fons degradat blanc
ripollet.cat
Dimecres, 19 de juny de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Serveis
Es constitueix l'Associació de Municipis per l'Energia Pública -Serveis- 26/02/2021

Aquesta setmana s'ha constituït la nova Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP), que té per objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos. La presidència de l'AMEP l'ocupa el regidor d'Urbanisme, Sostenibilitat i Energia de Terrassa, Carles Caballero, que és la persona designada pel Ple municipal per representar l'Ajuntament de Terrassa a l'entitat. La vicepresidència recau en l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijoan; la secretaria, en el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia i la tresoreria en la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofre.

Es constitueix l'Associació de Municipis per l'Energia Pública -Imatge 1-

Els representants de 74 municipis, que sumen un total de gairebé tres milions d'habitants, gairebé un 40% de la població catalana, i quatre entitats, han participat en l'acte de constitució de la nova associació AMEP celebrat a través d'una plataforma virtual. En primer lloc, s'ha constituït l'entitat, s'han aprovat els estatuts, s'han designat els municipis i entitats que ocuparan els càrrecs i els vocals que també formen part la comissió executiva. També s'ha acordat iniciar els tràmits necessaris per inscriure l'AMEP al Registre d'Associacions de la Generalitat de Catalunya.

Finalitzat aquest primer acte de constitució, s'ha constituït l'Assemblea General i s'han aprovat el Pla d'actuació, el pressupost i les quotes ordinàries per l'any 2021, i l'adhesió de la Xarxa de Pobles i Ciutats per a la sostenibilitat com a membre col·laborador de l'AMEP.

Xarxes i gestió públiques
El model energètic actual general grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut que, en el context actual d'emergència climàtica, molts municipis entenen que cal modificar per anar cap a una transició energètica que requereix una profunda reforma del model de distribució d'energia elèctrica i on els Ajuntaments són part fonamental. "El que volem és donar-nos recolzament entre diferents municipis, unint esforços per avançar en un mateix objectiu final, que és que les xarxes de distribució d'energia siguin públiques i que, per tant, tota la gestió de l'energia també sigui pública", ha explicat Castillejo. Castillejo assegura que amb una xarxa pública "tots els peatges de l'energia quedarien al municipi i podríem invertir aquests diners en temes ambientals i socials".

Impuls europeu cap a l'energia verda, local i justa
Actualment, s'estan donant canvis normatius a nivell europeu que volen impulsar i regular la transició energètica, donant un paper fonamental als ajuntaments. Així, la Unió Europea (UE) ha aprovat un paquet normatiu, amb uns objectius concrets pels anys 2030 i 2050, on ciutadania, entitats, empreses i administracions tenen molt a dir. En aquest context, els ajuntaments tenen un paper fonamental per liderar aquesta transició, reforçant el seu paper de productors d'energies renovables, tenint capacitat d'intervenció en el mercat i participant en la distribució, i comercialització, d'energia verda per aconseguir, també, posar fi amb la situació d'oligopoli que ha provocat els preus elevats de les tarifes elèctriques. Per aconseguir-ho, és important adoptar mesures que afavoreixin la municipalització de les xarxes d'electricitat, com es fa en altres països d'Europa, afrontant canvis estructurals que permetin a les administracions públiques participar en les activitats de transport d'energia i en l'operació de tot el sistema. "Berlin és l'exemple més paradigmàtic d'això i ens hem d'emmirallar en ciutats europees que ho han pogut fer, per tal de trencar amb aquest oligopoli que ve del franquisme", ha explicat la regidora de Serveis Municipals i Municipalitzacions.

La proposta d'estatuts, en la qual ja s'està treballant, contempla com a objectius i finalitats:

· Difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica
· Desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible
· Intercanviar coneixements i experiències
· Promoure la col·laboració entre municipis, ajudar-los
· Interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions

Les actuacions que podria fer l'AMEP per assolir aquests objectius serien:

· Crear un marc de treball, de col·laboració i debat amb els municipis
· Organitzar jornades, seminaris i cursos
· Promoure iniciatives de debat tècnic, investigació i recerca
· Participar en xarxes nacionals, estatals i internacionals
· Incidir en polítiques públiques relatives a l'energia
· Crear una base documental

En definitiva, l'objectiu de l'AMEP és unir forces per reclamar el dret de propietat i gestió de la xarxa de distribució, decidir i prioritzar on es fan les inversions a la xarxa, impulsar les comunitats ciutadanes d'energia i intervenir en les modificacions de les lleis que regulen el sector elèctric.AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferiorVersió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal