fons degradat blanc
ripollet.cat
Dimarts, 19 de març de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
L'espectacle 'Els Miserables' conclourà la celebració de l'Any del Llibre a Ripollet -Cultura- 21/12/2018

L'Any del Llibre 2018 s'acaba. Ha estat un any ple de lletres i llibres, que continuaran lliures; un any que ens deixa un Sant Jordi diferent, la dragona Xamuskina i el nou espai dedicat a Maria Aurèlia Capmany. Un any on l'equipament de la Biblioteca ha tingut un paper protagonista, tot i que, desprès de l'Any Lorca i l'Any Clavé, l'Any del Llibre s'ha convertit en el màxim exponent del treball col·laboratiu, engrescat no només a entitats, sinó també a centres educatius, escriptors i artistes. Aquest diumenge, 23 de desembre tindrà lloc l'acte de cloenda de l'Any del Llibre, amb el concert d'Els Miserables al Teatre Auditori.

L'espectacle està dirigit, musicalment, per Miquel Arrué, professor de música de l'institut Can Mas i creador d'aquesta adaptació que van interpretar el curs passat els alumnes de 4t de l'ESO. La direcció coral és a càrrec de Jordi Giménez, músic i director de l'Escola de Música de la Societat Coral "El Vallès", qui també cantarà. A més del cor Veus del Vallès i l'Escola de Música, també participa l'Orquestra de Cambra 'Amics dels Clàssics' i la secció de vents i percussió de la banda simfònica de Badalona. En total, al voltant d'un centenar de músics i cantaires a sobre de l'escenari. D'altra banda, l'acte de cloenda, presentat per Mon Mas, també comptarà amb la participació de la dragona Xamuskina, a la qual veurem al final de l'espectacle "com mai l'hem vist", explicava el regidor de Cultura, Oriol Mor, a la roda de premsa.

L'espectacle 'Els Miserables' conclourà la celebració de l'Any del Llibre a Ripollet -Imatge 1-L'espectacle 'Els Miserables' conclourà la celebració de l'Any del Llibre a Ripollet -Imatge 2-L'espectacle 'Els Miserables' conclourà la celebració de l'Any del Llibre a Ripollet -Imatge 3-

Giménez va desacar la dificultat d'algunes de les peces d'Els Miserables, "sobretot pels solistes" i la "transversalitat" de l'espectacle, ja que, gràcies a la col·laboració de l'Escola de Música, hi haurà un ampli ventall d'edats representades sobre l'escenari. La versió que es presenta d'aquesta obra musical, una de les més representades arreu del món, tindrà una posada en escena propia del concert.

Es realitzaran dos passis del concert, a les 18 i a les 20 h. Les entrades són gratuïtes i es poden passar a recollir pel Centre Cultural, fins a esgotar les que hi ha disponibles.

Els llibres i la lectura en primer pla
El Consell d'Administració del Patronat Municipal de Cultura va aprovar declarar l'any 2018 com a Any del Llibre amb l'objectiu de situar el llibre i la lectura en el primer pla de les polítiques culturals municipals. Amb aquesta idea, durant tot l'any, les entitats locals i l'Ajuntament han treballat per crear sinèrgies que no només augmentin els índex de lectura al municipi, sinó també per facilitar-ne l'accés a tota a població, entenent la lectura com una eina de desenvolupament positiu de la comunitat i un element de democratització de la societat. Mor valorava positivament l'Any del Llibre, a la roda de premsa, i destacava "el treball conjunt amb les entitats per aconseguir uns objectius clars que ens fan avançar en les polítiques culturals". Segons Mor, la quarantena d'activitats organitzades per les entitats locals "demostra que quan obrim i fem propostes obertes a les entitats, elles també se les fan seves i aporten el seu granet de sorra".

Els llibres, al carrer
Durant aquest any també s'ha treballat per construir polítiques, eines i mecanismes entorn el foment de la lectura que perduraran més enllà d'una commemoració, com és el cas de la xarxa d'intercanvi de llibres Llibres Lliures o el nou espai Capmany que es va inaugurar al setembre. També s'ha ocupat l'espai públic, traient la Biblioteca al carrer per la Festa Major i Sant Jordi, creant un punt de trobada amb les famílies.

La celebració de l'Any del Llibre també s'ha aprofitat per engegar la creació d'un Pla municipal de foment de la lectura, el qual, segons anunciava Elisabet Vàzquez, directora de la Biblioteca, està previst que es presenti al mes d'abril del 2019.

Any del llibre, any de les escoles
Un dels esforços de l'Any del Llibre també ha estat millorar la comprensió lectora per accedir al coneixement. Aquestes competències s'assoleixen prioritàriament en l'àmbit escolar. En aquest sentit, s'ha fet una diagnosi de les biblioteques escolars per conèixer l'estat de les mateixes i les seves necessitats; s'està treballant amb el seminari de Biblioteques escolars del Centre de Recursos Pedagògics de la zona per a millorar la formació del professorat i, des de la Biblioteca municipal, s'han incrementat els lots de lectures deixades a les escoles, les formacions i les visites escolars. Finalment, per Sant Jordi es va inaugurar la Biblioteca i Sala d'Estudi Andreu Solà a l'Institut Lluís Companys, i a l'octubre, la Biblioteca digital de l'escola Tiana. A nivell educatiu, també destaca l'adhesió d'alguns centres educatius al programa Emparaulem-nos. Lletra a Lletra fem municipi, que ofereix la Diputació de Barcelona, per fomentar la competència lingüística, especialment les habilitats comunicatives i d'expressió oral i escrita. Enguany hi participen els grups de 1r d'ESO de l'Institut Can Mas, l'Aula d'acollida i l'Aula oberta de l'Institut Lluís Companys, els alumnes de 5è de l'escola Gassó i Vidal i els alumnes de 4t a 6è de l'escola Tiana de la Riba.

La promoció del patrimoni literari local també ha estat una de les prioritats d'aquest any. S'ha desenvolupat el programa Ripolletres, amb l'objectiu de donar difusió als autors i autores locals i conservar el nostre fons bibliogràfic. En aquesta línia de vincular el nostre patrimoni i la cultura popular amb el foment de la lectura, Ripollet ja compta amb un nou element del Bestiari. La creació de la Xamuskina, una bèstia inspirada en els dracs centenaris de la Torre de l'Argentera i que s'ha afegit com a un element referencial ja de la ciutat i un component més per reforçar els lligams entre l'associacionisme, la cultura tradicional i les lletres locals.




NP/S.R.

(Vídeo de l'Any del Llibre, gravat a la Biblioteca, amb alumnes de Bun Kay Dansa i música cedida per Dàmaris Gelabert)



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal