fons degradat blanc
ripollet.cat
Dijous, 2 de maig de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
El patrimoni industrial de Ripollet, eix central de les Jornades Europees del Patrimoni -Cultura- 09/10/2015

El patrimoni industrial de Ripollet serà l'eix al voltant del qual giraran els actes de les Jornades Europees del Patrimoni que se celebraran els dies 9 i 10 d'octubre. Aquestes Jornades tenen la voluntat de facilitar l'accés i la difusió del patrimoni cultural i són promogudes pel Consell d'Europa i la Comissió Europea. Les activitats programades posaran el focus en el treball de les persones en relació amb la indústria. Es tractarà d'un reconeixement a la memòria obrera i industrial, a les seves lluites i experiències i a la seva contribució en la constitució del patrimoni local.

El patrimoni industrial de Ripollet, eix central de les Jornades Europees del Patrimoni -Imatge 1-El patrimoni industrial de Ripollet, eix central de les Jornades Europees del Patrimoni -Imatge 2-El patrimoni industrial de Ripollet, eix central de les Jornades Europees del Patrimoni -Imatge 3-El patrimoni industrial de Ripollet, eix central de les Jornades Europees del Patrimoni -Imatge 4-El patrimoni industrial de Ripollet, eix central de les Jornades Europees del Patrimoni -Imatge 5-

El programa començarà a les cinc de la tarda del divendres, 9 d'octubre, al Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata. Allà es realitzarà una visita guiada a l'exposició 'Les riuades de 1962', en la qual s'explicaran les causes de les riuades, com les van viure els veïns i veïnes i de quina manera van afectar tant en l'àmbit d'indústries com de particulars.

A un quart de set de la tarda, es presentarà una mostra de documentació relacionada amb el patrimoni industrial del municipi i què es conserva a l'Arxiu Històric Municipal.

A dos quarts de set de la tarda, es realitzarà una visita guiada a un dels elements industrials visitables més destacats a Ripollet, el Molí d'en Rata. Es podrà veure en funcionament la turbina i conèixer la seva història i com funcionava aquest molí fariner hidràulic datat de 1825.

L'endemà, dissabte dia 10 d'octubre, s'ha organitzat una sortida a la Colònia Vidal, un dels testimonis més ben conservats sobre la vida i el treball d'una colònia tèxtil de principis del segle XX. Es visitaran espais com l'escola, la fàbrica, la peixateria o els habitatges i es coneixerà la realitat d'un moment històric de cabdal importància de la història contemporània del país i la seva industrialització.

El recorregut inclou bus d'anada i tornada des del CIP Molí d'en Rata. La sortida serà a tres quarts de nou del matí. Les inscripcions es faran al CIP i les places són limitades.

Per altra banda, el 21 d'octubre, a dos quarts de vuit del vespre, s'organitzarà la taula rodona 'Treball-Poble-Patrimoni', amb la participació de l'antropòleg Manuel Delgado i de treballadors de Mir Miró, la fàbrica dels pantalons, els molins de cartró i de qualsevol altra fàbrica local. L'acte és obert a tothom.

En finalitzar la taula rodona, cap a les nou del vespre, Amics del Teatre realitzarà una breu lectura de poemes del llibre 'La Fàbrica', de Miquel Martí i Pol. Tots els actes d'aquest programa són gratuïts.

Amb aquestes activitats, la Regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica vol iniciar un treball de recerca i documentació del patrimoni industrial del municipi que acabi culminant en una futura exposició. Per aquest motiu fa una crida a la població per aportar documents, fotografies i/o testimonis que ajudin a recuperar una part tan important de la història col·lectiva.

Foto 1: Treballadors i treballadores de la fàbrica Roca Umbert el 1920, extreta del llibre 'Ripollet, 100 anys d'història gràfica' de Ramon Matos i Joan Mimó.
Foto 2: Vaga dels treballadors de la Mir Miró.
Foto 3: Efectes de les riuades de 1962 al Molí d'en Xec.
Foto 4: Molí d'en Rata els anys 80.
Foto 5: Cartell de les Jornades de Patrimoni 2015

E.P./R.H.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal