fons degradat blanc
ripollet.cat
Divendres, 29 de març de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Societat
Es compleixen deu anys de la primera sentència contra Uralita per l'amiant -Societat- 07/06/2019

Es compleixen deu anys des que el Jutjat Social número 3 de Sabadell notificava la primera sentència dictada a Catalunya que condemnava URALITA S.A per la seva responsabilitat en la mort de treballadors exposats a l'amiant a la fàbrica de l'empresa de Cerdanyola del Vallès. La resolució judicial, posteriorment confirmada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'any 2010, considerava acreditat que l'empresa va incomplir la normativa existent des de l'any 1940 en matèria de protecció de la salut i prevenció de riscos laborals en relació a les feines desenvolupades en ambients pulvígens amb presència d'amiant.

Es compleixen deu anys de la primera sentència contra Uralita per l'amiant -Imatge 1-

El passat 27 de març, Ripollet i Cerdanyola homenatjaven a les víctimes de l'amiant, treballadors de l'antiga fàbrica Uralita i veïnat de la zona, amb la col·locació d'un monòlit de 4 metres d'alçada, als Quatre Cantons, a la confluència de les dues poblacions. Aquest punt, situat molt a prop de les naus on es manipulava el fibrociment, s'ha marcat com a la zona zero de l'amiant. Al seu voltant, s'hi concentren més de mil casos de càncer de pulmó, que es relacionen amb la manca de protecció en la manipulació de l'amiant, que durant dècades van patir els treballadors i els veïns de l'entorn.

A més, a principis d'octubre de l'any passat, el Col·lectiu Ronda i l'Associació de Víctimes Afectades per l'Amiant a Catalunya (AVAC) van organitzar la primera Trobada Internacional Anual de Víctimes de l'Amiant, que va reunir desenes de veïns i veïnes i representants d'una vintena d'associacions de víctimes d'arreu del món, com ara França, Anglaterra, Brussel·les i el Japó.

A El Col·lectiu Ronda treballa en favor dels drets de les víctimes de l'amiant des de la dècada dels 70, especialment en localitats de la perifèria barcelonina com Castelldefels o, especialment, Cerdanyola i Ripollet, considerades la "zona zero" de l'amiant a Espanya per les xifres extremes de prevalença de malalties causades per aquest material entre la seva població. Així, si la proporció habitual de patologies vinculades amb l'asbest és de 10 casos per any i milió d'habitants, en aquestes ciutats la luctuosa xifra s'eleva fins a 95 casos per milió d'habitants/any.

A.B.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal