fons degradat blanc
ripollet.cat
Divendres, 19 d'abril de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Educació
Els instituts de Ripollet celebren el Dia de la Ciència 2014 amb una conferència sobre el càncer -Educació- 19/11/2014

Del 14 al 23 de novembre se celebra a Catalunya la 19a Setmana de la Ciència amb un munt d'activitats de divulgació científica arreu del nostre territori, sota la coordinació de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. A Ripollet, uns 300 alumnes i professors dels instituts Lluís Companys, INS Can Mas, INS Palau Ausit i el Col·legi Sant Gabriel assistiran aquest dimecres, 19 de novembre, al Teatre Auditori, a la conferència "Angelina Jolie, genètica i càncer", a càrrec d'Ignacio Blanco i Guillermo, professor del Departament de Cirurgia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els instituts de Ripollet celebren el Dia de la Ciència 2014 amb una conferència sobre el càncer -Imatge 1-

El càncer, una malaltia genètica

Angelina Jolie, molt coneguda actriu cinematogràfica, ha confessat públicament que s'ha extirpat els dos pits a causa del seu risc genètic a desenvolupar càncer. Aquesta notícia ha augmentat l'interès en la població per conèixer més sobre la predisposició hereditària al càncer. Cadascuna de les cèl·lules del nostre organisme sap el que ha de fer, com i quan s'ha de dividir, i quan ha de morir gràcies a la informació continguda en els gens que rebem dels nostres progenitors.

Una cèl·lula normal adquireix les característiques d'un càncer, característiques neoplàstiques (augment de la proliferació, pèrdua de la capacitat de morir-se, pèrdua de l'adhesió, capacitat d'invasió, etc.) perquè s'acumulen alteracions o mutacions en els gens que regulen aquests processos. És per això que es pot afirmar que el càncer és una malaltia genètica. Normalment, aquestes alteracions genètiques es produeixen en cèl·lules ja madures, diferenciades, i són originades per l'acció de factors ambientals, com per exemple substàncies carcinògenes com el tabac, dieta, contaminació, o fins i tot per l'atzar.

Aquestes mutacions no són hereditàries, no es transmeten de pares a fills. Aquesta és la situació més freqüent i s'estima que aproximadament un 90-95 % de tots els càncers són esporàdics. Per contra, si durant el procés de formació dels gàmetes, espermatozoides i òvuls, apareix una mutació genètica en un dels gens implicats en l'aparició del càncer, l'ésser que es formi a partir d'aquesta cèl·lula (gàmeta) presentarà la mateixa alteració en totes les cèl·lules del seu organisme i, per tant, presentarà una predisposició al càncer. No vol dir que segur desenvolupi un càncer, però sí que té més possibilitats de desenvolupar-lo. És la base de la predisposició hereditària al càncer o càncer hereditari que només representen el 5-10% de tots els càncers.

R.H.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal