fons degradat blanc
ripollet.cat
Dissabte, 20 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
Impuls municipal al bestiari local i a la cultura popular -Cultura- 29/01/2019

L'Ajuntament ha obert una nova línia d'impuls i foment de les figures que formen part del patrimoni popular local. En aquest sentit, està treballant per a donar el màxim de suport possible a aquells personatges que porten el nom de Ripollet més enllà del municipi i que estan arrelats a l'imaginari col·lectiu que ens conformen com a poble. En aquest sentit, s'estan duent a terme dues accions en paral·lel: d'una banda, la creació d'un nou Cabraboc, que es presentarà pel Carnaval d'aquest any; i de l'altra, l'atorgament d'una subvenció del 100% als Diables de Ripollet perquè es faci la reparació al Poll Foll. Dues figures de la imatgeria festiva de Ripollet, que es renoven i se sumen a la Xamuskina, nascuda entre llibres l'any 2018.

Impuls municipal al bestiari local i a la cultura popular -Imatge 1-Impuls municipal al bestiari local i a la cultura popular -Imatge 2-Impuls municipal al bestiari local i a la cultura popular -Imatge 3-Impuls municipal al bestiari local i a la cultura popular -Imatge 4-

El Cabraboc, una figura amb llegenda
El Cabraboc és una figura que neix als anys 80, fruit de la Comissió de Carnaval i que la CRAC va cedir a l'Ajuntament. En els darrers anys, la penjada del Cabraboc per part dels Diables de Ripollet acompanyats de les danses de la Colla de Gitanes donen el tret de sortida oficial al Carnaval. Aquesta figura protagonitza la llegenda del Vell i la vella, que l'Ajuntament vol mantenir viva, difonent-la especialment entre els més petits. En aquests moments, l'Ajuntament ha encarregat al taller d'escultura i imatgeria festiva de Ramon Aumedes, el taller Sarandaca de Granollers, la creació d'un Cabraboc nou que es presentarà el proper 27 de febrer. El seu cost és de 3.245 €.

Es dóna la circumstància que del taller Sarandaca han sortit les tres figures de la imatgeria festiva i tradicional de Ripollet. Aquest dilluns, 28 de gener, el president de Diables, Ricardo Domínguez, acompanyat del regidor de Patrimoni, David Fontanals, i la tècnica del Departament, van visitar el taller per tal de parlar amb Ramón Aumedes alguns detalls de les dues figures en les quals està treballant i veure in situ com està quedant el Poll Foll.

El Poll Foll, a punt de fer els 20 anys
L'Ajuntament ha atorgat una subvenció als Diables de Ripollet per a sufragar íntegrament el cost que suposa la reparació del Poll Foll, que és de 1.004,30 €. Es tracta de reparar diverses parts del cos malmeses, així com alguns forats que presentava, reforçar-lo, massillar, polir, laminar i repintar-lo sencer.

Aquesta bèstia es va construir l'any 1999 a partir de la idea i el disseny dels Diables de Ripollet. És de fibra de vidre, pesa 50 quilos i és una peça singular del bestiari festiu i popular de Catalunya. Es va presentar per primera vegada a la Festa Major de Ripollet l'agost de 1999 i va rebre el bateig de foc a les Festes de la Tardor del mateix any. Des d'aleshores s'integra dins de la colla de Diables de Ripollet.

La Xamuskina
A més, recordem que l'any passat es va crear la Xamuskina, inspirada en els tres dracs de ferro d'estil modernista de la Torre de l'Argentera. La nova bèstia va néixer al Sant Jordi de l'any passat , coincidint amb la celebració de l'Any del Llibre. La bèstia simbolitza la reivindicació del món associatiu, la participació col·lectiva, la cohesió social, el treball en equip i la cura pel patrimoni i la memòria local.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal