fons degradat blanc
ripollet.cat
Dilluns, 25 de novembre de 2024
info_cercador
Noticia anterior Noticia seguent
Societat
Una veïna cega aconsegueix votar secretament per primera vegada -Societat- 10/03/2008

Meritxell Aymerich va votar el passat diumenge, 9 de març, tal i com diu la Constitució, de manera lliure i secreta. Fins ara, Aymerich sempre feia constar en acta la seva impossibilitat de fer-ho de manera autònoma. Com a membre de l'Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC), Meritxell va iniciar la seva reivindicació ara fa 4 anys. Fins ara la llei deia que podien anar acompanyats per una persona de confiança, però no va ser fins l'estiu passat que la reforma de la Llei Electoral va permetre el vot totalment accessible.

Una veïna cega aconsegueix votar secretament per primera vegada -Imatge 1-Una veïna cega aconsegueix votar secretament per primera vegada -Imatge 2-


A dos quarts de 7 de la tarda va arribar al seu col·legi electoral, el CEIP Gassó. A la porta, Meritxell explicava que "tenim una gran autonomia personal, podem llegir i escriure, però fins ara no teníem el dret a votar". Una vegada dins, el president de la taula li va lliurar un pack que havia sol·licitat per telèfon i la va acompanyar a un despatx on va poder llegir en braill tota la documentació i votar en secret amb les paperetes iguals a les de tothom. Pel que fa a l'elecció al Congrés, el sistema escollit ha estat gairebé una còpia del sistema suec i el del Senat és molt similar al sistema alemany.

En haver votat, Meritxell va declarar que "és molt emocionant, perquè pots fer-ho tot sol, anar fent les creuetes amb el bolígraf, i pots anar mirant d'altres opcions que a vegades no tens en compte, perquè no has accedit tant a aquesta informació. Hi ha partits que no sabia ni que existien".
Després d'aconseguir votar en secret, a la pregunta de quins altres reptes té a nivell d'autonomia, Meritxell ens contesta divertida que està aprenent a cuinar. També creu que encara falta molt per fer per aconseguir fer més accessible la cultura a les persones cegues, amb iniciatives com l'audiodescripció en el món audiovisual o programes de mà en braill.

Unes 1.600 sol·licituds
A Catalunya hi ha hagut 336 sol·licituds i a Espanya 1.623. Aquestes persones, igual que Meritxell, van haver de demanar el vot accessible per telèfon, entre el 15 de gener i l'11 de febrer. Meritxell creu que aquest número de sol·licituds, tot i que és baix, no és important, perquè les persones cegues, igual que la resta, poden o no exercir el seu dret a votar i assegura que “el que importa és mantenir un dret fonamental”. A més, parla de certa desinformació i potser un termini de demanda massa breu.

La demanda del vot accessible la va començar Jose Àngel Carrey, advocat i actual vicepresident de l'ACIC, com una qüestió personal. Carrey, que va aconseguir 21.000 signatures per demanar la reforma de la Llei Electoral, va acompanyar diumenge Meritxell a votar, després de fer-ho ell a Rubí, població on resideix. Tots dos van reconèixer rient que 60 persones, els socis que té l'entitat, han aconseguit canviar una Llei Orgànica.

R.H.



AGENDA

Exposició: "Andreu Solà. La mirada d'un ripolletenc a la Catalunya Modernista"

Exposició: 'El pa de la diversitat'
noticies
Notícies Destacades
Ombra inferior



Versió en proves d'info.ripollet.cat, l'actualitat de la ciutat al teu abast
Pendent de validació W3C/WCAG. Es possible que la visualització no sigui òptima en tots els navegadors.

Redacció i estil: Regidoria de Comunicació  |  Desenvolupa: Serveis informàtics
2011 © Ajuntament de Ripollet - 93 594 20 48 - info@ripollet.cat  |  Nota legal