fons degradat blanc
ripollet.cat
Dimarts, 16 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Serveis
Ripollet dona suport a la constitució de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública -Serveis- 21/07/2020

Una cinquantena de municipis i entitats, entre els quals figuren les quatre capitals catalanes, han signat el document per iniciar el procés de constitució de l'AMEP. Els estatuts es podrien aprovar als plens de setembre dels ajuntaments adherits.

Ripollet dona suport a la constitució de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública -Imatge 1-

La regidora de Serveis Municipals i Municipalització, Pilar Castillejo, juntament amb altres regidors, alcaldes i alcaldesses d'arreu de Catalunya, va participar, dilluns al matí, en la roda de premsa de presentació de l'inici del procés per constituir l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP). L'acte va estar presidit per Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, municipi que lidera l'impuls d'aquest procés. L'AMEP és una entitat que tindrà per objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, i també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos.

El primer pas ha estat elaborar un protocol que regula el marc de col·laboració entre els 47 ajuntaments i 2 entitats que, fins al moment, han signat el document que contempla crear una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l'energia. D'aquests municipis, 24 són de Barcelona, 10 de Girona, 9 de Lleida i 5 de Tarragona. L'AMEP està oberta a la incorporació de nous municipis, noves entitats públiques, sectors acadèmics i societat civil organitzada, i compta ja amb l'adhesió de la Xarxa per la Sobirania Energètica i l'Associació de Micropobles de Catalunya.

La previsió és que el setembre s'aprovin els estatuts de l'AMEP als plens municipals dels ajuntaments adherits i que, durant el mes d'octubre, se celebri l'assemblea general constituent de la nova entitat a Terrassa.

Xarxes i gestió públiques
El model energètic actual general grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut que, en el context actual d'emergència climàtica, molts municipis entenen que cal modificar per anar cap a una transició energètica que requereix una profunda reforma del model de distribució d'energia elèctrica i on els ajuntaments són part fonamental. "El que volem és donar-nos suport entre diferents municipis, unint esforços per avançar en un mateix objectiu final, que és que les xarxes de distribució d'energia siguin públiques i que, per tant, tota la gestió de l'energia també sigui pública", ha explicat Castillejo. La regidora assegura que amb una xarxa pública "tots els peatges de l'energia quedarien al municipi i podríem invertir aquests diners en temes ambientals i socials".

Impuls europeu cap a l'energia verda, local i justa
Actualment, s'estan donant canvis normatius en l'àmbit europeu que volen impulsar i regular la transició energètica, donant un paper fonamental als ajuntaments. Així, la Unió Europea (UE) ha aprovat un paquet normatiu, amb uns objectius concrets pels anys 2030 i 2050, on ciutadania, entitats, empreses i administracions tenen molt a dir. En aquest context, els ajuntaments tenen un paper fonamental per liderar aquesta transició, reforçant el seu paper de productors d'energies renovables, tenint capacitat d'intervenció en el mercat i participant en la distribució, i comercialització, d'energia verda per aconseguir, també, posar fi amb la situació d'oligopoli que ha provocat els preus elevats de les tarifes elèctriques. Per aconseguir-ho, és important adoptar mesures que afavoreixin la municipalització de les xarxes d'electricitat, com es fa en altres països d'Europa, afrontant canvis estructurals que permetin a les administracions públiques participar en les activitats de transport d'energia i en l'operació de tot el sistema. "Berlin és l'exemple més paradigmàtic d'això i ens hem d'emmirallar en ciutats europees que ho han pogut fer, per tal de trencar amb aquest oligopoli que ve del franquisme", ha explicat la regidora de Serveis Municipals i Municipalitzacions.

La proposta d'estatuts, en la qual ja s'està treballant, contempla com a objectius i finalitats:
· Difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica
· Desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible
· Intercanviar coneixements i experiències
· Promoure la col·laboració entre municipis, ajudar-los
· Interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions

Les actuacions que podria fer l'AMEP per assolir aquests objectius serien:
· Crear un marc de treball, de col·laboració i debat amb els municipis
· Organitzar jornades, seminaris i cursos
· Promoure iniciatives de debat tècnic, investigació i recerca
· Participar en xarxes nacionals, estatals i internacionals
· Incidir en polítiques públiques relatives a l'energia
· Crear una base documental

En definitiva, l'objectiu de l'AMEP és unir forces per reclamar el dret de propietat i gestió de la xarxa de distribució, decidir i prioritzar on es fan les inversions a la xarxa, impulsar les comunitats ciutadanes d'energia i intervenir en les modificacions de les lleis que regulen el sector elèctric.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal