a Lausana (Suïssa).

NdP



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal