fons degradat blanc
ripollet.cat
Dilluns, 20 de maig de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Serveis
Les Jornades sobre la municipalització de l'aigua debatran la necessitat de la participació -Serveis- 07/04/2016

Aquest dijous, 7 de març, tindrà lloc, al Centre Cultural, el debat sobre la participació en la gestió municipal de l'aigua, en el marc de les Jornades sobre la municipalització de l'aigua, que organitza l'Ajuntament, sota el lema 'L'aigua, font de drets!'. Comptarà amb representants de la Mesa de l'aigua de Terrassa, la Cooperativa d'Aigua d'Olesa i dels ajuntaments d'Arenys de Munt i d'Oriola (Alacant), per explicar com han dut a terme la municipalització i implicat a la ciutadania.

Les Jornades sobre la municipalització de l'aigua debatran la necessitat de la participació -Imatge 1-Les Jornades sobre la municipalització de l'aigua debatran la necessitat de la participació -Imatge 2-Les Jornades sobre la municipalització de l'aigua debatran la necessitat de la participació -Imatge 3-Les Jornades sobre la municipalització de l'aigua debatran la necessitat de la participació -Imatge 4-Les Jornades sobre la municipalització de l'aigua debatran la necessitat de la participació -Imatge 5-

L'aigua, un bé social, no econòmic
A la primera sessió de les jornades, la primera tinent d'alcalde i regidora de Municipalitzacions, Pilar Castillejo, va defensar els avantatges de la municipalització de l'aigua, en la que el govern local està treballant, de cara a gener de 2017. En la seva intervenció, Castillejo va manifestar que la recuperació de la gestió directa, després de prop de 50 anys, actualment en mans de Sorea -al final d'un contracte de 8 anys, que venç a l'octubre-, comportarà un estalvi i també transparència en la gestió. Per a la número 2 del govern local, el sobrecost aplicat i el marge de benefici privat, estimats en un 18% cadascun, revertirien en la millora del servei.
Per això, va explicar que s'està realitzant un estudi de viabilitat, per saber els costos reals i l'estat de la xarxa i va denunciar que l'Agència Catalana de l'Aigua està incomplint l'obligació legal de donar suport econòmic a la municipalització, pel que l'estudi haurà d'anar a càrrec de l'Ajuntament. També va criticar que, fins i tot, les fuites d'aigua, estimades en un 18%, també han de ser pagades per l'Ajuntament i no per l'empresa, quan són degudes a l'estat de la xarxa. Una altra queixa és que Serveis Socials s'hagin de fer càrrec dels rebuts impagats, i no l'empresa, per evitar talls als veïns amb problemes econòmics. Castillejo va proclamar que l'aigua havia de ser considerada com a un bé social i no econòmic i va recordar que per poder tirar endavant la municipalització de l'aigua caldrà conrear suports per a la seva aprovació plenària, al mateix temps que va voler tranquil·litzar als treballadors de Sorea a Ripollet, que passarien a dependre de l'Ajuntament i mantindrien les condicions laborals.

Generalització de les municipalitzacions de l'aigua
La regidora de Municipalitzacions va afirmar que cada vegada són més els ajuntaments que ja han recuperat la gestió directa de l'aigua o que estan en vies de fer-ho, com ara Barcelona. A més, va considerar que el canvi era a millor no només pel fet de passar a públic, sinó també perquè la ciutadania i els treballadors tindrien veu en el consell d'administració on es prenen les decisions. Finalment, en clau general, Castillejo va relatar que l'Ajuntament de Ripollet té externalitzats serveis per valor del 40% del pressupost, fet que va considerar excessiu i negatiu, perquè va estimar que podria estar encarint-los fins a un 22%. És per això que es vol fer una prova pilot amb l'aigua i posteriorment s'entraria en un possible model nou de gestió dels residus, un altre dels contractes i de les despeses més importants que té l'Ajuntament.

El que amaga el rebut de l'aigua
A la jornada també va intervenir Alba Soria, en nom de la Taula de l'aigua de Ripollet, qui va detallar el que amaga el rebut de l'aigua. Així, va advertir que s'està pagant dues vegades el benefici empresarial, d'una banda el benefici de la gestió i de l'altra el de la comercialització de l'aigua entre empreses.
Per la seva part, Míriam Planas, representant de la plataforma Aigua és vida, va repassar com es va estendre massivament la privatització de la gestió de l'aigua a finals del segle passat i com funciona el negoci de l'aigua, que es concentra a les grans ciutats, on resideix el 83% de la població.
La plataforma va recordar la polèmica adjudicació metropolitana a Agbar, recentment anul·lada pels tribunals, al mateix temps que va denunciar que la privatització de la gestió de l'aigua no ha passat per processos democràtics. Igualment, va pronosticar la reversió d'aquesta situació, per tornar a mans públiques.




AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal