fons degradat blanc
ripollet.cat
Dijous, 28 de març de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
Ripollet tindrà un cens oficial del cost humà de la República, la Guerra Civil i el franquisme -Cultura- 16/05/2018

Coincidint amb els 80 anys de la Batalla de l'Ebre i la Quinta el Biberó a Ripollet, l'Ajuntament de Ripollet ha presentat els programes municipals de memòria 'Memòria = Dignitat', que inclou l'elaboració del cens oficial 'El cost humà de la República, la Guerra Civil i el primer franquisme a Ripollet'. Un estudi que realitzarà l'historiador Jordi Algué i Sala. Aquesta efemèride també marcarà, aquest cap de setmana, els actes programats en el marc del Dia Internacional dels Museus 2018.

Ripollet tindrà un cens oficial del cost humà de la República, la Guerra Civil i el franquisme -Imatge 1-Ripollet tindrà un cens oficial del cost humà de la República, la Guerra Civil i el franquisme -Imatge 2-

La recuperació de la memòria històrica i la reparació moral de les víctimes són els objectius principals de 'Memòria = Dignitat', tal com ha explicat aquest dimarts, 15 de maig, en roda de premsa David Fontanals, tinent d'alcalde de Patrimoni i Memòria Històrica. Uns programes que sota els criteris de "justícia, equitat i reparació" es proposen "no només recuperar i ordenar el que existeix, sinó també crear instruments que serveixin en aquest sentit". És el cas del futur cens oficial 'El cost humà de la República, la Guerra Civil i el primer franquisme a Ripollet'. Un cens que elaborarà durant aquest any 2018 l'historiador surienc Jordi Algué i Sala, amb la col·laboració d'aquells veïns que ho vulguin.

A principi de juny es preveu convocar un acte públic per tal d'explicar el projecte i demanar aquesta col·laboració "tan necessària", com reconeix Fontanals, qui assegura que "els elements de la memòria històrica són molt importants per descriure la personalitat d'un municipi".

Morts, desapareguts, deportats i apartats
L'esmentat cens s'iniciarà el gener de 1933, amb la revolució comunista llibertària, on van morir dos veïns de Ripollet, i estudiarà fins a l'any 1945. La idea és censar tant les persones que van morir al front, com desapareguts, exiliats, deportats als camps d'extermini, així com funcionaris depurats, mestres apartats i empresonats, etc. L'estudi tindrà un cost de 6.000 euros i permetrà la recerca a arxius tant espanyols com europeus, fins ara no consultats.

En relació amb els deportats, Fontanals ha fet una crida a entitats i ciutadans a títol individual a participar el pròxim diumenge, 27 de maig, a l'acte que es farà a les 12 h als jardins de l'Ajuntament, en memòria dels cinc veïns de Ripollet deportats als camps de concentració nazis. Una crida, segons David Fontanals, "a tenir present que el feixisme no té cabuda a Ripollet".

La Nit dels Museus i el Dia Internacional dels Museus
Els 80 anys de la Batalla de l'Ebre, com hem dit, també marcaran els actes del Dia Internacional dels Museus. Especialment la tarda-vespre de dissabte, que se celebra La Nit dels Museus i comptarà, entre altres activitats, amb una ruta per parlar dels refugiats de la Guerra Civil Espanyola a Ripollet a càrrec de l'Associació Mai Més! i unes nits de música especials sota el títol "Melodies de la Guerra".

Diumenge, les activitats estaran més dedicades al patrimoni local, amb visita guiada a l'exposició d'Andreu Solà i un taller de pintura per a adults, com a novetat. A les 12 el CIP rebrà la visita de la Xamuskina i a les 13 h es descobrirà La Joia del Museu 2018, uns 7 o 8 documents de caràcter administratiu dels primers anys del franquisme.

R.H.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal