fons degradat blanc
ripollet.cat
Diumenge, 19 de maig de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Política
El Consell Comarcal defensa al Parlament la unitat de la comarca -Política- 10/03/2014

La presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza, va comparèixer el passat dijous, 6 de març, a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament per tal d'exposar les reivindicacions del Vallès Occidental a l'avantprojecte de la Llei de Governs Locals. Pedraza va traslladar als membres de la comissió l'acord aprovat pel Consell d'Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental el passat mes de juliol, en el qual es reclamava la unitat de la comarca.

El Consell Comarcal defensa al Parlament la unitat de la comarca -Imatge 1-El Consell Comarcal defensa al Parlament la unitat de la comarca -Imatge 2-

La presidenta va explicar que "la proposta de la nova Llei de Governs Locals posa en perill la unitat comarcal i el futur del Vallès Occidental" i va demanar un debat serè, amb la participació de sectors institucionals, socials, polítics, econòmics i ciutadans. Pedraza també va expressar el seu desacord amb certs punts del Projecte de llei, especialment sobre la modificació territorial de la comarca i va assegurar que "el nostre país no pot perdre uns òrgans supramunicipals que donen uns serveis de proximitat als municipis i que permeten un estalvi amb la mancomunació de serveis".

Acord del Consell d'Alcaldes i Alcaldesses
L'avantprojecte de Llei de Governs Locals de Catalunya contempla a l'article 49 que les àrees metropolitanes substituiran a les comarques en l'àmbit territorial corresponent, i que aquesta proposta divideix de forma substancial el Vallès Occidental. En aquest sentit, la Presidenta va explicar que "a la nostra comarca comptem amb 7 municipis que pertanyen a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i que n'utilitzen els seus serveis. Però és ben cert que hem sabut resoldre en tot moment aquesta doble pertinença i evitar la duplicitat competencial i administrativa que es podria haver produït. Estem convençuts que excloure aquests municipis de la comarca del Vallès Occidental pot provocar una fractura econòmica i social".

Els alcaldes i alcaldesses també van aprovar el juliol passat demanar a la Generalitat de Catalunya la rectificació del projecte de llei de governs locals en quant a la divisió comarcal, mantenint íntegrament les 41 comarques. Quant al Vallès Occidental, Pedraza va insistir que cal mantenir la seva unitat malgrat hi hagi 7 municipi inclosos en l'àmbit de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, entre ells Ripollet. Segons la presidenta, "aquests municipis comparteixen amb l'AMB una sèrie de serveis, però formen part indissoluble del Vallès i comparteixen serveis i projectes de caràcter estratègic que no impedeixen en absolut la seva participació en l'AMB".

Llei de finances locals i blindatge dels serveis bàsics
A banda de la qüestió que afecta a la unitat de la comarca, la Presidenta del Consell també es va referir als municipis de menys de 1.000 habitants, que són Rellinars i Gallifa al Vallès Occidental. En aquest sentit, Pedraza va explicar que per fer front als nous serveis que es prestaran als municipis de menys de mil habitants, caldrà accentuar encara més l'assoliment d'eines de gestió tècnica per mancomunar serveis als municipis i disposar d'un finançament estable i garantit a mig termini. En aquest sentit, creuen indispensable que la llei de governs locals de Catalunya vagi acompanyada de la llei de finançament local". Pepita Pedraza també va posar èmfasis en la necessitat que aquesta Llei de Governs Locals blindi les polítiques socials que porten a terme els ajuntaments i que la nova Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local, LRSAL, vol retirar.

R.H.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal