fons degradat blanc
ripollet.cat
Dimecres, 19 de juny de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Societat
Nova jornada contra la transfòbia amb motiu del Dia de la Visibilitat Trans -Societat- 31/03/2021

L'Ajuntament de Ripollet, des de la Regidoria de Polítiques LGTBI, proposa un debat sobre la Llei Estatal Trans, amb un acte telemàtic que tindrà lloc el 8 d'abril.

Ripollet tornarà a celebrar el Dia Internacional de la Visibilitat Trans, que es commemora el 31 de març. Per aquest motiu, des d'avui i fins dimecres onejarà a l'Ajuntament la bandera del col·lectiu trans. Per tal de visibilitzar i conscienciar sobre la discriminació que pateix aquest col·lectiu en tots els àmbits de la vida social, s'ha organitzat una taula rodona online sobre la Llei Estatal Trans, amb la col·laboració i participació de diferents entitats LGTBI.

Nova jornada contra la transfòbia amb motiu del Dia de la Visibilitat Trans -Imatge 1-

L'acte, que tindrà lloc el pròxim dijous 8 abril, a les 19 h, comptarà amb les intervencions de Mar Cambrollé, presidenta de la Plataforma Trans Estatal i d'ATA (Asociación de Transexuales de Andalucía), i d'Eugeni Rodríguez, de l'Observatori Contra l'Homofòbia. Toni Luque, de Proud Ripollet, serà el moderador de l'acte, que també compta amb el suport del Comitè de Dones de Ripollet.

D'altra banda, amb motiu del Dia de la Visibilitat Trans, l'Ajuntament, juntament amb l'Observatori contra l'Homofòbia, subscriu el següent manifest:

L'any 2009, Rachel Crandall, activista de Michigan, proposa el 31 de març com a Dia Internacional de la Visibilitat Trans, data que, l'any 2014, va ser consensuada i acordada per diferents activistes d'arreu del món.

Aquesta data persegueix dues finalitats de visibilitat concretes. D'una banda, establir en el calendari anual un dia de caràcter identitari que proporcioni visibilitat al col·lectiu trans, davant de la insuficiència de dates rellevants relacionades amb les experiències trans. De l'altra, visibilitzar la discriminació que pateix el col·lectiu en tots els àmbits de la vida social pel fet de viure i expressar la seva identitat en la societat i en les institucions.

És cabdal realitzar polítiques públiques conjuntament amb el teixit associatiu trans i del col·lectiu LGTBI per intervenir contra la transfòbia que genera discriminació, desigualtat i precarietat. És important, no només visibilitzar les identitats trans com a font de riquesa en l'àmplia diversitat afectiva sexual i de gènere, sinó conscienciar que estem davant d'una problemàtica social com la transfòbia que, en massa ocasions, es cobra vides.

Actualment, estem immersos en una iniciativa legislativa proposada i liderada per la Plataforma Trans, la coneguda "Llei Estatal Trans". Aquesta llei reconeix el dret a l'autodeterminació de gènere i suposa que qualsevol persona pugui canviar el seu nom i la casella registral del sexe en el registre civil, amb la voluntat declaratòria expressa, a partir dels 16 anys. La normativa preveu el reconeixement d'identitats no binàries - aquelles persones que no es s'identifiquen ni com a homes ni com dones - i la possibilitat d'eliminar la menció al sexe en els documents oficials. Igualment, la llei estableix accions en diferents àmbits de la vida social on les persones trans pateixen una discriminació estructural, posant les línies estratègiques per desenvolupar polítiques públiques efectives pel col·lectiu.

Les polítiques públiques contra la transfòbia han de ser palpables. Es viu una exclusió exacerbada en l'àmbit laboral, on les persones trans no accedeixen al mercat laboral. Continua havent-hi assetjament escolar als infants i adolescents que expressen la seva identitat sentida. Es nega el dret de compra o de lloguer d'un habitatge. És habitual el tracte inadequat en l'àmbit sanitari, hi ha discriminació en l'àmbit de l'esport i, malauradament continuen sent objecte d'agressions, entre tantes d'altres situacions. La transfòbia existeix en múltiples àmbits de la vida social, simplement per ser visibles es neguen i qüestionen les identitats i experiències trans.

Per subvertir aquesta situació estructural de discriminació sistemàtica calen diferents estratègies conjuntes que englobin organitzacions polítiques, socials i institucionals. Tenim una oportunitat històrica d'ampliar drets, sense retallar cap altre, i d'impulsar mesures per intervenir contra la desigualtat social que pateix sistemàticament el col·lectiu trans. Hem de defugir de debats incendiaris, realitzar la pedagogia necessària i, amb fermesa, eixamplar la nostra societat cap a un camí més just i fratern. Fer que totes les vides siguin dignes de ser viscudes.

Per això, des de l'Ajuntament de Ripollet, reclamem en aquest dia de la visibilitat trans totes les eines possibles per reconèixer els drets del col·lectiu i intervenir contra la transfòbia. Al mateix temps, volem posar l'èmfasi en la riquesa que suposa habitar identitats i experiències trans. Un exemple a seguir per a la transformació d'una societat més justa, igualitària i diversa. Prou transfòbia!AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferiorVersió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal