fons degradat blanc
ripollet.cat
Diumenge, 16 de juny de 2019
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Sanitat
En marxa la campanya per a la detecció precoç del càncer de còlon i recte -Sanitat- 12/12/2017

Sˇn molts els ve´ns i ve´nes de Ripollet, d'entre 50 i 69 anys, que ja s'han adrešat a les farmÓcies de Ripollet per tal de participar en el Programa de detecciˇ precoš del cÓncer de c˛lon i recte, posat en marxa durant el passat mes d'octubre. Aquest programa consisteix en fer-se una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista; prova que es pot fer cada 2 anys i de forma gratu´ta. Aquesta campanya es realitza des de l'Oficina TŔcnica de Cribatge del CÓncer del Parc TaulÝ, amb la colĚlaboraciˇ dels metges de capšalera i 7 farmÓcies de Ripollet.

En marxa la campanya per a la detecció precoç del càncer de còlon i recte -Imatge 1-En marxa la campanya per a la detecció precoç del càncer de còlon i recte -Imatge 2-

El cÓncer de c˛lon i recte (CCR) Ús el mÚs freqŘent en homes i dones. La majoria dels CCR es desenvolupen a partir de petites lesions (p˛lips) de l'interior del c˛lon o budell gros que, en alguns casos, poden acabar transformant-se en un cÓncer. El temps mitjÓ necessari per a completar aquesta progressiˇ Ús llarg, de 10 anys o mÚs. Aix˛ permet prevenir o detectar precošment el CCR i millorar-ne el pron˛stic.

Desenvolupament del programa a Ripollet
1. L'Oficina TŔcnica de Cribatge del CÓncer (Parc TaulÝ) envia una carta d'invitaciˇ individual a tots els homes i dones que tinguin de 50 a 69 anys durant l'any en el que es cursa la invitaciˇ. La carta va acompanyada d'un fulletˇ informatiu i d'un llistat de farmÓcies on es pot anar a recollir la prova. Antecedents personals o familiars de CCR, colonosc˛pies recents o determinats problemes digestius poden comportar l'exclusiˇ permanent o temporal del programa, per la qual cosa Ús important notificar aquestes situacions a l'Oficina TŔcnica de Cribratge. Si passades 4 setmanes des de l'enviament de la carta d'invitaciˇ no es tÚ constÓncia que la persona hagi anat a la farmÓcia a recollir la prova, s'envia una carta de reinvitaciˇ.

2. La persona que rep la carta d'invitaciˇ i vol participar, ha d'anar amb la carta i la targeta sanitÓria a qualsevol de les farmÓcies colĚlaboradores actives en aquell moment per recollir la prova. El/la farmacŔutic/a comprovarÓ tambÚ si el participant no presenta criteris d'exclusiˇ, recollirÓ la carta d'invitaciˇ, li facilitarÓ gratu´tament la prova per a obtenir una petita mostra de femta i li explicarÓ com procedir.
A Ripollet, les farmÓcies adherides al programa sˇn:
a. FarmÓcia Selva (c. del Calvari, 3)
b. FarmÓcia Boquet (c. de La Lluna, 6)
c. FarmÓcia Costa (c. de Ntra. Sra. del Pilar, 10)
d. FarmÓcia Pinetons (c. del Palau Ausit, 1)
e. FarmÓcia Rizal (c. del Rizal, 1)
f. FarmÓcia Sant Andreu (c. de Sant Andreu, 4 - Locals 2 i 3-)
g. FarmÓcia Rambla (Rbla. de Sant Jordi, 89)

3. Una vegada el participant ha pres la mostra, ha d'escriure la data d'obtenciˇ al tub colĚlector i retornar-la el mÚs aviat possible a l'oficina de farmÓcia. Si no poguÚs retornar-la immediatament, l'ha de conservar a la nevera. Pot entregar la mostra a qualsevol de les oficines de farmÓcia voluntÓries, sense ser necessari que sigui la mateixa on ha recollit el material.

4. Les farmÓcies faran arribar les mostres al laboratori del CSPT, on s'analitzaran.

5. En cas de resultat negatiu, s'enviarÓ una carta al participant on se li comunicarÓ el resultat i se l'informarÓ que el Programa el tornarÓ a convidar al cap de 2 anys, si aleshores tÚ menys de 70 anys. Encara que el resultat de la prova es trobi dins de la normalitat, si la persona tÚ molŔsties, ho ha de consultar amb el seu metge.

6. Si el resultat Ús positiu (indicis de sang en femta, nomÚs en un 6% de les proves analitzades), Ús probable que hi hagi alguna lesiˇ benigna. NomÚs en uns pocs casos (5 de cada 100 persones amb sang en femta) la sang s'explica per la presŔncia d'un cÓncer. En aquest cas l'Oficina TŔcnica de Cribratge de CÓncer es posarÓ en contacte telef˛nicament amb el participant i el citarÓ a la consulta de Cribratge. AllÓ s'explicarÓ el significat del resultat, es valoraran els antecedents personals del participant i de la medicaciˇ que pren, i es proposarÓ la realitzaciˇ d'una colonosc˛pia, una exploraciˇ de l'interior del budell que es fa amb sedaciˇ. La colonosc˛pia es realitzarÓ abans de 8 setmanes des de l'anÓlisi de la prova. Durant la colonosc˛pia s'extirpen tots els p˛lips i en funciˇ dels resultats es recomanarÓ un seguiment o altre.

Per qualsevol dubte, es poden adrešar les consultes als professionals de les oficines de farmÓcia adherides a la campanya, al metge de capšalera o directament amb l'Oficina TŔcnica (937 458 378 - 936 933 149, prevenciocolon@tauli.cat).

R.H.


Icona Fitxer PDF - 3,85 Mb - CCOLON_Triptic_DEFINITIU.PDF 

AGENDA

Festival de flamenc

Directes de Sam Viu: The Bacos

Portes obertes a la parròquia de Sant Esteve i processó eucarística

Cloenda del curs de l'aula d'extensió universitària

Taller de llengua de signes

Inauguració de l'exposició "ConcienciArte"

Taller de collage

Anyscenica: Cinema a la fresca: "El gran showman"
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferiorVersiˇ en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validaciˇ W3C/WCAG. Es possible que la visualitzaciˇ no sigui ˛ptima en tots els navegadors.

Redacciˇ i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal