fons degradat blanc
ripollet.cat
Divendres, 19 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Cultura
Paco Ibáñez fa un homenatge a García Lorca en el concert estrella de la #FMripollet16 -Cultura- 27/08/2016

El concert estrella de la Festa Major d'aquest dissabte, 27 d'agost, serà també l'acte central de la commemoració de l'Any Lorca. El veterà cantautor valencià Paco Ibáñez serà a Ripollet per posar la guinda a una programació que ha posat en valor al poeta andalús. El recital tindrà lloc al parc del Riu Ripoll a partir de dos quarts de nou del vespre.

Paco Ibáñez fa un homenatge a García Lorca en el concert estrella de la #FMripollet16 -Imatge 1-

El seu concert de Festa Major està emmarcat dins de l'Any Lorca que celebra Ripollet i dedicat al poeta granadí. Vostè ja ha posat música a alguns dels seus poemes en altres ocasions, oi? Sí, el primer disc que vaig realitzar a París el 1964 estava dedicat a García Lorca i a Góngora. Des de llavors i fins avui he musicat molts altres poemes de Lorca. Quin serà el repertori del concert?
Hi haurà espai per a alguns dels seus temes més populars? El repertori el vaig creant sobre l'escenari i mai no és el mateix. Naturalment, en el concert de Ripollet hi haurà més cançons de Lorca, les quals estaran acompanyades d'altres peces dels seus germans poetes.


Vostè ha posat música a poemes d'infinitat d'escriptors. Com es planteja aquesta tasca? Les mateixes rimes el porten a una melodia quan llegeix el poema, és la música la que s'adapta als versos?
Cada lletra té la seva pròpia música. Però no crec que ningú ho pugui explicar. Fins i tot García Lorca ho diu: que la inspiració la tens o no la tens, t'arriba o no, et visita o passa de llarg. Però explicar-la és gairebé impossible. I, després de les muses, ve la decisió de si allò que has creat va a missa. És un mateix qui decideix si és una inspiració de baix nivell o una bona inspiració. És en aquest punt on intervenen els teus criteris; tu ets qui talla el bacallà, encara que també hi intervenen les teves pròpies vivències personals.

Federico García Lorca és un poeta més fàcil o més difícil de musicar que d'altres?
No hi ha poetes més fàcils ni més difícils. Cadascun té la seva pròpia dificultat.


Què significa per a vostè Lorca?
Significa ni més ni menys que la poesia universal.

Lorca i la seva obra estan encara vigents en la societat actual?
És com si em preguntéssiu si el mar o la vida són vigents avui dia. La poesia és com el mar, allà està. Que la societat s'allunyi del mar no vol dir que el mar hagi desaparegut. La poesia és la vida en totes les seves dimensions, no una vida que cap dins una butxaca. És la vida que t'embolcalla allà on vas. Qui s'allunya de la poesia s'allunya de si mateix.

És la primera vegada que ve a Ripollet?
Sí, és el primer cop.

Quines sensacions té davant d'aquest concert?
La sensació que cal sembrar, sembrar, sembrar i continuar sembrant.

Un concert de cantautor potser atreu gent de més edat que no pas als joves; què els diria als joves ripolletencs perquè anessin al seu concert del dia 27 d'agost?
Als meus concerts ve públic de totes les edats; la poesia no té edat, és l'aliment de l'ànima. Als joves de Ripollet els diria que no deixin que els amaguin la poesia, que no deixin que els tapin la vida.

Com hem dit, Ripollet dedica tot aquest any a Lorca en el 80è aniversari de la seva execució amb diverses activitats culturals. Què li sembla aquesta iniciativa?
En la realitat que vivim avui dia, activitats com aquesta són mereixedores d'un Premi Nobel!



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal