fons degradat blanc
ripollet.cat
Dimecres, 24 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
Ripollet tindrà un cens oficial del cost humà de la República, la Guerra Civil i el franquisme -Cultura- 16/05/2018

Coincidint amb els 80 anys de la Batalla de l'Ebre i la Quinta el Biberˇ a Ripollet, l'Ajuntament de Ripollet ha presentat els programes municipals de mem˛ria 'Mem˛ria = Dignitat', que inclou l'elaboraciˇ del cens oficial 'El cost humÓ de la Rep˙blica, la Guerra Civil i el primer franquisme a Ripollet'. Un estudi que realitzarÓ l'historiador Jordi AlguÚ i Sala. Aquesta efemŔride tambÚ marcarÓ, aquest cap de setmana, els actes programats en el marc del Dia Internacional dels Museus 2018.

Ripollet tindrà un cens oficial del cost humà de la República, la Guerra Civil i el franquisme -Imatge 1-Ripollet tindrà un cens oficial del cost humà de la República, la Guerra Civil i el franquisme -Imatge 2-

La recuperaciˇ de la mem˛ria hist˛rica i la reparaciˇ moral de les vÝctimes sˇn els objectius principals de 'Mem˛ria = Dignitat', tal com ha explicat aquest dimarts, 15 de maig, en roda de premsa David Fontanals, tinent d'alcalde de Patrimoni i Mem˛ria Hist˛rica. Uns programes que sota els criteris de "justÝcia, equitat i reparaciˇ" es proposen "no nomÚs recuperar i ordenar el que existeix, sinˇ tambÚ crear instruments que serveixin en aquest sentit". ╔s el cas del futur cens oficial 'El cost humÓ de la Rep˙blica, la Guerra Civil i el primer franquisme a Ripollet'. Un cens que elaborarÓ durant aquest any 2018 l'historiador surienc Jordi AlguÚ i Sala, amb la colĚlaboraciˇ d'aquells ve´ns que ho vulguin.

A principi de juny es preveu convocar un acte p˙blic per tal d'explicar el projecte i demanar aquesta colĚlaboraciˇ "tan necessÓria", com reconeix Fontanals, qui assegura que "els elements de la mem˛ria hist˛rica sˇn molt importants per descriure la personalitat d'un municipi".

Morts, desapareguts, deportats i apartats
L'esmentat cens s'iniciarÓ el gener de 1933, amb la revoluciˇ comunista llibertÓria, on van morir dos ve´ns de Ripollet, i estudiarÓ fins a l'any 1945. La idea Ús censar tant les persones que van morir al front, com desapareguts, exiliats, deportats als camps d'extermini, aixÝ com funcionaris depurats, mestres apartats i empresonats, etc. L'estudi tindrÓ un cost de 6.000 euros i permetrÓ la recerca a arxius tant espanyols com europeus, fins ara no consultats.

En relaciˇ amb els deportats, Fontanals ha fet una crida a entitats i ciutadans a tÝtol individual a participar el pr˛xim diumenge, 27 de maig, a l'acte que es farÓ a les 12 h als jardins de l'Ajuntament, en mem˛ria dels cinc ve´ns de Ripollet deportats als camps de concentraciˇ nazis. Una crida, segons David Fontanals, "a tenir present que el feixisme no tÚ cabuda a Ripollet".

La Nit dels Museus i el Dia Internacional dels Museus
Els 80 anys de la Batalla de l'Ebre, com hem dit, tambÚ marcaran els actes del Dia Internacional dels Museus. Especialment la tarda-vespre de dissabte, que se celebra La Nit dels Museus i comptarÓ, entre altres activitats, amb una ruta per parlar dels refugiats de la Guerra Civil Espanyola a Ripollet a cÓrrec de l'Associaciˇ Mai MÚs! i unes nits de m˙sica especials sota el tÝtol "Melodies de la Guerra".

Diumenge, les activitats estaran mÚs dedicades al patrimoni local, amb visita guiada a l'exposiciˇ d'Andreu SolÓ i un taller de pintura per a adults, com a novetat. A les 12 el CIP rebrÓ la visita de la Xamuskina i a les 13 h es descobrirÓ La Joia del Museu 2018, uns 7 o 8 documents de carÓcter administratiu dels primers anys del franquisme.

R.H.AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferiorVersiˇ en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validaciˇ W3C/WCAG. Es possible que la visualitzaciˇ no sigui ˛ptima en tots els navegadors.

Redacciˇ i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal