fons degradat blanc
ripollet.cat
Dijous, 25 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Societat
Instal·lat el monòlit del Memorial a les víctimes de l'amiant -Societat- 27/03/2019

Ripollet i Cerdanyola homenatgen a les víctimes de l'amiant, treballadors de l'antiga fàbrica Uralita i veïnat de la zona, amb la col·locació d'un monòlit de 4 metres d'alçada, als Quatre Cantons, a la confluència de les dues poblacions. Aquest punt, situat molt a prop de les naus on es manipulava el fibrociment, s'ha marcat com a la zona zero de l'amiant. Al seu voltant, s'hi concentren més de mil casos de càncer de pulmó, que es relacionen amb la manca de protecció en la manipulació de l'amiant, que durant dècades van patir els treballadors i els veïns de l'entorn.

Instal·lat el monòlit del Memorial a les víctimes de l'amiant -Imatge 1-Instal·lat el monòlit del Memorial a les víctimes de l'amiant -Imatge 2-Instal·lat el monòlit del Memorial a les víctimes de l'amiant -Imatge 3-Instal·lat el monòlit del Memorial a les víctimes de l'amiant -Imatge 4-Instal·lat el monòlit del Memorial a les víctimes de l'amiant -Imatge 5-

El monòlit és obra de Jordi Andrés, familiar d'una de les víctimes, que ha col·laborat solidàriament amb el Memorial, organitzat per l'Associació de Víctimes Afectades per l'Amiant de Catalunya (AVAAC), qui també ha comptat amb el suport dels ajuntaments de Ripollet i Cerdanyola. Amb aquest monument, caracteritzat per la sobrietat, de color negre amb perforacions de petits punts de llum, es vol deixar per sempre testimoni del dolor, silenciat durant dècades, que han patit centenars de famílies de Ripollet i Cerdanyola i el qual es vol dignificar i donar-li visibilitat.

Emotiu acte de descoberta del monòlit
Desenes de persones van assistir a l'acte de descoberta del monòlit, celebrat el passat dimarts, 26 de març. Va obrir els parlaments Fernando Saavedra, en representació de l'AVAAC, qui va fer una crida a "trencar el tabú de l'amiant", perquè "no actuar ens fa còmplices del mal que poden patir les noves generacions" i va advertir del deteriorament del fibrociment que hi ha arreu, fent un clam al desamiantat, que considera "imprescindible" per prevenir una segona epidèmia de càncer de pulmó per inhalació de fibres d'amiant. També va reclamar un fons de compensació a les víctimes i el compliment rigorós de la normativa.

Seguidament va parlar Maite Martín, veïna de Ripollet i afectada "ambiental", un dels 39 casos reconeguts i "l'única viva", segons va advertir. Va denunciar "ens van enverinar, simplement per viure aquí". Martín va destacar la importància del monument "per a no caure en l'oblit". També va demanar a Uralita que "assumeixi el mal que ha fet", al mateix temps que va retreure el calvari judicial que es fa passar a les víctimes.

Li va prendre el relleu Esther Costa, advocada del Col·lectiu Ronda, que porta el cas per a l'AVAAC i que ha aconseguit diverses sentències històriques contra Uralita. La feina de Ronda es remunta a l'any 1977, amb una inspecció de treball que els ha permès, avui dia, guanyar judicis. Costa va qualificar la situació de "genocidi laboral" i de "lluita de classe, perquè afecta les persones més pobles i sense protecció" i va recordar que va tenir origen en la impunitat que el Franquisme i el capitalisme van donar al negoci de l'amiant.

Finalment, el creador del monòlit i fill d'una de les víctimes, Jordi Andrés, va explicar que ha de servir per recordar a les persones que han perdut la vida per culpa de l'amiant, com també a la lluita present i futura que hi ha al davant. Andrés va reivindicar el valor pedagògic del Memorial per ajudar a prendre consciència sobre la gravetat del problema de l'amiant, especialment a Ripollet i Cerdanyola.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal