fons degradat blanc
ripollet.cat
Divendres, 19 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Medi Ambient
Instal·lades trampes contra l'eruga processionària del pi -Medi Ambient- 22/01/2015

Aquesta setmana quedarà instal·lada en el parc Anselm Clavé una trampa d'embut contra la processionària dels pins. Aquesta actuació forma part de les accions que duu a terme la Regidoria de Jardineria i Medi ambient per evitar els problemes que generen les processionàries en els usuaris dels parcs i jardins municipals. Els serveis de jardineria també han retirat gran part de les bosses de les capçades dels pins de les processionàries i han fet tractaments amb químics i biològics. L'objectiu és lluitar contra aquesta plaga de forma respectuosa amb el medi ambient i utilitzant la menor quantitat de productes químics possible.

Instal·lades trampes contra l'eruga processionària del pi -Imatge 1-Instal·lades trampes contra l'eruga processionària del pi -Imatge 2-

La processionària del pi, Thaumetopoea pityocampa, és un lepidòpter que viu als nostres boscos. El cicle vital d'aquest insecte passa per diverses etapes i quan té la forma d'eruga és perillosa per a nosaltres. El seu cos desprèn uns pèls urticants que poden provocar greus molèsties per a la salut de les persones, irritacions a la pell i a les mucoses. Cap a finals d'hivern, els dies càlids i secs, baixen dels arbres formant una processó que camina pel bosc fins que troba un lloc on s'enterra. Allí les erugues faran la metamorfosi que les convertirà en papallones per reiniciar el seu cicle vital.

La lluita integrada es basa en la combinació de mesures biològiques, biotècniques, culturals i químiques per lluitar contra les plagues que ens afecten, de forma respectuosa amb el medi ambient, per tal que puguem mantenir una bona sanitat vegetal en el temps.

Aquesta trampa és una continuació de les actuacions que es van dur a terme a començament d'estiu, quan els serveis de jardineria municipals van instal·lar unes trampes amb feromones per lluitar contra aquesta plaga. Aquestes trampes contenen feromona sexual sintètica de la femella de la processionària. Les feromones son substancies químiques oloroses produïdes pels animals que afecten el comportament d'altres membres de l'espècie. Les papallones mascles se senten atretes per aquest producte de manera que volen fins a les trampes on queden retingudes. D'aquesta forma s'evita que puguin fecundar les femelles i així disminueix la població d'aquest insecte.

En el moment que s'han fet visibles les bosses en les capçades dels pins de les processionàries que van prosperar, els serveis de jardineria municipals han retirat gran part d'aquestes bosses. Això s'ha fet en els llocs prop de patis d'escoles o en jardins de l'interior del casc urbà on és complicat realitzar un tractament químic. En altres indrets, lluny d'habitatges, s'ha efectuat un tractament químic dirigit concretament a les bosses d'erugues.

Finalment, en llocs de dins el casc urbà on no s'ha pogut arribar a la capçada dels arbres per trobar-se a massa alçada, s'han instal·lat les trampes d'embut. Una d'aquestes trampes ha estat col·locada al tronc d'un pi del parc Anselm Clavé. Aquesta trampa consisteix en un plàstic instal·lat al tronc de l'arbre que recollirà les erugues quan baixin pel tronc per enterrar-se al sòl. D'aquesta manera s'evitarà que puguin formar la processó generant un perill pels usuaris i que puguin finalitzar el seu cicle vital.

La regidora de Jardineria i Medi Ambient, Gemma Edo, ha demanat "disculpes per les molèsties que es puguin derivar a causa de les mesures derivades de la lluita contra la processionària". Igualment, es demana que els veïns i veïnes que detectin processons d'aquest insecte informin a l'Ajuntament per tal de poder actuar i evitar que puguin desenvolupar correctament el seu cicle biològic.

R.H.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal