fons degradat blanc
ripollet.cat
Diumenge, 24 de novembre de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Serveis
Un dictamen de la UAB proposa solucions legals per donar un ús social als habitatges buits -Serveis- 04/07/2017

Recuperar els habitatges buits de la comarca del Vallès Occidental donant-los un ús social. Aquest és un dels objectius que s'ha proposat el Consell Comarcal per tal d'afrontar el problema del gran nombre de pisos buits que hi ha a la comarca. Des d'ara, els ajuntaments i el Consell Comarcal del Vallès Occidental tenen una nova eina per aconseguir-ho. Es tracta del 'Dictamen sobre el règim legal dels habitatges buits i les mesures que poden prendre les administracions locals', un informe elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a instàncies del Consell d'Alcaldes i Alcaldesses i amb el suport de la Diputació de Barcelona. El Dictamen (podeu consultar-lo al document adjunt) es va presentar el 27 de juny amb l'assistència d'Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal; Pol Altayó, conseller comarcal d'Habitatge, Joan Amenós, professor titular de Dret Administratiu a la UAB i Juan Emilio Nieto, professor associat a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Un dictamen de la UAB proposa solucions legals per donar un ús social als habitatges buits -Imatge 1-

El document, elaborat pel Servei d'Estudis i Dictàmens Jurídics de la Facultat de Dret (SEDIJ) de la UAB, vol ser una eina de suport per als ajuntaments a l'hora d'afrontar la gran existència d'habitatges buits als pobles i ciutats de la comarca. En el document es detallen tot un ampli ventall d'instruments per fer disminuir l'actual excés d'habitatges buits. Segons el Dictamen, ja és possible avançar legalment en la recuperació d'aquests habitatges.

Línies a seguir
El professor titular de Dret Administratiu de la UAB, Joan Amenós, ha destacat que "l'habitatge buit és una disfuncionalitat, és un mal per a la ciutat, és una anomalia". Davant d'això, ha destacat tres fórmules per "atacar aquesta anomalia". D'una banda, "la Llei d'habitatge de 2007 preveu requeriments d'ocupació amb multes, que és una línia que van iniciar, per exemple, Terrassa i Sabadell". Segons Amenós, "aquesta línia ha de seguir". "En segon lloc també es preveu la línia de l'expropiació temporal, però una expropiació sempre té un cost econòmic i s'ha de fer sempre aquesta anàlisi econòmica", assenyala el professor de Dret Administratiu.

Hi ha una tercera via que, segons Amenós, té més possibilitats d'imposar-se a llarg termini: "És que l'edifici buit tributi més; ja hi ha una previsió a nivell estatal d'un recàrrec en l'IBI però encara no s'ha posat en marxa". En aquest sentit, el conseller comarcal d'Habitatge, Pol Altayó ha destacat que "l'objectiu no és imposar sancions sinó que es mobilitzin els habitatges buits; no arribarem a la sanció si els grans tenidors estan decidits a donar un ús social".

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha explicat que "aquest dictamen permet ordenar i coordinar millor les actuacions del món municipal per resoldre aquesta anomalia que és tenir més de 7.600 habitatges buits en mans de grans tenidors".

La paradoxa dels pisos buits i les famílies sense casa
Al Vallès Occidental, es dóna una paradoxa que s'ha convertit en una problemàtica: "mentre hi ha famílies amb grans dificultats per accedir a un habitatge digne, hi ha milers de pisos desocupats i en mans de grans tenidors que no posen facilitats per poder destinar els habitatges als usos socials que es necessiten actualment", denuncia el Consell Comarcal. A la comarca, hi ha més de 7.600 habitatges de grans tenidors que estan buits. D'aquests, segons els càlculs comarcals, més d'un 30% estarien ocupats.

La pèrdua d'habitatge ha emergit com un gran problema social els darrers anys. Segons l'estudi "Desigualtat i pobresa al Vallès Occidental", elaborat per l'Observatori comarcal, l'any 2016 es van produir un total de 1.256 desnonaments a la comarca, una xifra superior a la mitjana catalana i amb grans diferències territorials. I tot això, al mateix temps que el preu mitjà del lloguer s'incrementa des de l'any 2014, i oscil·la ja entre els 500 i els 700 euros mensuals a la majoria de municipis.

Foto: Consell Comarcal del Vallès Occidental.

J.S.


Icona Fitxer PDF - 0,42 Mb - ripollet-ser-uab-dictamen-regim-legal-habitatges-buits.pdf 

AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal