fons degradat blanc
ripollet.cat
Diumenge, 19 de maig de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Societat
El Vallès Occidental ja disposa d'un protocol per abordar la violència masclista -Societat- 16/12/2016

El Vallès Occidental és una de les primeres comarques que signa un protocol contra la violència masclista elaborat des de la cooperació institucional. El protocol es va aprovar en l'últim ple de l'ens supramunicipal i va ser presentat aquest dimecres, 14 de desembre, en el marc de la Comissió que ha elaborat el document amb la presència del diputat delegat d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni Garcia, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez i el conseller de l'Àrea de Benestar Social, Pol Altayó. A l'acte hi han ser presents els diferents agents membres de la Comissió contra la violència masclista, provinents de 35 administracions i entitats de la comarca.

El Vallès Occidental ja disposa d'un protocol per abordar la violència masclista -Imatge 1-


L'aprovació del Protocol culmina la feina de la Comissió i serveix per crear una xarxa estable de treball a tots els municipis de la comarca per afronta la violència masclista. L'objectiu és fer pinya davant diferents situacions de violència de gènere, i compartir, de manera conjunta, projectes preventius i de sensibilització ciutadana. El document, que conté més de 130 pàgines, recull al detall com abordar i tractar diferents situacions de violència de gènere.

El Consell Comarcal treballa per contribuir a l'erradicació de la violència masclista a través de diferents accions de sensibilització. Així mateix, es garantiex l'atenció a totes aquelles dones de la comarca que siguin o hagin estat víctimes de violència masclista i també vol afavorir el canvi a un model social igualitari a través projectes preventius i sensibilització ciutadana.

La Comissió, com a òrgan de seguiment i avaluació, ha de permetre mantenir viu el protocol i erigir-se com a una suma de forces en l'assumpció de nous reptes compartits. Entre aquests reptes es troben l'ampliació de la detecció, atenció i recuperació a d'altres formes de violència masclista, no només la violència a l'àmbit de la parella o familiar sinó també a l'àmbit comunitari i al laboral, que es treballarà en properes sessions de la comissió.

El Protocol permetrà posar a disposició del conjunt de professionals una eina de referència per abordar el fenomen de la violència masclista de la manera més àgil i eficaç possible, sota una lògica compartida. El document permetrà donar cobertura als municipis més petits sense deixar d'estar en consonància amb els propis protocols dels municipis més grans, amb una estructura molt consolidada composada per diferents serveis i entitats que treballen en xarxa.

Una àmplia participació
El dia 4 de novembre de 2015 es va constituir la comissió tècnica per a l'abordatge de la violència masclista. Fins al moment s'han realitzat un total de 13 sessions de la comissió. Al llarg d'aquests mesos de treball conjunt s'han compartit eines i estudis per a una òptima tasca de detecció gràcies a professionals dels Serveis d'informació i atenció a la dona (SIADs). Aquest debat també s'ha nodrit de la informació exposada a les sessions per part dels Grups d'atenció a la víctima (GAV), els serveis de salut de la comarca i del Departament d'Ensenyament de la Generalitat. Al nivell de l'atenció, dins l'àmbit jurídic, han estat claus les aportacions referents als procediments legals i assistència lletrada, per part dels col·legis d'advocats, de la Fiscalia i de l'Institut de Medicina Forense. Per la seva banda, al nivell de l'atenció i la recuperació psicosocial, s'ha pogut arribar a consensos sobre els circuits a seguir i estàndards per millorar la qualitat, aprofitant el llarg recorregut dels Serveis Socials i els SIADs de la comarca en l'atenció a la violència masclista. En aquest àmbit s'ha anat més enllà i s'ha ofert un acompanyament integral al procés de recuperació de la dona que pateix o ha patit violència, i fent-lo extensiu, en diversos municipis, a l'atenció als seus fills i filles. Aquesta visió integral es completa amb la participació a la comissió de l'Equip d'infància i l'adolescència (EAIA) i l'àrea de Desenvolupament econòmic local (ADEL) del Consell Comarcal. La comissió també ha comptat amb la participació d'entitats com Creu Roja i Actua Vallès. L'entitat vallesana el Safareig ha estat, per la seva banda, l'entitat encarregada de liderar el projecte que ha finançat la Diputació de Barcelona.

R.H.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal