fons degradat blanc
ripollet.cat
Diumenge, 3 de març de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
El Mercat de la Vinya de Festa Major es consolida i arriba carregat de novetats -Cultura- 11/07/2019

El passat vitivinÝcola de Ripollet es vincula enguany al comerš local, a l'economia social i solidÓria i al paper protagonista de la dona

El Mercat de la Vinya de Festa Major es consolida i arriba carregat de novetats -Imatge 1-El Mercat de la Vinya de Festa Major es consolida i arriba carregat de novetats -Imatge 2-El Mercat de la Vinya de Festa Major es consolida i arriba carregat de novetats -Imatge 3-

Conscient de la importÓncia de la vinculaciˇ de Ripollet a la vinya, fa tres anys l'Ajuntament va impulsar el Mercat de la Vinya, en el marc de la Festa Major, comptant amb una subcomissiˇ pr˛pia que ha treballat any rere any per aconseguir consolidar aquesta iniciativa, dotant-la de mÚs contingut i activitats. Actualment, el Mercat de la vinya Ús una fusiˇ de gastronomia, cultura, patrimoni, pedagogia en el marc d'una oferta l˙dica. L'ediciˇ d'aquest any 2019 arriba carregada de novetats, que van ser presentades en roda de premsa el passat dimarts, 9 de juliol, pel regidor de Cultura, Oriol Mor, i el de Patrimoni, Sergio Linares al CIP MolÝ d'en Rata.

El regidor de Cultura va assegurar que des de 2015 "la comissiˇ i la subcomissiˇ han fet molt bon treball" i va destacar que enguany "el Mercat de la Vinya suma el comerš local, l'economia social i solidÓria i el paper de la dona com a protagonista del treball en el camp i la vinya". Es tracta, com va explicar Linares, de "fer pedagogia a travÚs d'una oferta l˙dica de la Festa Major i que aquesta sigui una excusa per a recuperar aquest patrimoni oblidat".

L'espai "on passen coses" del Mercat de la Vinya
El Mercat de la Vinya, que comenša divendres a la tarda i s'allargarÓ fins a la nit de diumenge, comptarÓ amb espai central al carrer dels Afores, on es podran consultar les activitats programades i gaudir-ne d'algunes d'elles, i tambÚ comptarÓ amb un espai de ludoteca. Com a novetat, en els mateixos horaris del Mercat, es durÓ a terme l'activitat de l'Scape de la Vinya, on grans i petits hauran de superar 12 proves, totes elles relacionades amb la vinya i el vi, per poder escapar del circu´t.

La part pedag˛gica i l˙dica tambÚ la trobem en la trepitjada que organitza l'entitat Cultura i Tradiciˇ, que aquest any es planteja com una exhibiciˇ per animar la gent a participar i que l'any vinent es pugui fer en un format de concurs.

Una altra activitat destacada serÓ el show cooking que tÚ una relaciˇ directa amb la part de transmissiˇ del coneixement i de mem˛ria. Es farÓ un plat tradicional de festa major, reinventat pel cuiner local Albert JanÚ, a quatre mans amb una Óvia del municipi. Una activitat que inclourÓ i explicarÓ alguns aspectes desconeguts de la mem˛ria de la vinya que quedaran incorporats en el plat. La part gastron˛mica i de vi la complementen parades de comeršos locals, de productes de proximitat i relacionats amb l'economia social i solidÓria, aixÝ com distribu´dors de vi, donat que les caves en les dates de la Festa Major estan en plena verema.

El paper de la dona i el seu empoderament tambÚ s'explicarÓ a travÚs de dos dels tastos, un de vi i un d'oli amb una dona pagesa, productora de vins naturals i una enginyera agr˛noma que treballa amb criteris de sostenibilitat. ╔s per aquest motiu que els dos tastos es realitzaran el dissabte per proporcionar aquesta visiˇ dual i complementÓria en molts aspectes. Diumenge es farÓ un tercer tast, aquest cop de vermut, que Ús la beguda recuperada.

Pel que fa al caire pedag˛gic, es presenta el llibre 'La volta a Catalunya en 80 vins' de l'en˛leg └ngel Garcia Petit i que permet incorporar un nou element, la cultura associada al vi. Aquesta activitat reforša mÚs la idea que no sigui nomÚs una mostra de vins a l'˙s, sinˇ que el Mercat de la vinya tÚ a mÚs una vocaciˇ pedag˛gica.

Les propostes musicals s'ubicaran a la plaša Clos, que acull un ball de nit divendres, com a novetat. TambÚ hi haurÓ propostes musicals a migdia dissabte i diumenge, a banda dels vespres, com Ús habitual.

Recerca i mem˛ria oral sobre la vinya a Ripollet
En la recerca feta fins ara sobre el passat vitivinÝcola de Ripollet, destaquen aspectes tan importants com l'existŔncia d'un celler modernista de l'arquitecte CŔsar Martinell, avui malauradament desaparegut, o la constÓncia de quŔ a Ripollet l'any 1888 existia un viver de ceps. Es tracta de dos components hist˛rics suficients per avalar que avui dia, mitjanšant el Mercat de la Vinya, es tingui la pretensiˇ de quŔ Ripollet es converteixi en l'aparador del passat vitivinÝcola del VallŔs. Es tracta d'un projecte amb una gran transversalitat que el converteix en un projecte de municipi.

Per seguir donant-li contingut, ens cal la mem˛ria de la gent, d'aquells que han viscut la vinya a Ripollet. Per aix˛ s'han entrevistat ja alguns testimonis de gent que havia viscut la vinya, des de diferents ˛ptiques, sobretot dones. En aquest sentit, els regidors van aprofitar per fer una crida per tal que testimonis com ara els avis i les Óvies que anaven a la vinya de la famÝlia, persones que van arribar a Ripollet per fer de veremadors o que treballava a la uralita o a alguna altra fÓbrica per˛ que igualment anaven a la vinya, s'acostin al CIP i comparteixin les seves vivŔncies i records.

Es tracta de posar en valor aquest Ripollet tan desconegut actualment per a molts, i la seva importÓncia com a municipi agrari i sobretot de vinya.

Podeu trobar el programa a la imatge adjacent.

NdP/A.B.AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferiorVersiˇ en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validaciˇ W3C/WCAG. Es possible que la visualitzaciˇ no sigui ˛ptima en tots els navegadors.

Redacciˇ i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal