fons degradat blanc
ripollet.cat
Divendres, 29 de març de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Plens
L'equip de govern aposta per la participació ciutadana i la justícia social al Pressupost 2018 -Plens- 27/12/2017

El Pressupost de l'Ajuntament de Ripollet del 2018 ha estat aprovat al Ple ordinari celebrat el 22 de desembre. L'alcalde va fer ús del seu vot de qualitat i, amb 10 vots a favor, 10 en contra i una abstenció, el pressupost de l'exercici 2018 va quedar aprovat.

L'equip de govern aposta per la participació ciutadana i la justícia social al Pressupost 2018 -Imatge 1-L'equip de govern aposta per la participació ciutadana i la justícia social al Pressupost 2018 -Imatge 2-L'equip de govern aposta per la participació ciutadana i la justícia social al Pressupost 2018 -Imatge 3-L'equip de govern aposta per la participació ciutadana i la justícia social al Pressupost 2018 -Imatge 4-

El pressupost s'incrementa en un 6,51%
Respecte a l'any passat, el Pressupost s'ha incrementat un 6,51%, arribant als 32.018.449,74 €, gràcies al creixement d'ingressos fruit de la tasca de recerca de fonts externes de finançament i l'elaboració de projectes que compten amb els suports necessaris d'altres administracions.


Increment d'un 5,75% en despeses de personal
Hi ha un increment important, del 5,75%, en les despeses relacionades amb el personal. Segons la tinenta d'alcalde Pilar Castillejo, l'objectiu és "revertir la situació de les retallades en el sou dels funcionaris i que els treballadors i treballadores de l'Ajuntament no vegin incrementada la seva pèrdua de poder adquisitiu". La voluntat del govern municipal és aplicar els increments màxims que permet la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat (LPGE) en el sou dels treballadors públics, que es preveu en un 1% el 2018.

Castillejo també ha desacat la voluntat de cobrir places vacants per donar resposta a l'escassetat de la plantilla de personal i millorar la seva carrera professional amb procediments de promoció interna. Per exemple, la promoció de tres agents de la Policia Local a caporals. També es contempla l'increment de la subvenció rebuda del Contracte Programa amb la Generalitat de Catalunya per finançar parcialment la contractació de personal de suport.


Pilar Castillejo: "Volem un Ripollet on fer vida, i fer-la dignament"
Castillejo ha destacat la voluntat del govern "d'avançar cap a la igualtat de drets i erradicar la injustícia social" i de "fer de la cultura, l'esport i l'educació vehicles del creixement personal i col·lectiu". Dins l'àmbit de justícia social, el pressupost contempla un reforç important dels serveis de teleassistència i l'ajuda familiar, amb un nou contracte que amplia els serveis.

L'emergència en temes d'habitatge és una de les problemàtiques que preocupa el govern local, que aposta tant per la recerca de fonts externes de finançament com la destinació de recursos propis per defensar els drets bàsics. Des de l'Ajuntament, ja s'ha posat en marxa l'Oficina d'Habitatge, que ha gestionat més de 300 peticions el 2017, i crearà, el 2018, una borsa de lloguer per treballar pels lloguers a preu just i un servei d'assessorament jurídic sobre aquesta temàtica específica.

Amb l'objectiu de promoure la salut com a estil de vida, es destinarà una dotació per a l'elaboració d'un Pla Director de l'Amiant, un inventari dels edificis i espais municipals amb estructures d'amiant i un pla d'execució per eliminar-lo en funció de la seva perillositat.

La tinenta d'alcalde també va destacar alguns dels nous projectes que tenen com a objectiu el creixement personal i col·lectiu a través de la cultura, l'educació, el patrimoni, la memòria històrica i l'esport. Alguns exemples serien la creació del Servei educatiu de l'Escola de Música pel nou curs 2018-19, que permetria accedir a ajuts de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona; el plantejament de legislatura d'aportar 300.000 €, 75.000 € durant el 2018, per a la millora dels centres educatius, alhora que es treballa amb el Departament d'Ensenyament; l'increment en l'aportació al Patronat Municipal de Cultura per consolidar les despeses culturals al municipi; la creació d'una convocatòria de subvencions de lliure concurrència per a projectes de dinamització de l'emissora de ràdio municipal; la renovació de l'aula d'informàtica per tirar endavant cursos formatius i la substitució de l'ascensor del Casal d'Avis; i la renovació del parquet del pavelló Joan Creus.


Cap a una ciutat més sostenible
Dins l'àmbit de ciutat i sostenibilitat, es preveu la redacció del Pla d'Accessibilitat i d'un pla de mobilitat específic per a la zona centre i el casc antic, així com dur a terme actuacions que millorin l'estat de la via pública, l'accessibilitat, l'estat general de les voreres i fanals i la neteja dels carrers. L'objectiu d'aquestes inversions és "recuperar l'ús social de l'espai públic" i la creació d'una ciutat "respectuosa amb l'entorn, més neta i més sostenible", segons Castillejo. També es realitzarà un estudi d'olors al municipi i s'invertirà per millorar les parades de transport públic.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona doblarà la inversió de l'Ajuntament per millorar la llera del riu. Es començarà per eliminar la canya americana i es construiran dues passeres. També es preveu un increment del 10% al contracte de manteniment de parcs i jardins, per tal d'incorporar i programar de manera acurada la poda de l'arbrat de l'espai públic que, fins ara, es feia a través de plans d'ocupació. Es crearà un pla d'inspeccions d'activitats i s'adequaran les dependències de l'àrea de Drets Socials per tal d'oferir un servei de més qualitat.


Reactivació econòmica
El pressupost contempla una redistribució i un increment de les partides destinades a impulsar polítiques de dinamització comercial adreçades a tota la ciutat i un increment en les aportacions al Patronat Municipal d'Ocupació (PMO)."Volem uns serveis de primera que facin de Ripollet una ciutat de primera", comentava Pilar Castillejo.


Aposta del govern per l'empoderament de les persones
Castillejo ha destacat la dotació de 300.000 € pel Reglament Municipal de Participació per "continuar apostant per aquest model que ens permet comptar amb la visió dels més joves i amb la participació de tots els veïns i veïnes per decidir una part molt important sobre la despesa en inversions al municipi".

El Pressupost també contempla la posada en marxa de la gestió electrònica de l'administració, que permetrà a la ciutadania contactar i realitzar tràmits a través del web municipal.


Els acords i pactes aproven el pressupost
Durant el ple, Castillejo va destacar que "l'aprovació d'aquest pressupost és fruit dels consensos i acords amb altres forces" i va agrair l'esforç d'algunes formacions per arribar a aquests acords. La regidora no adscrita Mònica Laborda i ERC van votar a favor del Pressupost, el PDECAT es va abstenir i el PP, C's i PSC van votar en contra.

La tinenta d'alcalde va destacar que "han creat un espai de treball bilateral" amb ERC. Lurdes Serra, regidora d'ERC, va fer referència als "dubtes a l'hora de decidir el vot d'avui, perquè no és el govern de canvi que esperàvem", però va manifestar que les trobades amb l'equip de govern "han posat en valor la feina d'ERC i la voluntat dels dos grups per reconduir la situació". Per això, han votat a favor de l'aprovació del Pressupost, on han treballat conjuntament en temes d'educació, mobilitat, millora democràtica, promoció econòmica o justícia social.

A petició de la regidora no adscrita Mònica Laborda, que també ha donat suport al pressupost, s'han incorporat algunes modificacions a la proposta inicial. Per exemple, l'increment de partides per treballar temes animalistes, per a la creació de projectes culturals inclusius, per a un programa pilot intergeneracional o per donar resposta a temes d'habitatge.

Entre els acords amb el PDECAT que han permet el govern aprovar el pressupost, hi ha la posada en marxa d'un estudi per lluitar contra els residus dels gossos a la via pública o la creació d'una comissió bilateral per estudiar com ubicar les oficines municipals en espais de propietat municipal per estalviar lloguers. El regidor del PDECAT, Xavier Peñarando, ha agraït la disposició al diàleg per part del govern i ha destacat que "aquest és el camí: parlar amb la resta de grups encara que estiguin a l'oposició". 

El PP, C's i PSC han votat en contra del pressupost i tots ells han reivindicat una rebaixa de l'IBI. Victor Diéguez, regidor del PP, ha explicat que, tot i estar d'acord amb les partides als patronats o al Servei de l'Escola de Música, "les xifres que importen són les de l'atur" i "creiem en un equilibri social diferent". D'altra banda, Ciutadans ha criticat les formes i el fet de no portar ordenances a plenari i ha titllat el pressupost d'"electoralista". També ho ha fet el PSC. Lluís Tirado deia que "inicien la campanya perquè són pressupostos de cara a la galeria". Castillejo va aclarir que "estem complint amb el nostre programa de govern reflectit al Pla d'Acció Municipal. És un compromís amb la societat de Ripollet, no electoralisme".

S.R.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal