fons degradat blanc
ripollet.cat
Dimarts, 19 de març de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Societat
L'Ajuntament se suma al Dia de la Visibilitat Lèsbica i la campanya "Gira la truita!" -Societat- 24/04/2020

El 26 d'abril, amb motiu del Dia de la Visibilitat Lèsbica, l'Ajuntament de Ripollet se suma a les reivindicacions de col·lectius i entitats feministes i LGTBI com son l'Observatori Contra l'Homofòbia, Proud Ripollet i el Comitè de Dones de Ripollet. Diumenge es portarà a terme un acte de visibilització a les xarxes socials sota el lema "Gira la truita!".
L'Ajuntament se suma al Dia de la Visibilitat Lèsbica i la campanya "Gira la truita!" -Imatge 1-L'Ajuntament se suma al Dia de la Visibilitat Lèsbica i la campanya "Gira la truita!" -Imatge 2-
L'Ajuntament de Ripollet, en la línia de donar visibilitat i defensar els drets dels col·lectius LGTBI, celebrarà diumenge, 26 d'abril, el Dia de la Visibilitat Lèsbica. "El dia de la visibilitat lèsbica és molt important per a nosaltres, com a forma d'apoderament de la dona i de lluita contra l'estigmatització de moltes dones pel fet de ser dona i lesbiana", ha explicat el regidor de Polítiques LGTBI, Fran Sánchez.

Gira la truita!
A més de subscriure el manifest de l'Observatori Contra l'Homofòbia, l'Ajuntament ha organitzat per diumenge una activitat carregada de simbolisme, celebrada ja a d'altres municipis d'arreu de l'Estat, i que l'actual situació de confinament obliga a fer des de casa. Es tracta de "Gira la truita!", que convida a la ciutadania a fer una truita, amb els ingredients i la forma que vulgui, i comparteixi la foto a les xarxes socials amb els hashtags #GiralaTruita i #RipoLGTBI. Una activitat que compta amb el suport de l'Observatori Contra l'Homofòbia, Proud Ripollet i el Comitè de Dones de Ripollet.

MANIFEST 26 D'ABRIL. DIA DE LA VISIBILITAT LÈSBICA

L'any 2008, tres anys després de l'aprovació del matrimoni igualitari, es va llançar el dia de la Visibilitat Lèsbica per iniciativa de Federació Espanyola de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB). La seva commemoració en el món encara és incipient, però va tenir especial acolliment a Sud-Amèrica. Per exemple, a l'Argentina, és un dia per a recordar l'assassinat de Natalia Gaitán pel pare de la seva núvia, i també per a reclamar diferents injustícies molt pròpies del moviment lèsbic.

No obstant això, per què es necessita un dia de Visibilitat Lèsbica?
En primer lloc, perquè els moviments feministes tenen molt a veure amb el lesbianisme. Una de les lluites encara pendents consisteix a reconèixer a les dones com a persones amb els seus propis desitjos sexuals, després d'haver estat negats, prohibits, reprimits i invisibilitzats al llarg de la història. Sobre aquest tema, a les dones mai se'ls ha percebut com a subjectes "pensants" ni amb desitjos propis, sinó com a subjectes desitjats per i per als homes. Això ha generat un buit especial en el reconeixement de les dones lesbianes per "prescindir" d'un home heterosexual.

D'altra banda, val reconèixer que avui dia diferents dones de classe mitjana hagin passat de l'àmbit domèstic al laboral amb cert reconeixement públic (encara que encara amb moltes desigualtats, com les bretxes salarials a nivell mundial). No obstant això, aquesta visibilitat que floreix ve acompanyada amb el silenci de les dones lesbianes, tant dins i fora de l'armari, pel conservadorisme dels seus centres de treball. Si bé ara està prohibit que puguin ser acomiadades per motius d'orientació sexual, això pot portar a certs actes de lesbofòbia subtils com assumir l'heterosexualitat immediata, així com realitzar preguntes incòmodes: "i tu tens nuvi?", "llàstima que siguis lesbiana", "no m'imaginava que ho fossis, és que no ho sembles" etc.

Dins del mateix col·lectiu LGTBI, els homes gais tenen més notorietat pública, mentre que les dones lesbianes són vagament esmentades en les lluites i manifestacions. No són exempts els estereotips de masculinitat tòxica adjudicats en elles, tal com succeeix amb els homes heterosexuals amb els mandats de mostrar-se forts i no mostrar vulnerabilitat. És per això que són necessaris els esforços per a una visibilitat lèsbica més present en l'espai públic, així com eines per a donar resposta a la lesbofòbia, també invisibilitzada.

Finalment, la importància de la Visibilitat Lèsbica es tradueix a una falta de referents en àmbits artístics, polítics, científics i públics per l'encara incipient reconeixement en els moviments feministes i LGTBI dels quals s'acullen. A Catalunya comptem amb els Jardins de Safo, ubicats en Barcelona, però creiem necessari un major reconeixement a l'afecte i simbolismes lèsbics en l'espai públic. En conseqüència, la Visibilitat Lèsbica ha de ser transversal en diferents àmbits i al llarg de tot l'any perquè opta a donar-li, com ho diu, VISIBILITAT a totes les dificultats que comporta una doble càrrega social: el ser dona i lesbiana alhora.
http://upload.ripollet.cat/FILES/JPG/200426-dia-visibilitat-lesbica.jpg



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal