fons degradat blanc
ripollet.cat
Divendres, 22 de novembre de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Societat
Les Jornades de Memòria Històrica arrenquen amb la xerrada de l'Amical -Societat- 20/01/2021


Entre les activitats del programa hi ha la col·locació de les Stolpersteine. Les jornades formen part dels Programes de memòria de Ripollet, Memòria=Dignitat.

Les Jornades de Memòria Històrica arrenquen amb la xerrada de l'Amical -Imatge 1-
Després de diversos ajornaments a causa de la pandèmia, arriben les III Jornades de Memòria Històrica, que aquest any estaran dedicades als ripolletencs deportats als camps nazis, coincidint amb la celebració, el 27 de gener, del Dia Mundial de Record a les Víctimes de l'Holocaust i altres genocidis. Així, s'ha elaborat un programa, la major part del qual serà en format virtual, on es parlarà sobre la lluita de la memòria avui; el cost humà de la violència política a Ripollet durant el període de 1933 a 1945; i l'auge i declivi del moviment veïnal ripolletenc. A més, tindrem la presentació del llibre 'Memórias y viñetas', de David Fernández; i es projectarà la pel·lícula 'La professora d'història', al Teatre Auditori, sent aquest últim l'únic acte presencial que s'oferirà a la ciutadania.

El tret de sortida serà l'exposició 'Deportats. Ripolletencs als camps nazis. 1940-45', que s'instal·larà a la Plaça d'en Clos a partir de dimecres i que està previst que itineri per diferents espais del municipi a partir de finals de febrer. Part dels continguts d'aquesta mostra són del Museu d'Història de Sabadell, i ens permetrà conèixer la història dels 5 deportats ripolletencs: Tomás Caballero Vico, Josep Datzira Casamitjana, Juan Montesinos Uribe, Sotero López Tello, i Pau Pallàs Alsina. Aquests actes complementen la xerrada adreçada al professorat dels instituts que es va fer el passat novembre sobre 'La deportació republicana als camps nazis', a càrrec d'Enric Garriga, president d'Amical Mathausen.

El que havia de ser l'acte central i públic, la col·locació de les Stolpersteine, finalment es farà en privat, el 23 de gener, a causa de les restriccions per la COVID-19, convertint-se en un acte molt íntim i familiar. A Ripollet es col·locaran 4 llambordes dedicades a quatre de les 5 víctimes ripolletenques que van morir als camps d'extermini, ja que Pau Pallàs ja té la seva col·locada a Sabadell. Aquestes llambordes, obra de l'artista alemany Gunter Demnig, es poden visitar al CIP Molí d'en Rata fins al 20 de gener.

En paraules del regidor de Memòria, Pablo López, 'venim de temps difícils per a les classes populars i amb la crisi sanitària i l'econòmica la situació s'ha agreujat. Sabem que aquest és un ambient idoni pel feixisme, per fomentar l'odi dels uns contra els altres, quan és just tot el contrari: la col·laboració és la que es fa imprescindible per sortir de les situacions de dificultat, com la que estem vivint'.

Projecte educatiu de memòria
En aquest sentit, amb l'objectiu de fomentar els valors com el respecte, la tolerància, i contra l'homofòbia i el feixisme, l'Ajuntament ha signat un conveni de col·laboració amb l'Amical de Mauthausen que permetrà obrir línies de treball conjunt.

Un cop passin les Jornades, el Centre d'Interpretació de Memòria Molí d'en Rata, seguirà treballant amb les línies que queden dibuixades de futures recerques des del projecte del cost del cens humà que es presentarà aquests dies, i amb accions de divulgació amb les escoles i la ciutadania en general.

Programa d'actes:

Xerrada "La lluita per la memòria avui. El projecte de Xarxa Mai Més de l'Amical de Mauthausen i altres camps", a càrrec d'Enric Garriga, president de l'Amical de Mauthausen.
Dimecres, 20 de gener, a les 19h
Activitat en línia.
Activitat oberta sobre la deportació de republicans als camps nazis i els deportats de la ciutat.

Presentació del llibre "Memorias y Viñetas", a càrrec de l'autor, David Fernàndez de Arriba, professor de secundària especialitzat en còmic i autor del blog 'Història i memòria'.
Activitat en línia
Divendres, 22 de gener, a les 19h
Una anàlisi del període comprès entre la Segona República i la Transició a partir d'alguns dels còmics més rellevants dels últims anys. També inclou una dotzena de propostes didàctiques elaborades a partir dels còmics per apropar la història a les aules.

Xerrada "Auge i declivi del moviment veïnal ripolletenc", a càrrec de l'històriador i professor d'institut, Eduard Lopez Torras.
Dimarts, 26 de gener, a les 19h
Activitat en línia
Presentació d'un estudi amb noves aportacions a l'anàlisi del moviment veïnal ripolletenc, fent especial incís a la gran capacitat desestabilitzadora que exercí i al seu conflictiu declivi.

Presentació resultat final "Estudi del cost humà a Ripollet: 1933-1945", a càrrec de l'historiador Jordi Algué.
Dimecres, 27 de gener, a les 19 h
Activitat en línia
Presentació de l'estudi on s'exposa la recerca bibliogràfica i arxivística del cost humà de la violència política a Ripollet durant el període de 1933 a 1945. Comprèn els anys de la República, la Guerra Civil i el primer Franquisme. Parlem, doncs, de persones de Ripollet mortes en el mateix terme i els seus voltants, als fronts de guerra, als camps de concentració, a l'exili i també a la deportació nazi.

Pel·lícula "La professora d'història", de Marie-Castille Mention-Schaar. (França 2014)
Taula rodona posterior a la pel·lícula
Dissabte 30 de novembre, a les 18 hores, al Teatre Auditori del Mercat Vell
Reserva d'entrades al web del Teatre.
Anne Gueguen es una professora d'Història d'institut que a més es preocupa pels problemes dels seus alumnes. Aquest any, com sempre, Anne te un grup difícil. Frustrada pel seu materialisme i la falta d'ambició, Anne desafia als seus alumnes a participar en un concurs nacional sobre el que significa ser adolescent en un camp de concentració nazi. Anne usa tota la seva energia i creativitat per a captar l'atenció dels seus alumnes i motivar-los. A mesura que el termini s'apropa, els joves comencen a obrir-se als demés i a creure en sí mateixos. Un projecte que canviarà les seves vides

Col·locació de les llambordes Stolpersteine
Dissabte 23 de gener

El programa de les III Jornades de Memòria també comptarà amb la píndola divulgativa El projecte de memòria de les Stolpersteine" , a càrrec de la historiadora, Marta Simó; i un RipoQuiz que es podran veure a les xarxes de Ripollet Cultura.




Icona Fitxer PDF - 4,13 Mb - ripollet-soc-jornades-memoria-2021-deportats-190121.pdf 

AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal