fons degradat blanc
ripollet.cat
Dimarts, 19 de març de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Societat
Aquest dimarts es fa la descoberta del Memorial a les víctimes de l'amiant -Societat- 25/03/2019

L'Associació de víctimes afectades per l'amiant de Catalunya (AVAAC) descobrirà aquest dimarts, 26 de març, a les set de la tarda, el monòlit del Memorial als treballadors de la fàbrica Uralita i al veïnat, víctimes de l'amiant. El monument estarà instal·lat als Quatre Cantons, l'encreuament de Ripollet i Cerdanyola. La peça, de 4 metres d'alçada, ha estat creada solidàriament per Jordi Andrés, familiar d'una víctima, en ferro, pintat de negre, amb unes perforacions amb petits punts de llum.

Aquest dimarts es fa la descoberta del Memorial a les víctimes de l'amiant -Imatge 1-
Reconeixement als veïns i veïnes de les dues localitats
El Memorial es descobrirà amb la participació de l'AVAAC, veïnat, les advocades del Col·lectiu Ronda que defensen jurídicament les persones afectades per l'amiant i representants dels ajuntaments de Cerdanyola i Ripollet. És un reconeixement públic als treballadors de la fàbrica Uralita i a les víctimes de l'amiant, així com de les seves famílies i veïns de la zona, a qui s'ha manllevat la dignitat, la salut i fins i tot la vida i que ha estat titllat pel col·lectiu de vícitimes com a genocidi laboral.

Zona zero de l'amiant amb 1.000 casos diagnosticats
El Memorial es trobarà molt a prop de les naus industrials de la fàbrica Uralita, la denominada zona zero de l'amiant a Catalunya. En aquestes naus industrials va tenir lloc la producció de materials d'amiant-ciment al llarg de més de cinquanta anys, on la producció del fibrociment sense cap protecció per als treballadors és la responsable de les malalties greus i morts que provoca l'amiant en els antics treballadors, familiars i veïns de les localitats de Cerdanyola del Vallès i Ripollet.

Segons l'OMS, l'amiant és responsable cada any de més de 100.000 morts a tot el món. A l'Estat, més de 2.000 persones moren anualment com a conseqüència de les malalties cancerígenes derivades de la inhalació de fibres d'amiant, i la UE estima que el 2030 haurà provocat mig milió de víctimes. A la zona directament afectada per la fàbrica Uralita, actualment es tenen detectats més de 1.000 casos, tot i que s'estima que la xifra de persones afectades per l'amiant és molt més elevada.

Des del 2002, dos anys després que a la resta de la UE, la producció i la comercialització de productes fets amb amiant està prohibida a l'Estat.



JPL / NP



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal