fons degradat blanc
ripollet.cat
Diumenge, 14 de juliol de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Medi Ambient
Aprovat el projecte de recuperació mediambiental de l'entorn fluvial del Riu Ripoll "entre ponts" -Medi Ambient- 01/04/2021

El cost de recuperació d'aquesta zona, entre el pont de la carretera de l'estació i el pont del carrer de Tarragona, és de prop de mig milió d'euros.

El Ple de març, celebrat el passat dijous, va aprovar per unanimitat el Projecte executiu de recuperació mediambiental de l'entorn fluvial del Riu Ripoll entre el pont de la carretera de l'estació i el pont del carrer de Tarragona, conegut col·loquialment com "entre ponts". El projecte entre ponts contempla la realització de diferents treballs com ara l'eliminació de residus i vegetació al·lòctona invasora, construcció d'estructures de bioenginyeria per consolidar els terrenys, creació de nuclis arbrats i punts de refugi per a la fauna. Aquest projecte, redactat per Naturalea Conservació, té tres fases d'execució. El seu cost és de 495.855,14 € i es preveu el finançament mitjançant subvencions de diferents administracions públiques.

Aprovat el projecte de recuperació mediambiental de l'entorn fluvial del Riu Ripoll "entre ponts" -Imatge 1-

Com explica la tècnica de Protecció del Medi, Rosa Moragas, "el que estem fent al riu Ripoll és posar les bases perquè el riu tingui eines per renaturalitzar-se ell sol i per això el que hem de fer primer és treure tot el que és al·lòcton, com els residus, fins i tot paviment, i la canya americana, per tal que les espècies autòctones es vagin implantant". Abans, però, cal estabilitzar el terreny, introduint llavors de diferents plantes autòctones per protegir el terreny si ve un aiguat.

El regidor de Protecció del Medi, Éric Plata, ha explicat que la decisió d'escollir aquest tram per continuar amb les actuacions de recuperació s'ha pres perquè "es vol donar visibilitat a les actuacions i aquest és el tram més proper al nucli urbà". En aquest sentit, Plata assegura que l'impacte de les obres que s'han fet a Molí d'en Xec ha estat molt positiu i creu que amb aquest nou projecte s'aconseguirà "conscienciar encara més la població de la necessitat de protegir i respectar aquestes actuacions per tal que el riu es regeneri".

Per tal de dur a terme aquest projecte, caldrà treure els horts que hi ha actualment en aquest espai. L'Ajuntament ha informat als hortolans com accedir a la convocatòria d'horts municipals que properament adjudicarà a la zona del Molí d'en Xec.

Recuperació dels rius Ripoll i Sec
Aquest projecte forma part de la Memòria per a la recuperació de les lleres dels rius Ripoll i Sec al seu pas per Ripollet, les àrees de ribera i els espais lliures vinculats al sistema fluvial que va ser aprovat l'any 2017 amb l'objectiu d'aconseguir un millor estat ecològic, augmentar i millorar la connectivitat i mobilitat sostenible entre els marges esquerre i dret dels rius, així com establir una anella verda que envolti el municipi.

Part de les actuacions que contempla aquesta Memòria ja han estat executades com la construcció d'un gual inundable al riu Ripoll a l'alçada del molí d'en Xec, la naturalització dels seus entorns, l'eliminació de la canya americana i revegetació del riu Sec i el tram situat entre Barberà i la presa de Barneda. En els mesos vinents s'executarà un gual inundable al riu Sec.

Els rius Ripoll i Sec conformen el sistema ecològic més gran i important de Ripollet, ja que representen el voltant del 8% de la superfície del municipi, però els espais fluvials històricament s'han oblidat i les ciutats han crescut sense respectar-los i ocupant-los amb endegaments o estructures viàries. La protecció de les zones d'influència fluvial i els espais agroforestals esdevé una necessitat ecològica, però també social. Aquests espais i la seva salut són essencials per augmentar la nostra resiliència per afrontar amb eficàcia problemes epidemiològics o atmosfèrics causats, entre altres, pel canvi climàtic. La necessitat d'una bona salut ecosistèmica és indispensable per arribar a una bona salut humana.AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferiorVersió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal