fons degradat blanc
ripollet.cat
Divendres, 19 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
El 2020 es van multiplicar per 5 els préstecs virtuals a la Biblioteca -Cultura- 19/01/2021

Les dades estadístiques de l'any passat, marcades per la pandèmia, són difícils de comparar en relació als resultats d'anys anteriors, amb un augment d'activitats i préstecs virtuals i un descens de visitants degut a les restriccions.

L'Impacte de la COVID-19 en les biblioteques públiques i els equipaments i serveis cultural ha estat demolidor. El 2020 la Biblioteca va obrir les seves portes 191 dies, una quantitat molt inferior a la d'anys anteriors (259 dies de servei el 2019). En total, l'equipament ha estat tancat pel confinament més de 60 dies i els serveis que ha pogut oferir han variat segons les mesures i restriccions decretades. L'equipament va rebre 34.328 visitants, el que representa una caiguda del 63% respecte l'any anterior. Cada dia d'obertura del servei, es va rebre una mitjana de 179 persones.

El 2020 es van multiplicar per 5 els préstecs virtuals a la Biblioteca -Imatge 1-

Pel que fa al préstec, les dades són més positives. El total de préstecs de documents realitzats el 2020 ha arribat als 30.815, una quantitat que representa una davallada només del 33% respecte el 2019. La xifra que més destaca és el notable augment del préstec de documents digitals. Durant el confinament es va produir un increment en el préstec virtual que, tot i disminuir amb la reobertura física de l'equipament, s'ha mantingut. En concret, aquest servei ha augmentat un 550% i ha crescut dels 424 préstecs virtuals realitzats el 2019 als 2.334 préstecs virtuals fets el 2020.

Renovació dels fons
Una de les prioritats de la Biblioteca municipal el 2020, va ser l'adquisició de nous documents i la renovació dels fons amb les ajudes extraordinàries que les administracions públiques van oferir per l'activació i manteniment del sector del llibre. Així que, el 2020 la Biblioteca va ingressar uns 2.628 exemplars nous. Ara mateix, l'equipament disposa d'un total de 43.627 documents: 35.363 llibres, 5.329 documents audiovisuals, 2.214 documents audiovisuals i 721 materials diversos (mapes, partitures, etc.). Tots aquests materials estan a l'abast dels ciutadans i ciutadanes del municipi de manera gratuïta.

En qualsevol cas, les estadístiques només mostren una part de la realitat del que ha estat el 2020 en el servei de la Biblioteca pública. Al llarg del confinament i en les fases de represa, la Biblioteca ha adaptat la seva programació cultural i del foment de la lectura amb noves formes de creació i difusió de continguts digitals a les xarxes socials amb una molt bona acceptació. Ha realitzat gairebé una setantena d'activitats, des dels vídeo contes realitzats pel personal de l'equipament, passant per la celebració del Sant Jordi confinat, la participació a la programació #Obrimestiu al juny i al setembre, fins a les actuals sessions d'hores del conte en directe des de l'Instagram.

Des del 3 de juny, data de la reobertura, i malgrat els moments més restrictius on només s'ha permès realitzar el préstec amb cita prèvia, la Biblioteca no ha tornat a tancar les seves portes. Si alguna cosa ha demostrat aquesta crisi és que la cultura, igual que els llibres, són un bé essencial, que ens permeten evadir-nos, instruir-nos, créixer, reflexionar i aprendre.

Els més prestats del 2020

NOVEL·LES
1. ¡Despéinate!, de Tamara Marín.
2. Loba negra, de Juan Gómez-Jurado.
3. Gent normal, de Sally Rooney.
4. La Casa Alemana, d'Annette Hess.
5. El Legado de la villa de las teles, d'Anne Jacobs.

PEL·LÍCULES
1. Conociendo a Astrid.
2. El Hijo.
3. Identidad borrada.
4. Maya.
5. Profesor en Groenlandia.

CÒMIC ADULT
1. My hero acadèmia, de Kohei Horikoshi.
2. Death note, de Tsugumi Ohba.
3. El Monstruo de al lado, de Robiko.
4. Atelier of witch hat, de Kamome Shirahama.
5. Ataque a los titanes, de Hajime Isayama.

LLIBRES INFATILS FINS A 6 ANYS
1. L'Elmer, de David Mackee.
2. El Petit jardiner, d'Emily Hughes.
3. ¡Oh! : un llibre que parla, d'Herné Tullet.
4. No tinguis por, de Chris Haughton.
5. ¿Dónde está Wally ahora?, de Martin Handford.

LLIBRES INFATILS DE 7 A 12 ANYS
1. Una Tarda mandrosa, d'Enid Blyton.
2. The Crazy Haacks y la cámara impossible, de Crazy Haacks.
3. Aventura de tardor, d'Enid Blyton.
4. Agència del cor, de Tea Stilton.
5. ¡Aventuras en Londres!, de Martina D'Antiochia.AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferiorVersió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal