fons degradat blanc
ripollet.cat
Dilluns, 25 de novembre de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Societat
Finalitza la declaració dels testimonis del cas Uralita -Societat- 20/05/2010

Mentre que ciutadans i polítics de Cerdanyola i Ripollet insisteixen en l'existència de pols d'amiant a l'ambient i als carrers de les dues ciutats durant els anys 70, l'empresa Uralita segueix defensant que sempre va complir la legislació vigent sobre el tractament industrial de l'amiant, per rebatre les declaracions dels afectats. El passat dimecres, 19 de maig, van declarar dos testimonis per part de l'empresa i sis proposats pels 47 ciutadans afectats per malalties relacionades amb l'amiant de les dues localitats.

Finalitza la declaració dels testimonis del cas Uralita -Imatge 1-

Segons informacions d'Europa Press, entre els testimonis van comparèixer l'extreballadora d'Uralita i veïna, Rosa Frisach; l'historiador ripolletenc Ramon Martos; el metge–pneumòleg especialista en la matèria i autor de diversos estudis sobre les afeccions relacionades amb l'amiant i regidor de Cerdanyola, Josep Tarrés; l'exalcalde de Cerdanyola, Antoni Morral; l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo i l'arquitecte municipal de Ripollet des de 1986, Jordi Fortuny.
Els testimonis van coincidir a declarar que la fàbrica Uralita, fundada el 1920 i tancada el 1997, tenia extractors que treien pols a l'exterior, que els residus es dipositaven a l'aire lliure i que els anys 70 i 80 es van utilitzar plaques de fibrociment sobrant per asfaltar els carrers.
Rebatent aquestes declaracions, el cap de qualitat d'Uralita entre 1975 i 2009, Eustasio Pérez, va explicar que els extractors eren "instal·lacions de filtració", que els residus es van dipositar en els abocadors habilitats pels ajuntaments i que el material utilitzat per a l'asfalt és inert. El gerent de l'empresa SGS Tecn també va presentar el seu testimoni per part de la defensa d'Uralita.
Parralejo i Fortuny van explicar que l'any 1977 es va produir la primera denúncia davant l'Ajuntament de Ripollet pels possibles efectes nocius de les emissions de pols sobre una escola situada a cinc metres de la fàbrica i que els serveis tècnics municipals van requerir a Uralita modificacions en els extractors.
El cap de qualitat d'Uralita va assenyalar que l'any 1977 la fàbrica barcelonina es va avançar "de manera voluntària" a la futura legislació i que els seus nivells d'exposició estaven per sota de dues fibres per metre cúbic, malgrat que l'única llei que existia era de 1962 i permetia una exposició de 175 fibres per metre cúbic.
Per la seva banda, indica Europa Press, l'exalcalde i exregidor de Medi Ambient de Cerdanyola, Antoni Morral, va dir al seu testimoni que fins als anys 70 "no va existir sensació de risc" perquè la sensibilitat ciutadana "no era la mateixa d'ara" i que les preocupacions veïnals van augmentar al final dels anys 90, quan van començar a aflorar els primers casos de malalties relacionades amb l'amiant.
Per part seva, el cap de qualitat d'Uralita, Eustaquio Pérez, afirma que els anys 70 "no hi havia consciència de perillositat de l'amiant" i que a partir de l'any 1976 l'empresa va començar a aplicar mesures de seguretat, com rentar la roba de treball en bugaderies especialitzades o la utilització dels primers mesuradors de partícules d'amiant per part dels treballadors.

Per la seva banda, Josep Tarrés, autor de diversos estudis internacionals sobre l'amiant, va assenyalar que un estudi realitzat a França que esgrimia Uralita "no és aplicable" a les localitats catalanes, perquè les característiques de la zona són molt diferents. Segons els càlculs de Tarrés, el 17% dels malalts de Cerdanyola i Ripollet són afectats ambientals.

F.R.

Foto:
- Presentació del llibre 100 anys d'amiant



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal