fons degradat blanc
ripollet.cat
Dissabte, 20 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Societat
Ripollet homenatja els seus ciutadans morts en camps d'extermini nazis -Societat- 28/05/2017

L'Ajuntament de Ripollet ha organitzat per al 29 de maig un acte en memòria dels ripolletencs deportats als camps d'extermini nazis. A l'acte, que començarà a les onze del matí al Memorial situat als jardins del consistori, comptarà amb la presència de la vicepresidenta d'Amical de Mauthausen, Rosa Toran.

Ripollet homenatja els seus ciutadans morts en camps d'extermini nazis -Imatge 1-Ripollet homenatja els seus ciutadans morts en camps d'extermini nazis -Imatge 2-

Els ripolletencs que van morir en aquests camps van ser els següents:

Tomás Caballero Vico (1897-1941)
Nascut a Castilléjar (Granada), va emigrar amb els seus germans a Catalunya durant els anys 20. A Ripollet va conèixer la seva esposa, Adoración Teruel Alonso, amb la qual va tenir dos fills. Va exiliar-se a França, on va passar per diversos camps de refugiats, fins que va ser detingut per la Gestapo a Trèveris. Del camp de presoners d'Stalag VIII-C, prop de la frontera amb Luxemburg, va ser traslladat a Gussen, camp annex a Mauthausen, el 25 de gener de 1941, on va morir set mesos després.

Josep Datzira Casamitjana (1912-1942)
Ripolletenc de naixement, la seva família vivia al carrer Nou. Es va casar amb Paquita Celrés, amb qui va tenir un fill. Va arribar a Mauthausen el 3 d'abril de 1941, procedent del camp de presoners d'Stalag VI-H de Trèveris, després de ser detingut per la Gestapo. Va ser informat d'un trasllat sanitari, però en lloc de portar-lo a l'hospital, el van gasejar dins el camió que els traslladava. Va morir el 2 de febrer de 1942.

Juan Montesinos Uribe (1908-1941)
Fill de Huercalovera (Almeria), va emigrar durant els anys 20 a Ripollet, on va conèixer la seva dona, Rosario López, amb qui va tenir una filla. De professió barber, va lluitar al front de Catalunya durant la Guerra Civil. Exiliat a França, després de passar pels camps de confinament francesos, va ser detingut per la Gestapo de Lüneburg i empresonat a Stalag XI-B de Fallingbostel. El setembre de 1941 va ser traslladat a Mauthausen i d'aquí al seu annex, Gussen, on va morir tres mesos després, el 19 de desembre de 1941.

Sotero López Tello (1909-1942)
Nascut a Benamaurel (Granada), va arribar a Ripollet abans de la Guerra Civil. Casat amb Ángela Mesa, amb qui va tenir tres fills, va marxar a l'exili el gener de 1939. És possible que coincidís amb Montesinos Uribe en el mateix batalló francès de treballadors i amb el grup que va arribar a Mauthausen el gener de 1941. Procedia d'Stalag XI-B de Fallingbostel, prop de Hannover. Va morir gasejat el 10 febrer de 1942 al Castell de Hartheim, prop d'Àustria, centre d'extermini i experimentació amb cossos humans.

Pau Pallàs Alsina (1907-1941)
Nascut a Ripollet, on va passar la seva infantesa i part de la seva joventut, va restar solter. Va ser cridat a files poc abans de l'acabament de la Guerra Civil i un cop exiliat, va ser tancat a un camp de confinament francès. Detingut per la Gestapo a Munic, va arribar a Mauthausen l'agost de 1940, amb el primer grup de republicans que portaven a aquest camp, procedent de Stalag XIII-Z de Moosburg. El gener de 1941 el traslladaven a Gussen, on va morir l'11 d'abril del mateix any.

E.P.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal