fons degradat blanc
ripollet.cat
Divendres, 22 de novembre de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Societat
Presentat l'estudi d'impacte de la COVID-19 al Vallès Occidental -Societat- 10/03/2021

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha elaborat l'estudi l'Impacte de la crisi de la COVID-19 sobre la població del Vallès Occidental. L'estudi té dos objectius principals: per una banda, identificar els col·lectius en situació de risc i vulnerabilitat, especialment el perfils emergents en l'actual escenari; per altre banda, conèixer la resposta que els diferents agents de la comarca estan donant a les necessitats de la població analitzant les estratègies desplegades, capacitats i buits en l'atenció social. Els resultats de l'estudi contribuiran a orientar el disseny de mesures i la formulació de noves propostes d'actuació del Pla comarcal de Protecció Social, en el marc del Pla de Reconstrucció del Vallès Occidental aprovat pel Consell d'alcaldies del passat 16 de juny de 2020.

Presentat l'estudi d'impacte de la COVID-19 al Vallès Occidental -Imatge 1-

Aquest matí, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha presentat l'estudi acompanyat del responsable tècnic de l'Observatori comarcal, Enrique Ortega. El president comarcal ha indicat que "l'informe constata que la COVID-19 ha tingut un fort impacte sobre el conjunt del sistema de protecció social. Això s'ha traduït en un increment de la demanda d'atenció social i un increment de les famílies en risc d'exclusió social El deteriorament del mercat laboral, juntament amb altres factors, s'està traduint ja en un augment de la pobresa i les desigualtats, com mostren els primers estudis i informes que han abordat les repercussions socials de la pandèmia". El president comarcal ha agrait i reconegut la tasca de les entitats socials que estan sent claus en la gestió de l'impacte.

S'ha produït un increment de la demanda d'atenció social i un increment de les famílies en risc d'exclusió social. Destaca que Creu Roja ha atès 14.982 persones, de març a setembre de 2020, el que representa un increment d'un 143% respecte l'any anterior. Un altre indicador que ens reflexa aquest increment de la demana d'atenció social és el creixement del 10% del sol·licitud de beques de menjador arribant hores d'ara ja a les 23.700 beques atorgades a la comarca. De fet prop del 18% dels infants escolaritzats pertanyen a unitats familiars a baixos ingressos.

La crisi generada per la COVID-19 ha afectat a persones que ja es trobaven en situació de vulnerabilitat i exclusió social. Però també ha impactat sobre perfils diferents, com a resultat de nous factors de risc relacionats amb les mesures aplicades per fer front a la pandèmia i les seves conseqüències socioeconòmiques.

Els col·lectius identificats com a més afectats són:
› Persones grans, en situació de dependència i/o discapacitat i persones cuidadores
› Dones, víctimes de violència de gènere i famílies monomarentals
› Persones immigrants en situació irregular i persones sense llar
› Infants i adolescents en risc o situació d'exclusió social
› Persones amb malalties mentals o amb addiccions

L'impacte és molt elevat en la Salut Mental
El president del Consell ha indicat que "els professionals sanitaris i de Serveis Socials ja indiquen ja s'està produint un increment de les atencions per problemes emocionals derivats de situacions d'estres i de xoc posttraumàtic de la pandèmia. Es viu també un agreujament de la situació de persones amb malalties mentals prèvies i una especial afectació en la gent gran, que ha viscut molt sola. A la comarca, el 28'5% de la població més gran de 75 anys viu sola -21.000 persones- i 6.180 viuen en residències. També es produeix un impacte emocional en les persones que treballen en serveis essencials i també en els joves".

Focus d'atenció vers les dones
L'estudi comarcal posa especial atenció al col·lectiu de dones. A banda de les situacions de violències, han aflorat situacions relatives a la feminització de les feines essencials de cura i també situacions de dificultats de conciliació.

L'estudi també destaca un agreujament de les situacions de les persones migrades i sense llar i un increment de la precarietat residencial. L'Oficina comarcal d'habitatge ha tramitat un 11% més d'expedients d'ajuts al pagament del lloguer respecte l'any anterior i ha atès un 61% més de consultes.

Sistema d'indicadors
L'estudi ha treballat en un sistema de més de 100 indicadors que comprèn 8 àmbits diferents (context, econòmic, laboral, formatiu, social i sanitari, residencial, relacional, de ciutadania i participació) a dades a escala municipal i comarcal. Aquest sistema d'indicadors se situa en la base per a la construcció d'un indicador sintètic de vulnerabilidad i exclusió social. Actualment els indicadors mostren les darreres dades disponibles, que seran actualitzades anualment.

En base a les aproximacions de l'estudi, des del Consell es seguirà treballant per anar aprofundint en les diferents àrees que s'han identificat com a prioritàries. Es realitzarà un cicle de sessions de debat i reflexió que s'iniciarà amb tres temàtiques: dona, salut mental i persones migrades.

NdP


Icona Fitxer PDF - 1,06 Mb - Impacte-crisi-Covid-19-ccvoc.pdf 

AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal