fons degradat blanc
ripollet.cat
Dilluns, 25 de novembre de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Societat
Ripollet commemora el Dia Internacional de la Visibilitat Bisexual -Societat- 23/09/2016


Ripollet commemora el Dia Internacional de la Visibilitat Bisexual -Imatge 1-

Manifest


Avui 23 de setembre, es el día internacional de la visibilitat bisexual. Aquest consistori es suma i s'adhereix a la reivindicació dels drets del col·lectiu de persones bisexuals i d'altres identitats plurisexuals, i penjara del balcó de l'OAC durant tot el dia i el cap de setmana la bandera del col·lectiu. Un gest simbòlic però important per visibilitzar el col·lectiu bisexual, amb el qual l'Ajuntament ja va ser el primer consistori català en hissar la bandera i compartir experiències amb l'entitat Enrenou. D'aquesta manera, l'Observatori contra L'Homofòbia i l'Ajuntament de Ripollet, exigim mesures contundents per fer front a la violència vers les persones bisexuals que entre altres àmbits es manifesta mitjançant el bullying a les escoles i assetjament a la feina. Calen polítiques específiques per fer front a l'odi i discriminació que comporta afectacions a la seva salut. És urgent activar els mecanismes previstos a la llei contra la Bifòbia -LGTBIfòbia- per garantir els drets i llibertats de les persones bisexuals i d'altres identitats plurisexuals. Així mateix cridem a participar els diferents actes i mobilitzacions que es faran el dia 23.
Manifest d'Enrenou, col·lectiu plurisexual no constituït que treballa de forma horitzontal: Avui som a 23 de setembre, dia internacional de la bisexualitat. Dia per BI­sibilitzar­nos i visibilitzar les estructures que ens oprimeixen i ens travessen.

Però, qui som nosaltres?
Ens identifiquem de manera col·lectiva com a plurisexuals, és a dir, persones que podem sentir atracció sexual i/o afectiva per més d'un gènere, no necessàriament al mateix temps, ni de la mateixa manera, ni amb la mateixa intensitat. Nosaltres som aquelles que quedem fora de l'imaginari binarista d'una sexualitat que només pot ser hetero o homosexual; Som les que utilitzem altres etiquetes poc conegudes i invisibilitzades fins i tot dins del propi col·lectiu LGBTI+; Som pansexuals, polisexuals, fluïdes. Som també les que no volem etiquetar­-nos, les que dubtem, les que estem confoses.

Nosaltres, que ens vam perdre l'entrega de carnets de subjectes polítics, ens BI­sibilitzem. Ens visibilitzem fent perceptible la manera com se'ns discrimina, fent­-nos formar part d'un rebuig social justificat com a necessari per a la construcció d'altres identitats. Som allò de què no es parla, en molts moments invisibles i prescindibles. Desentendre's de nosaltres i prescindir­-ne en les lluites, no només reforça la idea d'identitats i orientacions estàtiques, sinó que consolida la por a tot allò que desdibuixa o qüestiona les estructures, com ara el monosexisme.

I què és el monosexisme?
És l'estructura social que ens oprimeix a les persones plurisexuals, és el sistema que només reconeix i dóna com a existent el fet de ser hetero o homosexual, tot mantenint una jerarquia entre aquestes dues (en la qual l'heterosexualitat esdevé clarament privilegiada envers l'homosexualitat). A través del monosexisme es reprodueix la bifòbia i les discriminacions i opressions a totes aquelles persones plurisexuals.

En els imaginaris globals nosaltres no existim, ens han esborrat i silenciat, no som una opció quan es parla d'orientacions. Massa sovint se'ns associa a una etiqueta a què no pertanyem, i al presentar-­nos com a plurisexuals es qüestiona la nostra identitat i les nostres opressions. I no n'hi ha prou en una vegada, constantment hem d'estar sortint de l'armari, fins i tot amb les nostres relacions sexo­afectives. Moltes vegades se'ns exclou de les lluites al veure'ns com a traïdores. Quan es parla de nosaltres se'ns associa amb termes socialment negatius: som llegides com persones promíscues, infeccioses, indecises, immadures...

Però el problema no és que siguem promíscues, indecises, immadures o traïdores sinó el motiu pel qual se'ns atribueixen aquestes característiques i el fet que es faci de forma pejorativa. Tot el que fluctua, canvia i no se sotmet a la norma, és difícil de controlar dins una estructura arcaica. Per això se'ns ataca amb prejudicis socialment negatius, però només reflecteix la inconveniència que suposem per al sistema, ja que la nostra mera existència posa en qüestió els valors d'aquest.

El fet de no encaixar, la pressió constant per definir­-nos d'una manera que no ens sentim i, en definitiva, tota la violència simbòlica que rebem ens afecta, sobretot a la salut mental. Moltes de nosaltres lluitem contra l'ansietat, la depressió, el trastorn límit de la personalitat, intents de suïcidi, etc. Per això que les que estem avui aquí no oblidem a aquelles que no poden sortir al carrer, a les que estan ingressades, a les que viuen més aïllades lluny de les ciutats les que no poden o no volen visibilitzar­-se; les que ja no estan entre nosaltres.

El monosexisme no actua sol
El monosexisme s'alimenta del patriarcat i del capitalisme. És per això que no concebem una lluita contra el monosexisme sense ser feministes i anticapitalistes. A les dones bisexuals la societat patriarcal ens hipersexualitza, cosifica i infantilitza la nostra sexualitat es considera una joguina per al plaer i l'imaginari masculí. Això vol dir que només el fet d'expressar la nostra identitat en veu alta (sigui en espai d'oci, a la feina, o en la intimitat) esdevé un factor de risc a l'hora de rebre tot tipus d'agressions sexuals. Massa sovint s'ignora el nostre consentiment i se'ns nega el fet de gaudir de la sexualitat des del nostre propi plaer.

Les persones plurisexuals representem un perill dins d'una societat capitalista que ens obliga constantment a haver d'escollir entre opcions entre les quals no tenim per què escollir, que ens obliga a no poder canviar ni dubtar. Per això ens reapropiem dels estereotips, perquè no entenem una plurisexualitat sense pluralitat i diversitat de vivències referents a les nostres orientacions i desorientacions. Reivindiquem també el dret a fer­-nos nostres les etiquetes i poder reinterpretar­les, fent­-les més obertes, reformables i pensades, perquè no, com a quelcom no estable. No ens deixem normalitzar: no som ni volem ser "normals"!

Promíscues, traïdores, confoses i infeccioses, no ens agenollem davant les vostres normes!

Fran Sánchez
Regidor de Polítiques LGTBI, Solidaritat i Inclusió i Transport i Mobilitat.
Ajuntament de Ripollet




AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal