fons degradat blanc
ripollet.cat
Dimecres, 24 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Política
Ripollet ret homenatge als ripolletencs deportats als camps de concentració nazis -Política- 28/05/2018

Ripollet va tornar a retre homenatge, el passat diumenge, 27 de maig, als ripolletencs deportats i assassinats als camps de concentració nazis, en un acte institucional, organitzat per l'Ajuntament de Ripollet, amb la col·laboració d'entitats i partits polítics locals, així com familiars de les víctimes i l'associació de víctimes del nazisme Amical Mauthausen. L'acte, emmarcat en el programa de municipal "Memòria=Dignitat", va tenir lloc davant el monument a les víctimes, erigit l'any 2005, als jardins de Can Massachs, a iniciativa d'Esquerra Republicana. Aquest mes de maig ha fet 73 anys de l'alliberament del camp austríac de Mauthausen, on van ser deportats la majoria dels republicans espanyols.

Ripollet ret homenatge als ripolletencs deportats als camps de concentració nazis -Imatge 1-Ripollet ret homenatge als ripolletencs deportats als camps de concentració nazis -Imatge 2-Ripollet ret homenatge als ripolletencs deportats als camps de concentració nazis -Imatge 3-Ripollet ret homenatge als ripolletencs deportats als camps de concentració nazis -Imatge 4-Ripollet ret homenatge als ripolletencs deportats als camps de concentració nazis -Imatge 5-

Llibertat i fraternitat
L'obertura va anar a càrrec del regidor de Patrimoni i Memòria Història, David Fontanals, qui va reivindicar mantenir viu el record de les víctimes del feixisme i de les seves idees i maneres de viure, en un "exercici de memòria, veritat, justícia i reparació" per "dignificar, reconèixer i tenir presents els motius pels quals van lluitar i pel que representen". És per això que el regidor Fontanals va proclamar que "avui, les idees de llibertat i fraternitat són més necessàries que mai, pel que aquest acte també és una crida a mantenir-les vives".

Ripollet antifeixista
Seguidament, l'alcalde de Ripollet, José María Osuna, va repassar la vida i el calvari que van patir les víctimes ripolletenques dels camps de concentració nazis. Es tracta de Tomás Caballero Vico (1897-1941), Josep Datzira Casamitjana (1912-1942), Juan Montesinos Uribe (1908-1942), Sotero López Tello i Pau Pallàs Alsina (1907-1941). En el seu discurs, Osuna va manifestar que "el millor homenatge que els podem fer és treballar per una societat on fem impossible que regnin els valors de l'odi i la discriminació que van fer germinar el nazisme. Diàriament, apareixen brots de feixisme a tot arreu i avançarà si no el combatem. Això també ens recorda que la història no és unidireccional". Per a l'alcalde, "res no assegura que la nostra societat, d'aquí a 50 anys, hagi de ser més lliure, més igualitària o més democràtica. De fet, el context polític actual, a nivell europeu, ja ens ho deixa entendre".

No obstant això, va advertir, "però aquest futur només depèn de nosaltres, de tota la gent que cregui i que segueixi lluitant pels drets i per les llibertats. I en aquesta defensa, mai no podrem defallir, perquè, al capdavall, es tracta d'una lluita i d'una defensa de la vida i de la dignitat humana. I amb aquest objectiu, una de les nostres millors armes són homenatges com aquest, és la memòria". Per acabar, l'alcalde Osuna va concloure "per totes les víctimes de l'odi del feixisme i per tots nosaltres, no oblidem. Visca Ripollet antifeixista".

Ofrenes
A continuació, van realitzar els seus parlaments i lectures de poemes Decidim, l'Associació de Veïns de Sant Andreu i el Grup d'Estudis Ripolletencs (GER). Finalment, tots ells van fer les seves ofrenes florals, a les quals també s'hi van sumar les d'Esquerra Republicana, Iniciativa per Catalunya i l'ofrena dels familiars de les víctimes. L'emotiu acte va cloure amb l'ofrena floral institucional, representada pels regidors dels grups municipals Decidim i el PSC presents.AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferiorVersió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal