fons degradat blanc
ripollet.cat
Dissabte, 20 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
Tret de sortida del procés participatiu per reinaugurar la plaça de Pere Quart -Cultura- 22/03/2017

L'Ajuntament de Ripollet ha obert aquesta primavera un procés participatiu per a la reinauguració de la plaça de Pere Quart. Aquesta plaça central de Ripollet està dedicada des de l'any 1986 al poeta sabadellenc, un dels referents cabdals de la poesia catalana al segle XX. Malgrat tot, no hi ha cap placa o imatge identificativa i poca gent recorda perquè s'anomena així. "El projecte neix amb la idea de reivindicar la figura de Pere Quart, fer-li un homenatge i, a més, realçar la plaça", explicava Elisabet Vázquez, directora de la Biblioteca Municipal de Ripollet, a l'Info Setmanal de Ripollet Ràdio del passat 17 de març.

Tret de sortida del procés participatiu per reinaugurar la plaça de Pere Quart -Imatge 1-Tret de sortida del procés participatiu per reinaugurar la plaça de Pere Quart -Imatge 2-Tret de sortida del procés participatiu per reinaugurar la plaça de Pere Quart -Imatge 3-

En el marc d'aquest procés participatiu, aquest dimecres, 22 de març, a les 18.30 hores, la Biblioteca acull una trobada a la qual està convidada tota la ciutadania, però, sobretot, les persones que estimin els llibres i la poesia i que tinguin interès a prendre part en aquest projecte de reformulació de la plaça. "L'objectiu final del projecte és guarnir les jardineres de la plaça amb versos i fragments de l'obra poètica de Pere Quart. En la trobada d'aquest dimecres, els participants seleccionaran els fragments de forma cooperativa, el que volem és que la gent participi de manera activa en aquest projecte de reconstruir la plaça, de reinaugurar-la, de redefinir-la", va indicar Elisabet Vázquez.

La directora de la Biblioteca engresca tothom a participar-hi, malgrat que no estigui gaire avesat a llegir poesia o a l'obra del poeta sabadellenc: "No és imprescindible conèixer l'obra poètica de Pere Quart; de fet, si algú no el coneix, aquesta és l'excusa perfecta per venir a aquesta trobada i descobrir-lo". Els versos i fragments escollits en la jornada participativa d'aquest 22 de març es col·locaran en plaques o vinils a les jardineres. La inauguració oficial d'aquesta instal·lació es farà el dia de Sant Jordi amb una festa de reinauguració de la plaça. Aquests elements visuals ja quedaran exposats per sempre, com a un element nou i permanent de la plaça.

La figura de Pere Quart
"Molta gent de Ripollet desconeix qui és Pere Quart i creu que la plaça està dedicada a un antic rei català", explicava l'Elisabet Vázquez a Ripollet Ràdio. Però la plaça ripolletenca està dedicada a una figura imprescindible de la poesia catalana de l'últim segle i un personatge cabdal en la història recent de Sabadell, la seva ciutat natal.

En realitat, Pere Quart és el pseudònim de Joan Oliver. L'any 1986 moria amb 87 anys, deixant una extensíssima obra literària. Malgrat que és conegut per la seva obra poètica i teatral, Oliver també va escriure obres narratives, crítiques literàries i assajos i va traduir al català textos com ara 'El pigmalió' de Bernard Shaw o 'El misàntrop', de Molière, entre altres. Precisament, l'any 1986, fa 31 anys, el consistori ripolletenc decidia posar el seu nom a la plaça, fent-li un homenatge just el mateix any de la seva mort.

Foto: Imatge de la plaça, cartell de la trobada d'aquest dimecres instantània del Mercat dels Aturats.

J.S.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal