fons degradat blanc
ripollet.cat
Dimarts, 19 de març de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
El cinema i la literatura, protagonistes de les Jornades de Memòria Històrica d'aquesta setmana -Cultura- 13/11/2018

La programació de les primeres Jornades de Memòria Històrica de Ripollet, que s'allargarà fins al 25 de novembre, porta aquesta setmana, al CIP Molí d'en Rata, dues activitats. Avui, 13 de novembre, a les 19 h, la historiadora Marta Piñol oferirà la xerrada "'L'exili republicà des de la perspectiva de la cinematografia", presentada per Laia Palos, membre del Grup d'Estudis Ripolletencs (GER).

El cinema i la literatura, protagonistes de les Jornades de Memòria Històrica d'aquesta setmana -Imatge 1-El cinema i la literatura, protagonistes de les Jornades de Memòria Històrica d'aquesta setmana -Imatge 2-

D'altra banda, demà, a les 19 h, tindrà lloc la presentació del llibre "Les milícies antifeixistes de Catalunya", a càrrec del seu autor, Gonzalo Berger. L'acte, presentat per Eduard Ballesteros, membre del GER, aproparà les persones assistents a l'Exèrcit Republicà, la seva organització, la composició ideològica, el finançament, el paper dels militars i el protagonisme femení. A través de fonts primàries inèdites, es parlarà dels tres principals fronts de batalla, l'ambient polític a la rereguarda i la relació entre els governs català i espanyol de l'època.

Les jornades culminaran diumenge, 25 de novembre. A les 11 h, a la plaça de Pere Quart, es farà un homenatge als joves de Ripollet que van formar part de la Lleva del Biberó, en el 80è aniversari de la Batalla de l'Ebre. Es presentarà una senyalització permanent a l'espai on va viure Sever Bigas, lluitador antifranquista molt implicat en l'associacionisme ripolletenc i també un dels biberons, i que serà la primera d'un conjunt sobre llocs de memòria que es vol instal·lar a la ciutat. Posteriorment, a les 12 h, l'activitat Juga amb la Història del CIP Molí d'en Rata serà un taller familiar titulat "El Guernica de Picasso. Un símbol de pau". Es parlaran de diferents conceptes relacionats amb la pintura i la història, es farà una aproximació a l'obra i, posteriorment, es crearà una recreació lliure des d'una perspectiva actual. Per gaudir d'aquesta activitat, cal realitzar la inscripció prèviament, abans del 23 de novembre, al 93 594 60 57 o molidenrata@ripollet.cat. El preu és d'1,5 € per a infants menors de 5 anys i de 4 € per a la resta.

Les I Jornades de Memòria Històrica estan emmarcades en el programa municipal Memòria=Dignitat, basat en els principis de les polítiques públiques de memòria: veritat, justícia i reparació, amb l'objectiu final d'evitar la repetició de qualsevol mena de vulneració dels Drets Humans.

A.B./S.R.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal