fons degradat blanc
ripollet.cat
Divendres, 19 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
El projecte artístic 'Vallès. Fabricant passats, fabricant futurs' aterra a Ripollet -Cultura- 21/12/2018

El Centre Cultural va acollir, ahir, les dues activitats que s'han organitzat al municipi dins el projecte artístic Vallès. Fabricant passats, fabricant futurs. L'artista Claudio Zulian lidera aquest projecte de La Virreina Centre de la Imatge, l'objectiu del qual és reflexionar al voltant de la memòria industrial de la comarca del Vallès Occidental. Ripollet és un dels municipis que hi participa, juntament amb Sabadell, Terrassa i Barcelona. El projecte culminarà amb l'exposició de 15 videoinstal·lacions centrades en la memòria i en la realitat industrial del territori, una mostra de les quals es podrà visitar al Centre Cultural el mes de març.

El projecte artístic 'Vallès. Fabricant passats, fabricant futurs' aterra a Ripollet -Imatge 1-El projecte artístic 'Vallès. Fabricant passats, fabricant futurs' aterra a Ripollet -Imatge 2-El projecte artístic 'Vallès. Fabricant passats, fabricant futurs' aterra a Ripollet -Imatge 3-El projecte artístic 'Vallès. Fabricant passats, fabricant futurs' aterra a Ripollet -Imatge 4-El projecte artístic 'Vallès. Fabricant passats, fabricant futurs' aterra a Ripollet -Imatge 5-

Amb l'objectiu de reflexionar sobre el passat, el present i el futur industrial de Ripollet, es va organitzar una tertúlia en la qual van participar el mateix artista, Claudio Zulian, el director de La Virreina, el ripolletenc Valentín Roma, les periodistes Àngels Leiva i Montse Frisachs i l'historiador local Ramon Martos. El regidor de Cultura, Oriol Mor, que va ser l'encarregat de presentar l'acte, va destacar la importància de la iniciativa: "És un dia clau per a Ripollet, perquè estem fent un debat de ciutat sense ser un debat polític, sinó des del punt de vista dels veïns i de les nostres professions".

Seguint algunes línies de treball de La Virreina, com la dedicada als imaginaris proletaris o a la gràfica obrera i anarquista, Roma planteja el projecte com una espècie de reivindicació de la memòria del Vallès, majoritàriament desconeguda: "Es parla de Barcelona, no del Vallès, d'aquestes bosses de població súper gordes que estan a només 13 km de distància". Ell mateix va admetre el seu desinterès per Ripollet quan era més jove fins que aterra a Barcelona: "Ja que hem arribat aquí [a La Virreina], mirem allò nostre una mica". D'aquesta necessitat de reflexionar i de crear iconografia sobre el Vallès neix la col·laboració amb Zulian, el qual entén l'art com el mitjà per a plantejar hipòtesis i respondre preguntes com què fem amb la memòria obrera, com ens pensem a nosaltres mateixos fora del nostre entorn de treball o com transforma la globalització el nostre territori.

Durant la tertúlia, van explorar-se temes com la importància de la dona a les fàbriques, amb l'exemple de la fàbrica tèxtil que hi havia a El Martinet; el canvi de percepció del món laboral al llarg dels anys, fixant la mirada en el mosaic de Josep Maria Brull del carrer Padró; el costumisme i la morfologia creats entorn "la fàbrica" ripolletenca; els pisos obrers de Can Mas; o el patrimoni industrial a Ripollet, el qual no és gaire extens però compta amb l'edifici noucentista de la fàbrica d'Uralita.

Totes les reflexions sorgides d'aquesta tertúlia serviran per nodrir de contingut les videoinstal·lacions del projecte. Així mateix, Zulian va impartir ahir un taller de videocreació, amb una segona sessió avui, que resultarà en un audiovisual sobre el passat industrial de Ripollet.

S.R.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal