fons degradat blanc
ripollet.cat
Dissabte, 27 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
El Cabraboc es passeja per escoles i equipaments abans del Carnaval -Cultura- 26/01/2018

Amb motiu del Carnestoltes, la Regidoria d'educació i el Patronat Municipal de Cultura (PMC) estan tornant a portar el Cabraboc i la seva llegenda a les escoles del municipi. Enguany, els centres què han volgut participar d'aquesta experiència són l'Escursell, el Ginesta, el FEDAC, l'Anselm Clavé i l'institut Lluís Companys. Com a novetat, en aquesta edició és l'alumnat de 2n del Cicle Formatiu d'Educació Infantil qui està anant a les escoles, fins al 6 de febrer, per explicar als nens i nenes la llegenda del Cabraboc.

El Cabraboc es passeja per escoles i equipaments abans del Carnaval  -Imatge 1-El Cabraboc es passeja per escoles i equipaments abans del Carnaval  -Imatge 2-El Cabraboc es passeja per escoles i equipaments abans del Carnaval  -Imatge 3-

Per tal de preparar-se la seva intervenció durant les visites, els joves van fer, el passat 23 de gener, una formació amb membres dels Diables de Ripollet. Un cop finalitzades les visites, la colla penjarà el Cabraboc el pròxim 7 de febrer al balcó de Ripollet Ràdio, a l'edifici del Casal de Joves (Rambla de Sant Jordi, 6). L'acte comptarà amb la participació de la Colla de Gitanes, que representarà la llegenda del vell i la vella.

Paral·lelament, la resta de nens i nenes que tinguin ganes de conèixer la llegenda del Cabraboc, poden participar el pròxim diumenge, 28 de gener, a les 12 h, al taller "Juga amb la història" que es farà al Molí d'en Rata. Aquest és un taller recomanat per a infants entre 6 i 12 anys i cal inscripció prèvia.

Carnaval a les xarxes
Aquest any el Carnaval 2018 es viurà amb intensitat a les xarxes socials. Per això s'han difós dues etiquetes per agrupar tot el que es faci entorn les activitats organitzades. La primera és #SuperCarnaval, en relació a la imatge gràfica d'aquest any. En ella fem referència a uns superherois locals d'origen culturalment divers que volen transmetre que, amb una disfressa senzilla, gairebé sense cap cost, tothom pot participar al carnaval. L'altra etiqueta és #GiremLaRua, perquè precisament el recorregut de la rua de carnaval serà a la inversa que en les altres edicions. Així, l'inici serà a la Rambla dels Pinetons, davant del Pavelló, el 10 de febrer a les 17h, i finalitzarà al Parc Primer de Maig cap a les 20 h.

Història i llegenda del vell i la vella
LA LLEGENDA "El Vell, la Vella i el Cabraboc"
Una vegada, ja fa molts anys, hi havia un vell i una vella que la diada de Carnaval van sortir a passejar. La vella portava un cistell amb una olla dins, tot feia pensar que hi portava el dinar. Tot caminant es van trobar amb una colla de joves disfressats que ballaven el Ball de Gitanes i amb una colla de diablots que jugaven amb ninots de paper penjats a l'esquena cantant allò de:

Jo te l'encendré el tio, tio fresco...

Un dels diablots va veure la vella i el cistell i va pensar "ara és la meva" i amb una fanga que portava va ventar un cop a l'olla de la vella. Tothom es va quedar ben parat, perquè de l'olla en comptes d'escudella en va sortir un gat que, en un tres i no res i per art d'encantament, es va convertir en Cabraboc. Una cosa així no passa cada dia, anava en boca de tothom. Se'n va parlar tant que cada any per Carnaval les colles de comparses, tot fent broma, ho representaven. D'aquesta manera és com el vell i la vella, el gat, els diablots i el cabraboc es van introduir en les festes del Carnaval de Ripollet.

En el Costumari Català de Joan Amades es parla del Cabraboc en relació al Ball de Gitanes. Sembla ser que, antigament, havia estat un personatge de la rua de carnaval. Quan els membres de la Unió Excursionista de Catalunya van decidir recuperar el Carnaval, als inicis de la democràcia, van contactar amb persones nascudes a finals del segle XIX per comprovar si recordaven alguna cosa del que comenta Amades. No va ser així, però la llegenda es va crear de nou i a l'actualitat està ben consolidada.

La CRAC (Comissió Ripolletenca d'Activitats Culturals) va construir una titella del Cabraboc, avui cedida a l'Ajuntament per fer-lo servir durant les festes del Carnaval. Es tracta d'una estructura de gegant que es pot posar com una motxilla. El Cabraboc és un faune, un ésser mig persona per la part de dalt i mig cabra/boc per la part de sota. Es tracta d'una peça realitzada en paper cartró conformant un gran cap, encaixat en una ànima de fusta i alumini, amb una vestimenta de roba. El més característic de la peça és la representació del cap que simbolitza el personatge del cabraboc, representant per dues cares, una de persona i una altra de dimoni. La figura compta amb uns cabells llargs de llana adherits al cap i amb dues banyes associades a la cara de dimoni.

Cal destacar que el Carnaval a Ripollet es distingeix dels altres perquè té la seva pròpia llegenda, la llegenda del Cabraboc i en relació amb ella es va crear aquesta figura.

R.H.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal