fons degradat blanc
ripollet.cat
Dissabte, 20 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Societat
La Creu Roja alerta de l'augment de la pobresa severa i cronificada -Societat- 17/10/2016

Coincidint amb el Dia Internacional de Lluita contra la Pobresa, que es commemora aquest dilluns, 17 d'octubre, la Creu Roja ha volgut alertar de l'augment de la pobresa cronificada i severa. La institució humanitària adverteix que, tot i que alguns indicadors socioeconòmics han millorat, les famílies que han quedat al marge de la recuperació econòmica cada vegada es troben en una situació més vulnerable. La Creu Roja local, va ajudar l'any 2015 a 583 famílies, un total de 870 persones per tal de cobrir les necessitats bàsiques.

La Creu Roja alerta de l'augment de la pobresa severa i cronificada -Imatge 1-

El tipus d'ajuda que ofereix Creu Roja va des de lots d'aliments, higiene, roba o mantes, fins a ajuts per la llar, ajuts econòmics, estris per a nadons i material escolar, entre d'altres. Una ajuda que l'ONG ofereix en coordinació amb Serveis Socials i també amb el suport de molts socis.

Si bé la taxa d'atur global a Catalunya ha disminuït del 23,61% al 15,95% des de l'any 2013 (EPA, 2on trimestre de 2016 i de 2013), no ha passat el mateix en el cas de les persones desocupades des de fa més de 2 anys. Actualment, el 40,3% de les persones a l'atur porta més de 2 anys en aquesta situació, enfront del 32,9% del segon trimestre de 2013. A més, cal recordar que encara hi ha 185.400 llars amb tots els seus membres actius a l'atur a Catalunya (EPA, 2on trimestre 2016) i que el 15% de les persones que tenen feina viuen sota el llindar de la pobresa (FOESSA, 2016).

Davant d'aquesta situació, la Creu Roja a Catalunya ha reorientat els seus projectes de lluita contra la pobresa. Si a l'inici de la crisi econòmica, el seu objectiu va ser arribar als amplis sectors socials als quals havia afectat la recessió econòmica; actualment, pretén intensificar la seva ajuda sobre un grup més específic de persones: les que pateixen pobresa severa. Per aquest motiu, la campanya de l'Aliança Humanitària per a l'Alimentació Infantil de la Creu Roja, que es va iniciar el maig de 2014 per arribar al màxim d'infants en situació de risc, ha iniciat a mitjans d'aquest any una segona fase.

Donem-li la volta per omplir el plat
Sota aquest lema, Creu Roja ha centrat aquesta segona fase en els infants de famílies amb inseguretat alimentària severa, és a dir, llars on ni infants ni adults poden ingerir ni prou quantitat ni prou varietat de nutrients. Aquesta situació afecta el 22% de les famílies ateses en programes contra la pobresa de la Creu Roja, segons l'Observatori de la Creu Roja (2015).

Diumenge, 16 d'octubre, també es va commemorar el Dia Mundial de l'Alimentació. En l'àmbit estatal, la Creu Roja ha presentat recentment un Butlletí sobre la Vulnerabilitat de la Infància atesa per l'organització, en el qual s'analitzen les percepcions de més 5.000 nens i nenes de 8 a 14 anys participants en el programa de Promoció de l'Èxit Escolar. Aquest programa atén anualment més de 70.000 nois i noies arreu de l'Estat i dóna suport a més de 13.000 persones adultes.

L'estudi posa de relleu que un de cada deu nens i nenes enquestats no realitza de forma regular algun dels tres àpats principals del dia (esmorzar, dinar i sopar) i que 8 de cada 10 reconeix que se salta, almenys, un de d'ells. A més, el 29% afirma que les seves famílies no poden pagar el menjador escolar. Les dades aportades per l'estudi mostren que la meitat dels nens i les nenes identifiquen la crisi amb la manca de diners suficients per viure adequadament i el 52% afirma que la seva família ha tingut problemes econòmics greus en l'últim any.

Els projectes d'alimentació infantil de la Creu Roja a Catalunya
Arreu de Catalunya, la Creu Roja va distribuir 63.756 ajuts alimentaris infantils durant el 2015, gràcies als fons aportats a l'Aliança Humanitària per part de la ciutadania, les empreses, les administracions..., i, en el primer semestre de 2016, n'ha repartit 26.935. Entre aquests ajuts figuren les targetes de prepagament carregades amb fons de la Creu Roja, perquè les famílies puguin comprar productes frescos en comerços normalitzats, o les beques de menjador de primària i les beques d'alimentació a secundària, etapa descoberta pel sistema públic. A més, se segueixen repartint kits alimentaris infantils.

Tot i que aquestes ajudes van adreçades als infants, la Creu Roja treballa amb les seves famílies de forma integral, entenent que "l'atenció a l'infant s'emmarca en una realitat convivencial que aporta altres elements que va més enllà de la cobertura de les necessitats bàsiques i que són imprescindibles en el procés de creixement". Durant el 2015, la Creu Roja va fer arribar ajuts alimentaris i bàsics a 186.075 persones, a través dels kits de suport social (per a adults i infants) i els lots del Pla d'ajuda alimentària de la UE, del qual la Creu Roja n'és entitat gestora, juntament amb el Banc dels Aliments. D'altra banda, més enllà de l'ajuda alimentària, la Creu Roja acompanya i dóna suport de forma integral a les persones en situació vulnerable, a través de diferents programes vinculats a la recerca de feina, el suport educatiu, el suport a les persones grans en situació vulnerable, suport per fer front a la pobresa energètica o necessitats d'habitatge, etc.

En el conjunt dels projectes de lluita contra la pobresa, la Creu Roja va atendre 229.346 persones el 2015 a Catalunya i 1.400.000 al conjunt de l'Estat.

R.H.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal