fons degradat blanc
ripollet.cat
Dissabte, 20 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Societat
L'Ajuntament rendeix comptes del desplegament del Pla de Xoc -Societat- 01/02/2021

La major part de les 150 mesures acordades contra la crisi social i econòmica ja s'han dut a terme.
L'impacte econòmic de la COVID-19 a l'Ajuntament ja supera els 2 milions d'euros.

La situació sanitària que estem vivint des de fa prop d'un any ha provocat una greu crisi social i econòmica, que l'Ajuntament ha intentat pal·liar amb les 150 mesures que conformen el 'Pla de Xoc. Bases per a la reparació i recuperació social i econòmica de Ripollet', aprovat per unanimitat en un Ple extraordinari, el juliol de 2020. Es tracta de mesures consensuades en tres taules de treball amb representants de tots els grups municipals, del teixit associatiu i empresarial i tècnics municipals, la major part de les quals ja s'han dut a terme.

L'Ajuntament rendeix comptes del desplegament del Pla de Xoc -Imatge 1-L'Ajuntament rendeix comptes del desplegament del Pla de Xoc -Imatge 2-L'Ajuntament rendeix comptes del desplegament del Pla de Xoc -Imatge 3-

El Pla de Xoc consta tant de mesures de caràcter urgent com d'altres destinades a donar fruit a llarg termini, tot seguint la línia de mesures que l'Ajuntament ja havia pres d'urgència els primers mesos de la pandèmia. El document recollia unes 150 propostes sorgides de les subcomissions de Desenvolupament Comunitari, Desenvolupament Econòmic i Drets Socials, a més d'actuacions en l'àmbit del transport i la mobilitat; la seguretat ciutadana, i la comunicació complementària a les actuacions. El document també proposava instal·lar un memorial a la zona dels Pinetons, així com la celebració d'un acte en memòria de les persones de qui no ens hem pogut acomiadar. Actes que encara no s'han pogut celebrar i en els quals s'està treballant.

Un Pla per "no deixar ningú enrere"
L'objectiu de l'Ajuntament, tal com ha reiterat l'alcalde de Ripollet, Jose M. Osuna, en nombroses ocasions és "no deixar ningú enrere, pel que fa a les persones i pel que fa a mantenir, i si pot ser potenciar, tota l'activitat econòmica i productiva a la nostra ciutat". "Del Pla de Xoc jo crec que podem fer una valoració positiva", ha explicat l'alcalde, "sobretot per la forma com es van treballar les 150 propostes, amb les diferents subcomissions, i ha estat una de les coses més potents que durant els últims anys s'han fet al nostre municipi". "Molta gent s'ha reunit i ha debatut sobre la situació present, però també sobre el futur a curt, mitjà i llarg termini de la ciutat i això és una cosa que potser la COVID-19 ha provocat que es faci", assegura Osuna, qui conclou que "hi ha hagut un debat qualitatiu molt interessant i agraeixo la participació i implicació de totes les persones que han format part".

Per poder implementar el Pla de Xoc, es va haver d'aprovar una modificació de crèdits per valor de 300.000 euros, 100.000 € per cada subcomissió. Entre les mesures més urgents, hi era la de fer front a les necessitats bàsiques de la ciutadania, motiu pel qual Drets Socials va ampliar aquesta partida en 62.000 euros, així com la de beques, en més de 10.000 €. En el si d'aquesta subcomissió, també es va acordar el naixement de la Coordinadora Ciutadana de Drets Socials, que recentment ha endegat una campanya permanent de recollida d'aliments, per tal de donar suport a les entitats socials locals. L'atenció a la gent gran també ha estat una prioritat en aquesta taula sectorial, mantenint el servei i oferint una comunicació constant a unes 4.000 persones grans del municipi, així com organitzant activitats entre els mesos de juliol a octubre. L'atenció a les persones joves i el suport als centres educatius han estat altres línies de treball del Pla.

La subcomissió de Desenvolupament Comunitari va dedicar els seus esforços al manteniment de l'activitat cultural i esportiva, tot i les restriccions per la COVID-19, amb un extens programa d'Obrim l'Estiu, sempre vetllant pel manteniment de les mesures de seguretat, i un bon nombre d'accions virtuals, que encara perduren.
Per últim, les accions del Pla de Xoc acordades a la subcomissió de Desenvolupament Econòmic han estat destinades al suport, la dinamització i la promoció del teixit productiu, comercial i industrial del municipi, així com al foment de l'ocupació. En aquest sentit, l'alcalde ha explicat que la majoria d'ajudes es van aprovar al juliol i s'han publicat entre l'octubre i novembre, valorant aquest procés com a "satisfactori, tot i les qüestions jurídiques i administratives que com a Ajuntament hem hagut de tenir en compte".

Són moltes les accions portades a terme, tot i que encara resten algunes a desenvolupar, especialment les més ambicioses, com ara la creació del Viver d'empreses i FabLab o el desplegament de la Wifi Ciutat Educadora.

L'impacte econòmic de la COVID-19 supera els 2 milions d'euros
La situació sanitària que ja s'allarga prop d'un any ha deixat la seva empremta a molts àmbits, sent l'econòmic un dels més castigats. L'Ajuntament no ha estat aliè a aquest impacte i ha vist afectat de forma molt severa els comptes municipals, no només els de l'any 2020 sinó també el Pressupost Municipal d'aquest nou any 2021, que neix tocat per les conseqüències de la pandèmia.

Així, durant el 2020 s'han comptabilitzat més de 2 milions d'euros entre ingressos que no s'han percebut i despeses que no estaven contemplades i a les quals s'ha hagut de fer front, un ajust que va obligar a un gran esforç d'adaptació i planificació per destinar recursos a la recuperació de Ripollet. En el moment més emergent, es van aprovar mesures per reduir al màxim possibles perjudicis econòmics a la ciutadania, així com cobrir despeses que no estaven previstes al Pressupost, com ara la compra de material EPI, la desinfecció i neteja extraordinària dels carrers i espais públics o l'ampliació del contracte d'atenció domiciliària i altres partides d'ajuts econòmics.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal