fons degradat blanc
ripollet.cat
Dimarts, 19 de març de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Política
Ensenyament i el Vallès Occidental treballaran per garantir la suficiència alimentària a secundària -Política- 16/07/2018

El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, va participar el passat divendres, 13 de juliol, en una reunió del Consell d'alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental, a petició del territori, per poder escoltar les preocupacions dels municipis en l'àmbit educatiu. En la reunió, on també va participar l'alcalde de Ripollet, José M. Osuna, es va acordar que el Departament d'Ensenyament i el Vallès Occidental col·laboraran per garantir la suficiència alimentària a la secundària i establir nous criteris per l'assignació de beques de menjador al 100%, que actualment només representen el 12% de les beques atorgades. En la reunió també es va parlar sobre l'educació de 0 a 3 anys i el finançament de les escoles bressol, la formació professional i el manteniment dels equipaments educatius. Aquest ha estat el darrer Consell d'alcaldes i alcaldesses de la comarca d'aquest curs polític.

Ensenyament i el Vallès Occidental treballaran per garantir la suficiència alimentària a secundària -Imatge 1-Ensenyament i el Vallès Occidental treballaran per garantir la suficiència alimentària a secundària -Imatge 2-Ensenyament i el Vallès Occidental treballaran per garantir la suficiència alimentària a secundària -Imatge 3-

En relació a la reunió mantinguda, el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, va voler "recollir les inquietuds de la comarca en el tema educatiu expressades per diversos alcaldes i alcaldesses" i va expressar que "s'ha arribat a alguns compromisos de col·laboració conjunta entre el departament d'Ensenyament, el Consell comarcal i els ajuntaments". El conseller va remarcar que "el resultat de la reunió és perfecte i tant de bo totes les comarques tinguessin estructurat un consell d'alcaldes d'aquestes característiques".

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va explicar que "les perspectives que ens ha situat el conseller de les línies mestres del pla de legislatura poden donar resposta a bona part de les preocupacions que hi ha en els ajuntaments, especialment el tema de beques menjador que és una qüestió que gestionem directament des del Consell Comarcal". Des del Consell, el seu president Ignasi Giménez, va agrair al conseller la seva predisposició a voler col·laborar per trobar les solucions a les qüestions que es van plantejar.

Canvi de criteris per l'assignació de beques al 100%
Des de la comarca es va traslladar al conseller les dades de l'informe de menjadors publicat recentment pel Consell Comarcal i la preocupació per la manca de beques que cobreixin el 100% del cost dels àpats.

Giménez va explicar que "les perspectives que s'obren pel curs 2019-2020 són molt positives, especialment perquè sí que existeix una demanda expressada pels ajuntaments i pel Consell Comarcal de canvi de criteris, especialment pel que fa a l'obtenció de les beques de menjador al 100%".

Actualment el fet que només un 12% de les beques atorgades siguin del 100% "exigeix un gran esforç per part dels ajuntaments per poder complementar aquestes beques i arribar al 100%". Giménez va afegir que "existeix la voluntat política per tal de poder modificar els criteris d'adjudicació de beques menjador, fins i tot afegint més trams, de tal manera que això significarà un increment de beques de menjador i uns criteris que siguin de més fàcil aplicació, més transparents i més justos del que són en l'actualitat".

Beques de menjador a la secundària
Des de la conselleria, Josep Bargalló va apuntar que "l'horari compactat ha fet que els estudiants de secundària no tinguin la possibilitat de fer un àpat calent a l'institut i això ens interessa molt per aspectes de creixement intel·lectual i de salut dels nostres alumnes". Aquest interès, sumat al fet que els alumnes que tenien beca de menjador a 6è de primària deixen de tenir-la a 1r de secundària, sent la necessitat socioeconòmica de la família la mateixa; han fet arribar a un acord de treball conjunt: "Es vol que els alumnes de segons quina tipologia de família amb necessitat socioeconòmica també tinguin possibilitat de tenir un àpat calent a la secundària. Hem arribat a un acord de treball amb el Consell Comarcal, que serà l'únic o el primer lloc de Catalunya on treballarem ja", va explicar el conseller.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va destacar que "treballarem els propers mesos amb els Serveis Territorials per tal de poder obrir aquestes cantines en els instituts". Actualment només 9 centres públics tenen la possibilitat d'obtenir una beca de menjador pels alumnes de Secundària. A més, Giménez va explicar que paral·lelament el Consell també treballarà amb la fundació Probitas per posar en marxa el projecte "Dinem Junts" que, de manera pilot, s'ha estrenat aquesta primavera a quatre instituts de la comarca i que s'estendrà a fins a 10 centres a partir del setembre de 2018.

Educació de 0 a 3 anys
En relació a l'educació de 0 a 3 anys, el conseller Bargalló va assegurar que "ens hem compromès a revisar el mapa d'educació infantil de zero a tres anys a la comarca i de treballar amb els ajuntaments en aquells llocs on detectem que faltin places".

Manteniment dels equipaments educatius
Pel que fa al manteniment dels equipaments educatius des del Departament, el seu màxim responsable assegura que "es farà un mapa de l'estat de les construccions educatives per tal de saber amb els ajuntaments quines prioritzacions hi ha; no només en noves construccions sinó en reformes i millores en aquelles escoles que ja tenen el temps que obliga a reformar-les".

Segregació escolar
Sobre la segregació escolar, el conseller va afirmar que "estem pendents de les feines que ha fet el Síndic en aquesta qüestió. Hi ha el compromís del Departament d'assumir el pla del Síndic i tirar-lo endavant".

Formació professional
El conseller va explicar que es vol treballar per una "millor adaptació de la formació professional a la realitat socioeconòmica de l'entorn". De fet, aquesta és una de les qüestions que se li va traslladar des de la comarca, amb el benentès que, des del Pacte per la Reindustrialització, ja es treballa en aquesta línia i també noves actuacions.

M.F.

Font de les fotografies: Consell Comarcal del Vallès Occidental



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal